Sopron.info.hu

Megmondjuk a frankót ! (Választási jegyzet)

  2018 Már 28 / #hírek

Kampányhajrá van és az igazat megvallva az ember sokszor csak kapkodja a fejét, ha bekapcsolja a televíziót vagy kinyitja az újságot vagy éppen ráklikkel a facebookra, hogy éppen melyik politikus vagy éppen pártszóvivő, pártszimpatizáns dobál az ellenfelére kígyót-békát.  Úgy tűnik manapság a kampányfőnökök legideálisabb programnak azt találták, ha nem holmi érdemi változást, terveket, programokat propagálnak elsősorban a népnek, hanem élből támadják egymást gátlástalanul és bármi áron.

illusztráció / fotó: web

Itt Sopronban, az ország legnyugatibb csücskében azért viszonylag csendben zajlik a „harc”, hiszen itt még talán megvan az a tisztelet a jelöltek között, hogy tényleg „szakmai” alapon veszik fel a kesztyűt egymás ellen a választási harcban, bár valljuk be, egyre több álcivilként feltüntetett pártpropaganda “egymást kóstolgatós” facebook oldal jelent meg a napokban, amelyek gyakorlatilag átlátszóan tolják az „agymosást”. Azt persze, hogy ezeket a pártok illetve a jelöltek rendelésére készítik vagy csak önjelölt aktivisták túllelkesedésének az eredménye soha nem fog kiderülni, de mindenesetre megmosolyogtató kezdeményezések.  A baj csak az ezekkel, hogy akik ezeket csinálják vagy nem értik hogy hogyan kell legalább semlegesnek tűnően tolni a pártpropagandát álcivilként és esetleg egy-egy új szimpatizánst szerezni vagy egyszerűen nem mérik azt fel, hogy az emberek nem hülyék.

illusztráció / fotó: web

A kamu összefogásos meg ilyen helyi vezérharcosok klubja még arra sem veszi a fáradságot, hogy legalább a névjegyében feltüntesse, hogy éppen melyik pártnak, vagy pártoknak a szimpatizánsait várja – bár mondjuk a posztokból egyértelműen kiderül –  és így, ha netalántán valaki nem tetszőt kommentál számukra, azt azonnal „lerohanják”, rosszabb esetben tiltják. Érdekes felfogás ez, hiszen nem a meggyőzzük elven alapul a dolog, hanem az eleve kizárjuk vonalon. No persze ez a fajta közösségi portálos kampány is egy lehetőség, csak az a baj velük, hogy igazából eredménytelenek. Az adott szimpatizánsi kört ugyan megszólítják, de azok már úgyis megvannak győzve, hiszen gyakorlatilag mindegyik pártnak megvan a maga beltenyészete, de új embert ilyen oldalakkal megszólítani esetleg szimpatizánssá tenni viszont képtelenek, hiszen nem érvekkel győzködnek, csak ilyen-olyan központi propagandaanyagokat osztogatnak.  Persze lelkük rajta, biztos ez is egy taktika.

Azonban valljuk be, hogy feltűnően nem hallani a mostani kampányokban igazi programokat, terveket és lassan már ígéretek sem abban a témában, hogy melyik párt mit tenne konkrétan értünk, állampolgárokért, ha képletesen ő kormányozná esetleg az nagyvilágban nemzetünk hajóját.  Persze a folytatjuk kontra elszámoltatunk rigmusok mennek, de a konkrétumok nem kerülnek igazán napvilágra.

Igaz, ha nagyon utánanéz az ember megtalálja ezeket, csak hát kinek van kedve böngészni minden egyes párt honlapját ugye annak érdekében, hogy megismerje azokat teljes mélységükben. Sokkal egyszerűbb lenne ha a mocskolódás helyett a valós programokat tolnák az arcunkba, hiszen valahol ez minden kampány alapja egy normális demokráciában.

Pedig valóban léteznek ám az említett értelmes programok, de érdekes módon – tisztelet a kivételnek – nem ezeket állítják csatasorba a jelölt és párt propagálok, hanem eltévedtek az ilyen jönnekdemegvédjük-egyazellenség-mondjonle-börtönbevelük-lebontják-megépítjük-kiakarnaklépniazeuból-fasiszták-staidonmutyi-korruptak-lopnakcsalnakhazudnak vezérszavak gyűrűjében, és ezek kapják a prioritást oda-vissza, ráadásul direktbe a mi arcunkba. Tulajdonképpen ez azért baj, mert ez a „központi kölcsönös utálat” lassan átragad az emberekre is, és lassan már a hétköznapokban is utál mindenki mindenkit, az utcán, a buszon, az üzletekben és lassan már-már a családi étkezőasztaloknál is.

Ami talán megoldás jelenthet, hogy aki nem elvakult szavazó – de talán még neki is hasznos lehet – az elolvassa a pártok és jelöltek programját az internetes hivatalos felületükön és tájékozódik, hogy a sárdobálás mögött valójában mit is kínál egy-egy párt és ez alapján hozza meg a döntését.

No persze az is a döntéshez tartozik, hogy április 8-án mindenki menjen el szavazni, és szabályosan ikszeljen a számára szimpatikus jelöltre, illetve pártra!

illusztráció / fotó: web

Tisztelt olvasóink, Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Most ismét egy olyan szituáció van, amikor nem csak a részvétel, hanem az eredmény is fontos, hiszen Magyarország jövője a nép tollaiban van! Mi arra sarkallunk mindenkit, hogy éljen állampolgári jogával és menjen el a szavazófülkébe és adja le a szavazatát, hogy egyszer végre egy magas részvételi arány alapján dőljön el, hogy a többség melyik irányba tereli hazánkat!

Kívánjuk, hogy nyerjen az országgyűlési választásokon az a jelölt és az a párt, akinek a többség bizalmat szavaz és ami nagyban fogja befolyásolni a 2019-es önkormányzati választások kimenetelét is, hiszen ez sem egy utolsó szempont ugye!

 

Sopron, 2018.03.28.


%d blogger ezt szereti: