Sopron.info.hu

Mutatjuk mire jutott a két kormányfő az osztrák családi pótlék ügyében!

  2018 jan 30 / #csak úgy

Ahogy azt korábban írtuk, Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák fővárosba látogatott, ami az eredetileg  megjelölt időpontban kedden meg is történt. Igazából a médiában nagy hangsúlyt kapott vonatozástól mi eltekintenénk és most kihagyjuk a PAKS II.-vel kapcsolatos állásfoglalásokat illetve a migrációval illetve a határvédelemmel kapcsolatos egyetértés témájának feszegetését is, inkább a térségünket leginkább érzékenyen érintő tervezett osztrák  családi pótlék csökkentés témájáról számolunk be, ami szintén napirenden volt.

Bécs, 2018. január 30. / Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Sebastian Kurz (j) osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart a bécsi kancellárián 2018. január 30-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A megbeszélésen Orbán Viktor miniszterelnök tisztességes eljárást kért az Ausztriában dolgozó magyaroknak az osztrák családtámogatási rendszerrel kapcsolatban Sebastian Kurz osztrák kancellártól.

A két kormányfő közös keddi, bécsi sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök kijelentette: azt kérte, hogy a magyaroknak, akik itt dolgoznak, tisztességes eljárásban legyen részük, ha befizették a szociális hozzájárulást, kapják meg, ami megilleti őket.

Ha valaki Magyarországon befizeti, amit be kell fizetnie adóként és szociális hozzájárulásként, akkor mindent megkap, amit a magyarok megkapnak. Magyarországon fair eljárás van, ezt  szeretnénk itt is: ha a magyarok befizetik, amit be kell fizetni, kapják meg azt, ami az osztrákoknak is jár – jelentette ki. A magyar miniszterelnök hozzátette, hogy harcolni fognak ezért.

A kormányfő kifejtette, az Európai Bizottság feladata a szerződések védelme, és ha az uniós testület olyat tapasztal, ami ellentétes az uniós alapszerződéssel, hivatalból fel kell lépnie. Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt “mi tudomásul vesszük!”

Összefoglalva a lényeget, hazánk miniszterelnöke megtette amit lehetett, szóba hozta  illetve nehezményezte az osztrák kancellárnak a tervezett csökkentést, amit ő sem érez korrekt eljárásnak, azonban a másik fél ragaszkodik a szociális kiadásaiknak csökkentéséhez így nem született konkrét megállapodás az ügyben. Úgy tűnik, hogy a végső döntést majd Brüsszelben hozhatják meg, ahol minden bizonnyal kivizsgálásra kerül, hogy az uniós jogszabályok szerint bevezethető-e ez a “megkülönböztető” szociális juttatás, avagy kötelezik Ausztriát arra, hogy tekintsen el ennek bevezetésétől.

 

 

cyberpress.hu

 

 


%d blogger ezt szereti: