Sopron.info.hu

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

  2018 okt 20 / #hírek

A kárpátaljai magyar közösség vezetőinek fényképével és neveivel “Állítsuk meg a szeparatistákat” felirattal  jelentek meg óriásplakátok szombat reggelre a főutak mellett Ungvár, Munkács és Beregszász körzetében.

kép forrása: UMDSZ közösségi portál.

 

A fehér alapú, ukrán nyelvű óriásplakátokon Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője, Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) első elnökhelyettese és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, megyei tanácsi képviselő fotói láthatók a nevükkel együtt. Az országos és kárpátaljai ukrán médiában hónapok óta heves magyarellenes kampány folyik, de a mostani az első eset, amikor közterületen jelenik meg magyarellenes uszítás.

“Aktivistáink Kárpátalja számos településéről értesítettek bennünket arról, hogy ma hajnalban egy újabb magyarellenes gyűlöletkampány keretében “Állítsuk meg a szeparatistákat!” felirattal kárpátaljai magyar politikusat/közéleti személyiségeket ábrázoló óriásplakátok kerültek kihelyezésre. A közösségi médiában megkezdődött hangulatkeltés, majd a Mirotvorev oldalán megjelenő “kilövési lista” után azt gondolhattuk, hogy ennél lejjebb már nincs… Úgy tűnik tévedtünk, hiszen egyelőre ismeretlen tettesek (illetve megrendelők) gyakorlatilag célkeresztet tűztek ki a magyarság három közszereplőjének homlokára.” – írta dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke közösségi oldalukon.

A mostani események kísértetiesen hasonlítanak az 1938-as Németországban bekövetkezett Kristályéjszakára, amikor központilag megtervezett és irányított erőszakhullám vonult végig az országban, s amely mind emberéletekben, mind pedig a magántulajdonban hatalmas károkat okozott.

Egy demokratikus berendezkedésű, európai értékeket valló, az Európai Unióba tartó ország hivatalos szerveinek azonnal cselekedniük kell ezeknek a plakátoknak az eltávolítása, illetve megrendelőinek a példás megbüntetése érdekében! Ne engedjünk az uszításnak, próbáljuk megőrizni a békét! – olvasható az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség oldalán olvasható bejegyzésben.


%d blogger ezt szereti: