Sopron.info.hu

Karácsony a rács mindkét oldalán

  2017 dec 23 / #Cikkmix

Nemcsak a fogvatartottak töltik benn a börtönben az év végi ünnepeket; de a büntetés-végrehajtási szervezet munkatársai is szolgálatot látnak el a bv. intézetekben. Az adventi időszakban a felügyelők emberséggel, de határozottsággal biztosítják a börtönök rendjét.

 

A karácsony a börtönökben is ünnep, ilyenkor a családjuktól távol lévő mintegy tizennyolcezer fogvatartott részére igyekszünk megkönnyíteni az ünnepeket, kiemelten figyelnek a kollégáink arra, hogy minden zárkában megteremtsék az adventi időszak hangulatát. A fogvatartottaknak lehetőségük van szeretteiknek különféle ajándéktárgyakat készíteni, amelyeket a rendszeres látogatáson felül kapott „karácsonyi” családi beszélőn adhatnak át. A családi beszélő intézménye nem mai találmány börtöneinkben: ilyenkor közvetlenül és kötetlenül beszélgethetnek, de akár a kialakított játszósarokban játszhatnak is gyermekeikkel az elítéltek. Minden intézetben szerveznek adventi, karácsonyi műsort, amelyeket látogatófogadáskor a családtagjaiknak adnak elő, vagy a fogvatartott társaik előtt mutatnak be.

Bár a büntetés-végrehajtás szigorú költségvetéssel gazdálkodik, az ünnepi menü a börtönben sem teljesen hétköznapi: rántott hal, bejgli, káposzta vagy rántott hús kerül az asztalra. Arra is ügyelnek, hogy az intézetet feldíszítsék: fenyőágakkal, díszekkel teszik színesebbé a körleteket, karácsonyfát állítanak a közösségi helyiségekben, a körletfolyosókon, a könyvtárban.

 

 

 

cyberpress.hu


%d bloggers like this: