Sopron.info.hu

KultTereK – „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  2018 Sze 18 / #hírek

„Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

_MG_1201 copy

A KultTereK-ről kedden tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a Petőfi téren, ahol szintén lesznek programok szeptember 29-én.

 

30 helyszínen 90 féle „térélmény” várja a látogatókat: régi és új soproniakat egyaránt. Nem lesz hangos a rendezvény: bár sok helyütt szól majd zene, színpadi hangosítás csak a Petőfi téren lesz, a többi helyen bizony közel kell menni, hogy meghallhassák és megláthassák, mi mindennel készültek a közreműködők. Közben pedig lehet beszélgetni, ismerősökkel találkozni, a KultTereK a nyilvános és kulturált találkozások helyszíne lesz. – ígérik a szervezők.

_MG_1215 copy


A képen balról jobbra: Seregély Dóra, a Pro Kultúra marketing igazgatója, Szekeres Kriszta, a KultTereK megálmodója és Pataki András, a Pro Kultúra ügyvezető igazgatója

 

A program nyitánya – amely ezúttal a soproni Petőfi Színház nyílt napja is lesz -, az átmenetileg Szent Márk térre keresztelt Petőfi téren kezdődik: „Egy délután Velencében” alcímmel. A témaválasztás nem véletlen: a színház új évadának első bemutatója az Egy éj Velencében című előadás lesz. Vitorlabontással kezdődik a délután – aznap egy igazi vitorlás horgonyoz a színház előtt a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség jóvoltából. A kültéri színpadon pedig fellépnek a Soproni Petőfi Színház művészei: Savanyu Gergely, Simon Andrea, Szolnoki Tibor, Zsadon Andrea és a Sopron Balett, a Színitanoda interaktív térjátékkal készül, 5-től pedig a Sopron Musical Band színészzenekar játszik. Bent az épületben óránként lesz kulisszajárás, a jegypénztárban 10%-os bérletvásárlási kedvezmény várja az érdeklődőket. A KultTereK zárása után, aznap este színházi bál lesz a Mediterránóban.

_MG_1212 copy


A KultTereK helyszíneinek megtalálásában térkép segít, ami mától a Liszt Központban beszerezhető.

 

A város védőszentje, Szent Mihály is megjelenik a tereken: a Szent György templom belső udvarán a Szent György Lovagrend lesz a vendég és egy tapolcai gyűjtő jóvoltából 77 meseszép Miskakancsó is látható lesz. A program részei lesznek a jól ismert „kultúrabarát” helyszínek: a Bányászati Múzeum udvara, a Fő tér, az Orsolya tér, a Tábornokház udvara, vagy a Cédrus – kihagyhatatlanok, de mindenhol más tartalom lesz idén! Ismét találkozhatnak a látogatók Szénási Ferenc karikatúristával, a Civitas Pinceszínházzal, Szikszai László bútortervezővel, vagy a Honvéd Hagyományőrzőkkel. De sok új partner is csatlakozik a rendezvényhez: a Sopron és Környéke Német Kultúregyesület a Bányászati Múzeum udvarán kínál babstercet és persze sok minden mást, a Játékláz lázas társasozásra invitál a gótikus ülőfülkékben, DJ Jokó az orsolyás gimnazistákkal tart retro sulibulit és bakelitbörzét, és az idén több mozgásművészettel foglalkozó csoport is megmutatja magát.

_MG_1231 copy


A KultTereK részleteiről Szekeres Kriszta szervező beszélt.

 

A gyerekeknek is kínálnak térélményeket: a Liszt teraszon a NépmesePont pont lisztes játékokkal és mesékkel készül, a Fő téren felnőtt és gyerek játszótér is lesz, de lehet kockakövön sakkozni és a Macskakő Gyermekmúzeum is tér-idő játékokkal készül erre a délutánra. Tavaly Soproni Somlai Attila képei ihlették a programot, az ő kultikus KultKapus festményiből is látható egy fél tucatnyi ezen a délutánon 2 kapualjban. Továbbra is fontos szempont, hogy a KultTereKen soproni művészekkel, egyesületekkel, soproni szorgalommal, tudással és alkotásokkal találkozhassanak a látogatók. Egyetlen „messziről jött” vendég egy fiatal magyar designer lesz: Sághegyi Adél egy többfunkciós design utcabútorral érkezik – ez okoz majd némi „térszűkületet” a Rózsák terén.

Az is fontos szándék, hogy ezen a délutánon a város múltjáról is megtudjunk valamit: az ókori városközpont (a Forum) helyén római katonákkal lehet kockázni, a Múzeumnegyed leendő fogadóterében régi soproni utcaképeket és utcaneveket lehet majd összepárosítani, a Fő téren az Ars Historica jóvoltából pedig életre kelnek a Szentháromság barokk szobrai (Löwenburg Jakab és hitvese). Az „Elfeledett soproniak” c. kiállítás felett a zsinagóga padlásán a zsidóüldözés egyik szívszorító pillanata elevenedik meg, a 70-es-80-as évek pedig az Orsolya téren (bakeliten) pörögnek majd.

szl1

szl2

A szervezők kiemelték: köszönet illeti mindazokat, akik együtt dolgoznak a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft-vel, hogy ez a 30 helyszín valódi élményt nyújthasson: 4 iskola, 5 társulat, 6 zenekar, 7 tánccsoport, 8 mester és iparos, 9 intézmény, 12 cég és vállalat, 15 művész és 16 egyesület, továbbá számos utcazenész és jelmezes „térfigyelő” önkéntes dolgozik azon, hogy a KultTereK életre keljenek.

Este 18 óráig működik a 30 helyszín a belvárosban, de utána a színház előtt még lesz egy záróesemény: egy sorsolás. A TÉRTOTÓt helyesen kitöltők között értékes soproni kulturális ajándékokat sorsolnak ki. A KultTereK ingyenes program lesz. 


%d blogger ezt szereti: