Sopron.info.hu

Kemény nyitás a katolicizmus felé Zsolt módra …

  2018 ápr 03 / #hírek

Viszonylag nagy vihart kavart a közszolgálati Kossuth Rádió vasárnapi élő közvetítése, amely a harkai templomból közvetítette Mesterházy Balázs evangélikus esperes prédikációját. Az éter tengerének nyugalmában, illetve a NEM FAKE NEWS médiákba sorolt csatornákon az okozta a hullámokat, hogy a beszéd egy részében aktuálpolitikai eseményekre való utalások hangzottak el, amely a tekintetben igaz is, hogy az esperes a Comedy Central szavazásra buzdító reklámjainak főszereplőit is megemlítette az mellett, hogy rámutatott arra, hogy egyházuk illetve személy szerint ő maga is elítéli a rasszizmust.

Mesterházy Balázs

 

„Ezen a húsvét reggelen a Mindenható Úristent képviselő angyal könnyed és laza kőre ülése fricskát ad mindennek és mindenkinek …

 

Ez a könnyedség és természetesség az ami … fricskát ad azoknak, akik szeretnék velünk elhitetni, hogy egy másik vallás képviselői ismeretlenül is rosszak. Fricskát ad azoknak, akik azt mondják, hogy gyűlölnöm kell a nálam sötétebb bőrű embertársamat. Fricskát ad azoknak, akik egymással veszekedve nem tudnak egy nagyobb közjóért békét kötni. És fricskát ad még azoknak is akik hagyják, hogy Emőke vagy Gábor szavazzon majd helyettük.”

 

Comedy Central Magyarország

Nincs kedved elmenni szavazni április 8-án? Nem para. Ismerd meg Gábort, aki szívesen eldönti helyetted is, hogy mi legyen. #éndöntök #választás2018

 

Az, hogy a politikának van-e a helye a templomokban vagy nincs, már régóta nem kérdés hazánkban, hiszen valljuk be, a politikusok szívesen mutatkoznak a templomokban a sajtó kíséretében, így nem is olyan nagy csoda, hogy egy-egy lelkész is beépíti a prédikációjába az aktuális kapcsolódó politikai eseményeket. Ha őszinték vagyunk a lelkészek gyakorlatilag megosztják a nézeteiket vagy ha jobban tetszik irányt mutatnak a nyájuknak, amely kizárólag az ő felelősségük és amivel valljuk be, nincs is semmi gond, hiszen a XXI.-ik században élünk, az egyházak is modernizálódnak.

A probléma leginkább az, hogy a politikai üzenete egy-egy papnak azért lehet kizárólag dicséretes vagy éppen elítélendő, mert attól függ, hogy éppen mire buzdít. Összefoglalva, ha az üzenet éppen baráti akkor rendben van, ha pedig kritikus, akkor aggályos.

Ami már csak a hab a tortán, hogy egy műcelebbé avanzsált műsor vezetői székbe ültetett propagandista ember, mindezt úgy oldja meg az ECHO Televízióban, hogy a nyilvános adásban hangsúlyozza, hogy ez miatt a beszéd miatt ő elhagyja az evangélikus egyházat és a katolikus egyház felé nyit, amelynek azonban az első számú vezetőjét Ferenc Pápát nem ismeri el, és gyakorlatilag nem is tartja méltónak arra, hogy Pápa legyen. Bizony, csak így lazán …

Sajtóklub (2018-04-02) – ECHO TV

Minden más: https://www.echotv.hu/musorok/sajtoklub Jobbik eljutott oda, hogy a komcsik sem tudtak jobban hazudni – erre a következtetésre jutott a Sajtóklub, ugyanis kiderült, hogy terjedelmes interjút adott Gyöngyösi Márton, a Jobbik ismert arca, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke a European Security Journal elnevezésű portálnak.

Ha most önkritikát gyakorlunk, akkor természetesen neki is szíve joga kifejezni a véleményét és a nézeteit, sőt még vallási hovatartozását is, de azért valljuk be Zsolti ezt egy kicsit túltolta. Emberünk a katolikus egyház felé szeretne nyitni úgy, hogy az egyházfőt gyakorlatilag nem ismeri el! Szép munka …

Az, hogy egy előretolt turnéceleb, önmagát szinte a nemzet lelkiismeretének tartó ember ilyeneket mondjon egy televízió csatornán azért valljuk be, minden jóérzésű embernél – párthovatartozás nélkül –  kiveri a biztosítékot.

Természetesen nem a megbántás a cél, hiszen Zsolti is a munkáját végzi, azt tolja amit elvárnak tőle, azonban nem lenne baj, ha néha valaki olykor rámutatna neki arra, hogy az önkritika egy hasznos dolog és bizony a sok hülyeség és hebehurgyaság a minőség rovására megy.

A másik probléma pedig az – bár ez relatív ugye – hogy ott tartunk, hogy ez az ember lassan többet árt a jobboldali, néppárti nézeteket valló közösségnek mint használ és szinte hihetetlen hogy ezt nem veszik észre azok, akiknek ez lenne a dolguk.

Az pedig már valóban csak részletkérdés, hogy Zsolt egy keverőtárcsás mosógép a modern automata gépekkel felszerelt mosókonyhák világában, ami ugyan nem baj, de már nem praktikus!

 

Egyébként pedig Dr. Fabiny Tamás, Gáncs Péter és Szemerei János püspökök, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának tagjai nyilatkozatot adtak ki 2018. április 3-án, amelyet az alábbiakban szó szerint olvashatnak.

Mélyen sajnáljuk, hogy Mesterházy Balázs esperes teológiailag átgondolt, az evangéliumhoz hű húsvéti rádiós igehirdetéséből sokan nem a feltámadás örömhírét hallották meg, hanem annak – nyilván a közelgő választások miatt – önkényesen aktuálpolitikai tartalmat tulajdonítottak.

Meggyőződésünk, hogy lelkészeink esküjükhöz méltóan az evangélium tiszta hirdetését és a rájuk bízottak pásztorolását, továbbá a békesség megteremtését tartják feladatuknak.

Egyházunk népétől, a magyar társadalomtól, különösen is a közszereplőktől és a média képviselőitől a józanság és az igazmondás komolyan vételét, valamint a másik ember méltóságának megbecsülését kérjük.

Dr. Fabiny Tamás, Gáncs Péter és Szemerei János püspökök

 

 


%d blogger ezt szereti: