Sopron.info.hu

Lenne néhány észrevétel a 130 milliós kerékpárúttal kapcsolatban

  2018 feb 04 / #csak úgy

Kritikus hangvételű levél jutott el szerkesztőségünkhöz, amelyben a nemrégiben behangozott Jereván városrészi kerékpáros fejlesztésekkel kapcsolatban ragadott tollat olvasónk. Móric figyelemmel követi a változásokat a lakótelepen és akadt pár észrevétel ami mellet nem tudott elmenni szó nélkül, hogy az uniós és kormányzati forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítéségével mégis mit alkottak a kivitelezők.

Érdekesen néz ki, milyen alkotást is gondoltak ide a mérnökök. Először is egyes helyeken párhuzamosan van az új kerékpárút és az úttesten is nyomvonal felfestés. Másodsorban ami a legzavaróbb, hiába építettek sok helyen vadiúj kerékpáros utat és járdát, az néhány száz méterig tart csak, után az ősöreg göröngyös aszfaltra csatlakozik. A 130 millió projekt néhol csak toldozott-foltozott aszfaltra festett sárga csíkok halmaza.  Légyegében megkérdőjelezhető az egész fontossága is, hiszen itt mindig is széles gyalogutak voltak, mindenki megfért egymás mellett. Osztatlan gyalogkerékpárút kialakítására is van lehetőség, ehhez még csak festeni sem kellett volna, csak táblákat kihelyezni.

Fotó: Móric

Ahogy olvasónk írta, mindez inkább egy jól megtermett szlalompálya, mintsem kerékpárút hálózat. De megemlítette azt is, hogy akad dicsérendő is a felújítás terén. Kifejezetten hasznos, hogy a Faraktár és az IV. László király utcák találkozásánál, a Fáy András középiskola felől érkező gyalogosok sokkal biztonságosabban, egy előrehozott szigetről léphetnek le a gyalogátkelőhelyre.

Nem az autók takarásából kell megindulni, hanem valóban az úttest szélén kezdődik a zebra. Még egy pozitív dolog ezen a téren, hogy a zebrák tábláját is lecserélték, a sokkal figyelemfelívóbb sárga szegélyű, újfajta megoldásra. A pályázati tábla szerint ez a projekt kerékpárosbarát megoldásokat szült, ez szerintem véleményes.

Fotó: Móric

Elhamarkodott következtetést nem vonnánk le, hiszen messze még a projekt vége, a szakembereknek van még ideje visszatérni néhány igazítás elvégzése gyanánt.

Fotó: Móric

Fotó: Móric

Fotó: Móric

Fotó: Móric

Fotó: Móric

 

cyberpress.hu


%d blogger ezt szereti: