Sopron.info.hu

Megkezdődött az ESTÖRI Summer University

  2018 Júl 01 / #hírek

Július 1-től indul és július 6-ig tart az ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyhez kapcsolódó Esterházy Summer University.

Sopron_Széchenyi_20180418_gosztomgergo_DSC0669

Az egyhetes táborban az ESTÖRI győztesei a délelőttöket történelmi ismereteik bővítésével töltik: tematikus vezetéseken vesznek részt, majd a forrásfeldolgozás technikájával, a történész, kutató és levéltáros szakma kihívásaival ismerkednek a kismartoni Esterházy-kastélyban, Fraknó várában valamint a bécsi Hofburgban.

A szakmai foglalkozásokat Foki Tamás, Keglevich Kristóf, az ESTÖRI zsűritagjai és a Fazekas Gimnázium történelemszakos tanárai, Dr. Kiss Erika, ESTÖRI zsűritag, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa és az OTKA Kutatócsoport tagja, Zvara Edina, a Szegedi Tudományegyetem BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék adjunktusa, és az OTKA Kutatócsoport tagja tartják.

A délutáni programok célja az élményszerzés, lesz túra a Lővérekben, portya Sopronban, kaland a szentmargitbányai vidámparkban és ismerkedés a bécsi állatkert lakóival.

Csoport_20180418_gosztomgergo_DSC0399_preview

A táborba a győztes békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium, soproni Széchenyi István Gimnázium és a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium csapatai mellett nyertes pályázatával a győri Révai Gimnázium csapata és különdíjasként a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium jutott be illetve a résztvevők kiegészülnek a Papageno és a Jeunesses Musicales Hungary szervezésében megrendezett Serkenj fel! elnevezésű online Kodály-vetélkedő győzteseivel, akik jutalmul szintén az ebben a táborban való részvételt kapták.

A tizennégy döntős csapat negyvenkét tizedikes diákja az idén a Barokk ünnepek a 18. században – Vendégségben az Esterházyaknál témakörben mérte össze tudását az április 18-i döntőben melyet a kismartoni Esterházy-kastélyban rendeztek meg.

Az idén először meghirdetett ESTÖRI-JUNIOR Kreatív Alkotói Verseny győztes csapatainak alkotásaiból (anekdoták alapján készített rajzok, képregények és makettek) a kismartoni Esterházy-kastélyban majd Fraknó várában megrendezett kiállítás, június 23-tól augusztus 31-ig a Pápai Esterházy-kastélyban tekinthető meg.

A következő szeptemberben induló ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny Témája: Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században.
%d blogger ezt szereti: