Sopron.info.hu

Modern és színvonalas tömegközlekedés „a hűség városában”

  2010 szept 23 / #helyi

Csaknem 400 millió Ft-ból építik ki az új utastájékoztató rendszert

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld Volán Zrt. közös konzorciumot alkotva, sikeresen pályázott a Nyugat-Dunántúli Operatív Program „Komlex fejlesztés a dinamikus és fenntartható közösségi közlekedésért Sopronban” című pályázatára, melynek segítségével magas színvonalú, kiszámíthatóbb városi tömegközlekedés jön létre a városban. A beruházás összköltsége 367 987 000 Ft, melyből a 10%-os önrészt a konzorcium biztosította.

A projekt célja, hogy a közösségi közlekedés átalakításával és fejlesztésével, olyan körülményeket alakítsanak ki, mely minőségi és innovatív szolgáltatásokat nyújtva kiszámíthatóbb és kényelmesebb tömegközlekedést, illetve utas számnövekedést idézhet elő. Az új berendezésekkel felszerelt autóbuszok egyik előnye, hogy a buszok gyorsabb közlekedése érdekében zöld utat is kérhetnek a forgalomirányító lámpáktól, csökkentve a menetidőt. Újdonság, hogy a buszokon 98%-os pontossággal működő infrakapus utasszámlálókat helyeznek el, mely megteremti az emberi beavatkozást nem igénylő automatizált utasszámlálás lehetőségét is. Mindemellett az utasok kényelmét biztosítja a 10 megállóhelyen elhelyezett bérlet- és jegy automaták, melyek alkalmassá tehetők kulturális és szórakoztató rendezvényhez kapcsolódó jegyértékesítésre is. Továbbá 10 megállóban a várakozó utasok számára dinamikus utastájékoztató rendszer épül ki, s az elektronikus táblák segítségével, pontos információt kapnak a buszok aktuális helyzetéről és az érkezési időről. A vakok és gyengénlátók hangbemondással kapnak tájékoztatást.

Az autómentes nap kapcsán Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere hangsúlyozta: „Egyik célunk a soproni tömegközlekedés fejlesztése, korszerűsítése, és ezáltal az autók számának csökkentése. A pályázó konzorcium egyik tagjaként a városunk a buszöblök korszerűsítését vállalta magára.” A közös konzorciumot és az együttműködés fontosságát emelte ki Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „Elsődleges célunk a minőségi és európai uniós mércével mérten is magas színvonalú tömegközlekedés kialakítása Sopron városánban.”

Manninger Jenő, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke pedig arról beszélt, hogy: „Az Európai Unión belül a szolgáltatások egységes színvonalára kell törekedni. Ezért fontos, hogy Sopronban a város Önkormányzata, a Kisalföld Volán Zrt. és a pályázat segítségével nyugat-európai szinvonalú tömegközlekedés valósul meg.”

A projekt két fő kivitelezője a Synergon Rendszerintegrátor Kft., a Synergon Informatika Nyrt leányvállalata és az IQSYS Zrt. a Magyar Telekom Csoport tagja egy-egy prezentációval szemléltették a beszerzésre váró eszközök működését. 10 db fix telepítésű jegy és bérletértékesítő automatát helyeznek ki, amelyek többnyelvű, készpénzes és kártyás szolgáltatást is nyújtanak, akár mozgáskorlátozottak számára is – tette hozzá Szabó Valéria, a Synergon Informatika Nyrt. képviselőjeként. Az IQSYS Zrt. pedig többek között 28 autóbuszra fedélzeti számítógépet, belső utastéri kijelzőt, illetve hangos utas tájékoztatást lehetővé tevő hangszórókat üzemel be. A beruházással párhuzamosan a Soproni tömegközlekedés több dimenziója is fejlődik. Habár a projektben nem szerepel, mégis 4 új járművel korszerűsödik az autóbusz-állomány, a Kisalföld Zrt. jóvoltából. A 2011 tavaszán befejeződő beruházással európai uniós mércével mérten is magas színvonalú, az utasok számára egyszerűbb és gyorsabb tömegközlekedést biztosító tájékoztatási rendszer jön létre. Ezenfelül az új rendszer kiépítése biztosítja a hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségét.

autokozlekedes.hu