Sopron.info.hu

KultTereK: Ismét életre kel a soproni belváros!

  2018 Sze 18 / #hírek

– „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. ” IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…”  – többek között ilyen bejegyzéseket kaptunk tavaly a KultKapuK után. – hangzott el kedden délután a Petőfi téren, ahol a hamarosan megrendezésre kerülő belvárosi KultTerek programfolyam beharangozó sajtótájékoztatója volt, amelyen Pataki András, a Pro Kultúra Nonprofit Zrt. igazgatója, Seregély Dóra marketing igazgató és Szekeres Kriszta programszervező ismertette a nagyszabású esemény részleteit a sajtó munkatársaival.  

fotó: Leczovics Zsolt

A célkitűzések idén sem kisebbek mint a tavalyi KultKapuk esetében, amely eddig mondhatni páratlan siker volt és amelyen a város apraja és nagyja is örömmel vett részt.  A különbség annyi, hogy míg tavaly a kapualjakat töltötték meg élettel a szervezők, addig idén  a soproni belváros tereit szeretnék különleges kulturális csemegékkel megtölteni, amelynek dátuma 2018. szeptember 29 lesz.

A szervezők elmondták, hogy minden kiszélesedést TÉRként ünneplünk ezen a délutánon, sőt, még a sikátort is térnek hívjuk majd (Térszűkület). De lesz Motortér, Tánctér, Könyvtér, Mozgástér, Fegyvertér, sőt Tériszony is.

A nagyszabású szabadtéri rendezvényen 30 helyszínen kínálnak majd 90 féle „térélményt” a látogatóknak,  régi és új soproniaknak egyaránt. A belvárosi lakókat kímélendő, hogy nem lesz hangos a rendezvény,  bár sok helyütt szól majd zene, de színpadi hangosítás csak a Petőfi téren lesz, a többi helyen bizony közel kell majd menni, hogy meghallhassuk és megláthassuk, mi mindennel készültek a közreműködők. Közben pedig lehet beszélgetni, ismerősökkel találkozni, … a KultTereK a nyilvános és kulturált találkozások helyszíne lesz.

fotó: Leczovics Zsolt

A program nyitánya (amely ezúttal a soproni Petőfi Színház nyílt napja is lesz) a Szent Márk téren kezdődik: „Egy délután Velencében” alcímmel (Egy-két héttel az Egy éj Velencében premierje előtt leszünk…) Vitorlabontással kezdjük a délutánt – aznap egy igazi vitorlás horgonyoz a színház előtt (a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség jóvoltából). A szökőkútban gondolat-gondolák úsznak majd (kis papírhajók, oldalukon nemes gondolatokkal). A kültéri színpadon pedig fellépnek a Soproni Petőfi Színház művészei (Savanyú Gergely, Simon Andrea, Szolnoki Tibor, Zsadon Andrea), a Sopron Balett, a Színitanoda interaktív térjátékkal készül, 5-től pedig a Sopron Musical Band színészzenekar játszik. Bent az épületben óránként lesz kulisszajárás, a jegypénztárban pedig 10%-os bérletvásárlási kedvezmény várja az érdeklődőket. A KultTereK zárása után, aznap este színházi bál a Mediterránóban.

A város védőszentje, Szent Mihály is megjelenik a tereken: a Szent György templom belső udvarán a Szent György Lovagrend lesz a vendégünk és egy tapolcai gyűjtő jóvoltából 77 meseszép Miskakancsó is látható.

fotó: Leczovics Zsolt

Vannak jól ismert „kultúrabarát” helyszínek: a Bányászati Múzeum udvara, a Fő tér, az Orsolya tér, a Tábornokház udvara, vagy a Cédrus – kihagyhatatlanok, de mindenhol más tartalom lesz idén! Ismét velünk lesz Szénási Ferenc karikatúrista, a Civitas Pinceszínház, Sikszai László bútortervező, vagy a Honvéd Hagyományőrzők. De sok új partner is van: a Sopron és Környéke Német Kultúregyesület a Bányászati Múzeum udvarán kínál babstercet és persze sok minden mást, a Játékláz lázas társasozásra invitál a gótikus ülőfülkékben, DJ Jokó az orsolyás gimnazistákkal tart retro sulibulit és bakelitbörzét, és az idén több mozgásművészettel foglalkozó csoport is megmutatja magát.

A gyerekekre is gondoltak a szervezők, természetesen a számukra is kínálnak térélményeket.  A Liszt teraszon a NépmesePont pont lisztes játékokkal és mesékkel készül, a Fő téren felnőtt és gyerek játszótér is lesz, de lehet kockakövön sakkozni és a Macskakő Gyermekmúzeum is tér-idő játékokkal készül erre a délutánra.

Tavaly Soproni Somlai Attila képei ihlették a programot, az ő kultikus KultKapus festményiből is láthatnak egy fél tucatnyit ezen a délutánon 2 kapualjban. Továbbra is fontos szempont, hogy a KultTereKen soproni művészekkel, egyesületekkel, soproni szorgalommal, tudással és alkotásokkal találkozhatunk. Egyetlen „messziről jött” vendégünk egy fiatal magyar designer lesz: Sághegyi Adél egy többfunkciós design utcabútorral érkezik – ez okoz majd némi „térszűkületet” a Rózsák terén.

fotó: Leczovics Zsolt

Az is fontos szándék, hogy ezen a délutánon a város múltjáról is megtudjunk valamit: az ókori városközpont (a Forum) helyén római katonákkal lehet kockázni, a Múzeumnegyed leendő fogadóterében régi soproni utcaképeket és utcaneveket lehet majd összepárosítani, a Fő téren az Ars Historica jóvoltából pedig életre kelnek a Szentháromság barokk szobrai (Löwenburg Jakab és hitvese). Az „Elfeledett soproniak” c. kiállítás felett a zsinagóga padlásán a zsidóüldözés egyik szívszorító pillanata elevenedik meg, a 70-es-80-as évek pedig az Orsolya téren (bakeliten) pörögnek majd.

A szervezők kiemelték, hogy köszönet illeti mindazokat, akik együtt dolgoznak a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft-vel, hogy ez a 30 helyszín valódi élményt nyújthasson, amelyben aktívan szerepet vállal 4 iskola, 5 társulat, 6 zenekar, 7 tánccsoport, 8 mester és iparos, 9 intézmény, 12 cég és vállalat, 15 művész és 16 egyesület, továbbá számos utcazenész és jelmezes „térfigyelő” önkéntes.

2018. szeptember 29-én este 18:oo-ig működik majd  a 30 helyszín a belvárosban, de utána  a színház előtt még lesz egy záróesemény: egy sorsolás, ahol a TÉRTOTÓt helyesen kitöltők között értékes soproni kulturális ajándékokat sorsolnak majd ki (színházjegytől a vacsorameghíváson át könyvekig, és egyéb felajánlásokig, megéri velünk játszani).

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt


%d blogger ezt szereti: