Sopron.info.hu

Kutatók Éjszakája

  2007 szept 27 / #programajánló

Kutatók Éjszakája 2007Szeptember 28-án végre újra kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre fordítják le tudományos kutatásaik eredményeit.

A Tempus Közalapítvány immár második alkalommal pályázott sikeresen a Kutatók Éjszakája magyarországi megrendezésére. Idén tizenkét intézmény kapcsolódott be köztük a soproni is,

A Program:

18.00–24.00 Kreatív kutatás és játék (NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar Campus, Sopron, Ferenczy J. u. 5.)

18.00–19.00 Hangverseny (BEPK E1-es terem) Hangverseny a BEPK énektanárainak és hallgatóinak közreműködésével.

18.00–20.00 „A bor filozófiája” költői játék és borkóstoló (BEPK E2-es terem) Hamvas Béla „ A bor filozófiája” c. írásából készült egyszemélyes előadás zenével, vetített képekkel, filozofikus gondolatokkal és sok humorral. Borkóstoló és borbemutató a Farkas–Hanyvári borászat boraiból. Az előadást és a borkóstolót dr. Józsa Éva tartja.

18.00–20.00 Kommunikációs készségfejlesztő játékok (BEPK 80-as terem) Csoportos játékok, kommunikációs készségfejlesztés; metakommunikációs, nonverbális technikák és a szövegtorzulás megfigyelése a hallgatóknál.

18.00–22.00 Önismereti információk pszichológiai tesztek segítségével (BEPK 78, 81 terem) Megismerhetik a pszichológiai tesztek alkalmazásának módszereit és a tudományos emberismeret alapjait, valamint a pszichológus „misztikus” munkáját.

18.00–22.00 Könyvritkaságok bemutatása (NyME, BEPKönyvtára) A könyvtárunkban található régi könyvek, védelmük, gondozásuk, tárolásuk bemutatója.

19.00–22.00 Éjszakai tárlat (BEPK 6-os terem) A BPK képzőművész oktatói néhány új művüket bemutatják kamarakiállítás keretében. 20.30–23.30 Kreatív műhely (BEPK 34-es terem) Játék-eszköz készítés; kreatív kiegészítők lakásba, öltözékre; alvótárs, szeretetjáték készítése kisgyermekek számára. Díszpárna pufi-festék technikával, gyöngyözés.

21.00–24.00 Scrabantia by night (NYME BEPK és Sopron belvárosa) Régi korok építészeti emlékei közti hangulatos város – történeti séta a „leghűségesebb város” meghatározó történelmi eseményeinek, zenei, művészeti, tudományos életének felelevenítésével.

22.00–24.00 Élethosszig tartó tanulás, tanulástámogatás, új módszerek a nyelvtanulásban, a nyelv – vizsgáztatásban (NYME BEPK, Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Tanszék helyiségei, BEPK-udvar, tűzrakóhely, E2, 64, 65) A hatékony tanulási stratégia, taktika kialakítása a nyelvtanulásban, tábortűzzel, zenével, üdítővel, gulyáspartival, rövid multimédiás 15–30 perces előadásokkal, élménybeszámolókkal.

22.00–01.00 Fantázia és valóság a földtudományi témájú hollywoodi filmekben (Elit mozi) Földtudományi témájú hollywoodi filmek geofizikai kritikával. Szakértőink rámutatnak a filmekben tárgyalt jelenségek tudományos hátterére, valamint a tudományosan helytálló és a fantázia világába tartozó vonatkozásokra.

18.00–23.00 „D” program (Sopron, Fő tér – rossz idő esetén az Erdészeti Múzeum) A színpadon

18.00–20.00 óráig 15 perces beszélgetések folynak az egyes programpontok alkotóival, akik bemutatkozásuk után standjukon folytatják tevékenységüket jó idő esetén 23.00 óráig. A beszélgetések között a színpadon szól a zene!

Papírművek Jelenetekkel tarkított interaktív bemutató a papír évezredes történetéről. Divatbemutató, bútorkészítés, márványozás, mindez papírból!

Papírmerítés Betekintés a papírmerítés titkaiba. Hogyan kell „sörön” járni? Egy érdekes kutatás bemutatása egy pohár sör mellett…

Versek a Professzor tollából Dr. Winkler András professzor úr nemcsak a kutatásairól, óráiról, rektorságáról, de verseiről is ismert, melyek magukért beszélnek.

Régi bútorok – ácsolt bútor készítése Szemerey Tamás a NyME kutatója, s nagy tudója a régi bútor-, ajtó- és ablakszerkezeteknek, bemutatóján egy régi időkből ismert ácsolt bútort készít el. Fajátékok bemutatója Frappáns, érdekes játékok, melyek egyszerű, a háztartásokban is fellelhető esz – közökből is elkészíthetőek.

 Tartószerkezetek – Éjszakai gerendatörés az egyetemen Az érdeklődök a mechanikai vizsgálatok legmodernebb technikai feltételei mellett nézhetik meg élőben egy nagyméretű faszerkezet összetörését dinamikus terhek hatására.

Akusztikai kísérletek a hallgatóság és a zenekar közreműködésével. „A zenekar tovább játszik” A „Ringers in the Night” együttes a NyME egyik kutatójának közreműködésével utcabálra invitálja a tisztelt nagyérdemű