Sopron.info.hu

Mondd, te kit választanál?

  2009 márc 03 / #programajánló

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy magyar fejedelem akit úgy hívtak, hogy Géza. Szegény meghalt. Egy erős akaratú felesége (Sarolt) és egy fiú gyereke(István) maradt magára halála után.

Gézának volt egy idősebb testvére, Koppány, aki elvileg átvette volna az ország irányítását. Sarolt viszont csökönyös volt, nem bírta elviselni ezt a gondolatot, így a két családtagot egymásnak ugrasztotta. Ez a magyar nép megosztásával is járt. Voltak akik a katolikus egyház, a vallás felvétele mellett döntöttek, az emberek másik fele az ősi, magyar -sámán- szokásokat tartották a helyes útnak.

Mit tesz ilyenkor az ember? Általában a férfi ember? Háborúzik. István idegeneket hívott, németeket, (felesége Gizella is német származású) akik legyőzték a pogány trónörököst és szimpatizánsait. Szegény nem úszta meg szárazon, még fel is négyelték…

Megkoronázták Magyarország első királyát, Istvánt. Ebből a történelmi eseményből egy rockopera is született, röpke ezer évvel később. Ezt én kívülről fújom, pedig nem mostanában voltam öt éves. A ’83-as verzió számomra egy igazi relikvia, nem übereli semmi és senki, ha választhatnék ezt nézném meg élőben. Sokakat viszont nem zavarja az új szereposztás.

Állítólag a Társulat soproni bemutatójára minden jegy elkelt!

Az előadás március 7-én lesz.