Sopron.info.hu

Lázár János cigarettarendeletet tett le az asztalra!

  2018 okt 18 / #hírek

Lázár János, aki a közelmúltban lett a “Nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos” 2108.10.18-án  meghirdette a “Füstmentes Magyarország programját”, mégpedig nem máshol mint a TOBACCO HUNGARY konferenciáján. A miniszterelnöki biztos beszédében elmondta, hogy olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amely a tervek szerint azok számára akik 2020.01.01. után születnek,  akkor sem vehetnek majd dohányterméket, amikor már betöltik majd a 18-ik életévüket.

Lázár János – Kép forrása: Lázár János facebook

 

Lázár János szerint a cél, hogy Magyarország belátható időn belül füstmentessé váljon, így az említett dohányvásárlási tilalom mellett egyéb idevágó terveket is kidolgozott.

Ide tartozik többek közt az is, hogy az új típusú dohánytermékek engedélyezését sem támogatja – mint pl. az elektromos cigaretta –  sőt, ezeket be is tiltaná, éppen úgy, ahogy a gépjárművekben való dohányzást. Több joggal ruházná fel a társasházkezelőket is, akik megszabhatnák a lépcsőházakban, a gangokon vagy éppen az erkélyeken való dohányzás mértékét vagy éppen tilalmát. A munkahelyekre vonatkozóan is vannak ötletei, de ezek még képlékenyek összességében, de anyagi szankciókat jelenthetnek.

Mint azt elmondta, tervben van a trafikrendszer általános felülvizsgálata is, ami a jelenlegi egy dohányboltra jutó körzethatár továbbemelését jelentené  ( ez a jelenlegi 3000 fő/trafikról a 4000 fő/trafik engedélyezése lenne )  valamint egy erős és egységes felügyeleti szerv létrehozása is tervben van, ami a cigarettát kiszorító intézkedések megfelelő ellenőrzését szolgálná.

Lázár János szerint a dohányzás nem tekinthető sem emberi, sem politikai alapjognak, így a dohányzás szabad gyakorlása sérti a többiek egészséges élethez való jogát.

illusztráció / fotó: cyberpress.hu

 

Dióhéjban ennyi a lényege a konferencián elhangzottaknak, ami egyébként üdvözlendő és tényleg nagyon frappáns, sőt céltudatosnak is tűnik, azonban valljuk be kevésbé lehet életszerű az alkalmazása.  Talán egy kicsit az USA nagy szesztilalmára emlékeztetheti az embert, ami aztán a feketepiac és a maffia megerősödését jelentette, valamint amit aztán a történelem úgy igazolt, mint az egyik legnagyobb politikailag szabályzott üzleti kudarc. Talán – és ez csak egy vélemény –  de túl van gondolva ez az egész dohányzás elleni kampány, hiszen már annyira tiltva van a hozzájutás így is, hogy az lassan már most is provokatív lett a fiatalkorúak számára.

Igen, valóban fontos az egészségre nevelés, fontosak a prevenciós programok és fontos az is, hogy a jövő generációja füstmentes legyen, azonban a mai világban – főleg mondjuk az EU-ban, ahol szabad mozgásunk van – a cigaretta beszerzés részletkérdés és az ilyen rendelkezések, mint a 2020 után születtek majd ne vehessenek a hivatalos helyeken cigarettát – a gyakorlatban 2038-tól – egy olyan távoli jövő, amikorra már az is lehet, hogy a világban a marihuána is legálisan kapható lesz. Szóval jó ötletek, frankó gondolatok, de ez így amolyan Don Quijote jellegű harc a szélmalmok ellen, de természetesen sok sikert kívánunk hozzá!

 

 

 


%d blogger ezt szereti: