Sopron.info.hu

Két új elektromos töltőállomás létesült Sopronban!

  2018 Júl 09 / #hírek

A Soproni Önkormányzat és az MVM Partner Zrt. közösen létesített két darab 2×22 kW teljesítményű elektromos töltőállomást városunkban, amelyek hétfőn kerültek átadásra. Az egyik ilyen közterületi töltőállomás a GYSEV Pályaudvar előtti parkolóban található, míg a másik a Jereván lakótelepen a Kodály Zoltán téren.  Ezzel az önkormányzati beruházással Sopron városa is tett egy újabb lépést egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé. 

fotó: Leczovics Zsolt

 

Évről évre gyarapodik hazánkban az elektromos hajtású járműveket használók köre, amelyhez az energiaszektorban fontos szerepet betöltő MVM Partner Zrt. töltő-infrastruktúra hálózat fejlesztése is hozzájárul. Az energetikai társaság hamar felismerte az e-mobilitás fontosságát, az elsők között, 2012-ben kezdte meg tevékenységét a szegmensben. Az MVM Partner Zrt. elektromos autózás iránti elkötelezettségét mutatja, hogy részben saját beruházásként, részben üzleti partnereivel együttműködésben, már több, mint 70 töltőállomást (összesen 125 töltőpontot) telepített le Magyarország területén.

 

fotó: Leczovics Zsolt

A vasútállomás melletti töltőállomás átadóünnepségén Dr. Fodor Tamás polgármester elmondta, hogy az elektromos töltő infrastruktúra kiépítésének elősegítésére a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évben pályázatot hirdetett az önkormányzatok részére, amelynek keretében közterületen elhelyezett elektromos töltőállomások kiépítésére lehetett támogatást nyerni. Sopron Megyei Jogú Önkormányzata a Jedlik Ányos Terv Elektromos töltőállomás Alprogramjából két gyors töltő kialakítására nyújtott be pályázatot. A megítélt támogatásból Önkormányzatunk kettő, két töltőfejjel rendelkező 22 kW-os AC gyorstöltőt valósított meg. Az egyik töltő itt, a GYSEV pályaudvar előtt, a Bartók Béla utcában épült ki, de az elektromos autóval rendelkező gépjármű tulajdonosok már a Jereván lakótelepen, a Kodály téri parkolóban is tölthetik autójukat. A két töltőállomás kiépítésének összköltsége 5.237.988 Ft volt, melyhez az állam által nyújtott támogatás összege 4.952.000 Ft.

Sopron polgármestere hozzátette, hogy további jó hír az elektromos autó tulajdonosoknak, hogy Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlésének döntése értelmében a töltés idejére, de maximum három órán át az érintett parkolókat ingyenesen vehetik igénybe, sőt a pályázat lezárását követő egyenlőre az önkormányzat ingyenesen biztosítja a töltéshez használt villamos energiát, így az adókedvezményeken kívül Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen intézkedéseivel is igyekszik ösztönözni a lakosságot arra, hogy elektromos gépjárműveket vásároljanak.

fotó: Leczovics Zsolt

 

Dr. Simon István, Sopron Megyei Jogú város alpolgármestere kiemelte, hogy ez a beruházás túlmutat önmagán, hiszen Sopron városa ismét tett egy újabb lépést egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé. Fontos hangsúlyozni, hogy az elektromos autó használat – amely károsanyagkibocsájtás nélküli – egy olyan technológia, amellyel környezetünket óvjuk és amelynek elterjedése a jövőt tekintve a légszennyezettségi adatokat is csökkenti, ezáltal gyermekeinknek, unokáinknak is egy élhetőbb világot teremthet.   Minden előrejelzés azt mutatja, hogy elérkezett az elektromos járművek korszaka.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta, hogy Sopron folyamatosan fejlődik, ez elmúlt években megindított kormányzati és önkormányzati beruházások jól példázzák ezt. Mindez különösen igaz a belvárosra is, ahol nem csak a történelmi értékeink újulnak meg, hanem olyan modern, a mai kor igényeinek megfelelő beruházások is megvalósulnak, mint a mostani töltőállomás kialakítása.

Szilágyi Zoltán, az MVM Partner Zrt. elektromobilitás osztályának vezetője az átadón örömét fejezte ki, hogy immár a Leghűségesebb város közterüetein is elérhetővé váltak ezek a töltők. Hozzátette:  Az MVM Partner Zrt. az ország egyik legnagyobb energiakereskedőjeként komplex és integrált e-mobilitási szolgáltatásokat kíván nyújtani az elektromos autós társadalom számára, amelynek alapja egy stabil országos infrastruktúra. Örömmel tölt el bennünket, hogy most már Sopron városát is az ügyfeleink között köszönthetjük, és bízunk abban, hogy ez csak az első lépcsőfoka további virágzó együttműködésünknek. A most újonnan átadásra került 2 darab új 2×22 kW teljesítményű töltőállomással 125-re növeltük a letelepített töltőpontjaink számát, melyet a jövőben is dinamikusan szeretnénk tovább növelni.”

 

Cyberpress-light

Elektromos-autótöltőt adtak át Sopronban

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

 

fotó: Leczovics Zsolt

 

Az MVM Partner Zrt.

Magyarország egyik legnagyobb energiakereskedőjeként meghatározó szereplője a hazai energiapiacnak. Részt vesz a nagy, közép és kisvállalkozások villamos energiával és földgázzal történő ellátásában, valamint a Magyarországgal határos regionális villamosenergia-kereskedelemben is. A Társaság aktív szerepet vállal az elektromos közlekedés elterjedésben, továbbá értéknövelt szolgáltatásai révén segítséget nyújt az energiafelhasználás optimalizálásában is. www.mvmpartner.hu


%d blogger ezt szereti: