Sopron.info.hu

Mosom kezeimet

  2009 okt 30 / #csak úgy

A kezek tisztán tartása az egyik legfontosabb útja annak, hogy megelőzzük a tovább adását sok-sok betegségnek. A -szakszerű- kézmosás egy egyszerű, bomba biztos művelet, amivel megakadályozhatjuk a bacik terjedését és terjesztését otthon, iskolában, munkahelyen vendéglátó egységekben, kórházakban.

Utóbbi talán a legfontosabb, halálos fertőzések kerülhetők el a kézmosással. Dr. Semmelweis Ignácot remélem nem kell bemutatnom ahhoz, hogy felismerjük, mennyire fontos a kezek higéniája.Otthon számtalan szituáció ad okot a kézmosáshoz pl. az ételek elkészítése és fogyasztása előtt, nyers hússal való munka előtt illetve után, pelenka csere után, tüsszentés és orr fújás után és persze a toalett használatát követően sem árt kezet mosni.

Hiszen olyan egyszerű! Csak nyissuk meg a csapot, engedjünk meleg vizet a kezekre, szappan használata, ha adott, kötelező.

Dörzsölgessünk az ujjak között is, kb. 15-20 mp-ig. (közben dudolhatjunk kedvenc dalunkat is) Öblítsünk folyó víz alatt, majd töröljük meg szárazra kezeinket törölközővel, papírtörlővel, vagy szárítóval. Mindezt azért írtam le a Kedves Olvasóknak, mert egy soproni szórakozó helyen ahol jártam, a mellékhelységben a lányok 98% nem mosott semmilyen formában kezet! Ledöbbentem ezen a tényen.

Bő tíz percig figyeltem, ahogy a rúzsok színesítették az ajkakat, a hajspray-k fixálták a sérókat és a parfümök illatosították hordozóikat. Rajtam kívül, egy hölgy használt szappant, egy csak vizet. A többi kéz viszont baci kesztyűben dudálta végig az estét. A fiúknál hasonló a helyzet? Nem tudom, de lányok, jó lenne magatokat össze szedni higénia terén.