Sopron.info.hu

Modern Városok Program: Mutatjuk a Fertő tavi látványterveket!

  2018 feb 27 / #Soproni Hírek

Minden bizonnyal olvasóink is nagyon kíváncsiak a Modern városok program keretében megújuló Fertő tavi fejlesztések látványterveire, amiket meg is mutatunk, azonban mindenekelőtt beszámolunk arról, hogy városunkban járt kedden Simon Róbert Balázs,a Miniszterelnökség megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkára, aki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a leghűségesebb várost érintő beruházások – a MODERN VÁROSOK PROGRAM ÁLTAL –  összértéke várhatóan meghaladja a 325 milliárd (!) forintot.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Simon Róbert Balázs államtitkár a soproni városházán tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a 2015. március 25-én az Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt megállapodás szerint a soproni beruházások a közlekedést, a történelmi belváros műemlék épületeinek felújítását, a Fertő tó és környezete hatékonyabb turisztikai kihasználását és egy új ipari és gazdasági övezet kialakítását célozták meg. Hozzátette, hogy a Miniszterelnökség eddig 80,1 milliárd forintot fizetett ki a soproni önkormányzatnak különböző programelemek végrehajtására. Az államtitkár kiemelte, hogy az M85-ös kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Csorna-Sopron és a soproni országhatár közötti szakaszának építése várhatóan 250 milliárd forint lesz.

fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú Város polgármestere a fejlesztési elemeket részletezve elmondta, hogy az M85-ös út kivitelezése már megkezdődött, hiszen Sopron határában már folynak a régészeti feltárások, a területszerzés és a földmunkák. A közlekedés fejlesztéssel kapcsolatban hozzátette, hogy a városban kerékpárutak is épülnek valamint a régebbiek felújítására is sor kerül.

fotó: Leczovics Zsolt

Sopron polgármestere elmondta, hogy a Modern Városok Programból származó valamint az  európai uniós forrásokból kialakításra kerül a város keleti részén egy ipari park is, amely közel harminc hektáros területen létesül meg és amelynek szomszédságában egy innovációs és technológiai centrumot is építenek. Ezeket a területeket összekötik majd a megvalósuló gyorsforgalmi úttal, hogy az ipari park is aktív részese legyen a közlekedési vérkeringésnek.

Dr. Fodor Tamás hangsúlyozta, hogy ezek a Modern Városok Program részeként megvalósuló beruházások  korszakos fejlesztések városunk történetében.

fotó: Leczovics Zsolt

Barcza Attila, Sopron Megyei Jogú Város fejlesztési tanácsnoka azt mondta, hogy a város történelmi belvárosának folyamatban lévő megújítása – amely szintén az MVP része – a nyár elejére befejeződhet, a városfalak, a Lenck-villa, az Esterházy-palota és az Új utcai zsinagóga megújítása pedig kezdetét veszi. A Zichy-Meskó-palota és a Russ-villa megújítása tervezés alatt van, a Szent Mihály-templom felújításának tervei pedig elkészültek. Hozzátette, hogy a homlokzatrekonstrukciós program első eleme a Szent György-templom homlokzatának megújítása, ami szintén megkezdődik még a 2018-as esztendőben.

Barcza Attilától egyéb fontos információkat is megtudtunk, többek közt hogy a Lővérek-program keretében a strandmedence fejlesztése elkezdődött, az uszoda építésére a közbeszerzés elindul. A tervek szerint kialakítanak egy nemzeti konferenciaközpontot is városunkban.

A városi tanácsnok hozzátette, hogy a Fertő tavat és annak környezetét érintő beruházások keretében rekreációs parkot alakítanak ki, ami a tó magyar és osztrák oldalán egyaránt meghatározó beruházás lesz. Itt új standterületet, vízi játszóteret és szállodát, parkolót, kempinget, éttermet és kikötőt is kialakítanak és helyet kapnak majd az egyéb vízi attrakcióknak helyet adó területek is.

fotó: Leczovics Zsolt

Természetesen ahogy ígértük cikkünk elején, megmutatjuk a HIVATALOS FERTŐ TAVI FEJLESZTÉSEK látványterveit is, amely minden bizonnyal elnyeri mindenki tetszését, hiszen valljuk be ha ez így elkészül akkor új dimenzióba lép a Fertő tó egyetlen magyarországi strandrésze.


%d blogger ezt szereti: