Sopron.info.hu

Napelemes rendszerek kerültek a Soproni Szakképzési Centrum épületeire

  2018 máj 10 / #hírek

123 millió forintos támogatást nyert el a pályázat az energiahatékonyság javítása céljából.

Az energiafogyasztás csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése egyre fontosabb Magyarország számára, ennek egyik módja az épületek korszerűsítése, azok energiahatékonyságának javítása. Egyre szélesebb körben elismerik, hogy ez nem csupán a fenntartható energiaellátás megvalósításának, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének, az ellátásbiztonság garantálásának és az importkiadások csökkentésének eszköze, hanem egyben fokozza az ország gazdasági versenyképességét.

A megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a hatékonyság növekedéséhez, az energialánc valamennyi szakaszában, a termeléstől a fogyasztók általi felhasználásig. A Soproni Szakképzési Centrum hat épületének korszerűsítésére került sor a projekt megvalósítása során. Az épületekre összesen 777 db 270 Wp teljesítményű napelemből álló napelemes rendszerek kerültek telepítésre. A napelemes rendszerek invertereken keresztül csatlakoznak a hálózatra. A panelek rögzítése alumínium sínnel történt, mely biztosítja a hosszú és tartós élettartamot. A lapostetős tetőfelületekre az elhelyezés betongúlákkal történt, melyre rögzítő sín került. A napelemes rendszerek esetében az inverterek mindkét oldalán túlfeszültség védő lett kiépítve, amely védi a berendezést a túlfeszültség és a közeli villámcsapás okozta behatásoktól. A panelokat tartó fémszerkezet összekötése és bekötése az inverter földelő kapcsába biztosítja az épület EPH csomópontján keresztül a rendszer földpotenciáljának biztosítását.

A megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, és nagyban népszerűsíti a projektben részt vett iskolák diákjai körében a megújuló energiaforrások hasznosítását.

Kivitelezés helyszínei:

  • Soproni SZC Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziuma (9400 Sopron, Ferenczy János u. 7.)
  • Soproni SZC Idegenforg, Ker., Vendéglátó Szakképző Isk. és Koll. (9400 Sopron, Ferenczy János u 1-3.)
  • Soproni SZC Vas- és Vill.ipari Szakképző Isk. és Gimn. – Tanműhely (9400 Sopron, Ferenczy János u. 60.)
  • Soproni SZC Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakgimnáziuma (9400 Sopron, Teleki Pál u. 26.)
  • Soproni SZC Handler Nándor Szakképző Iskolája – Tanműhely (9400 Sopron, Hőközpont utca 2.) Soproni SZC
  • Porpáczy Aladár Szakképző Iskolája, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja (9435 Sarród, Kossuth Lajos utca 58.)

A Soproni Szakképzési Centrum az Európai Unió támogatásával megvalósuló Széchenyi 2020 Program keretében „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a központi költségvetési szervek részére” című pályázati felhívásra benyújtott „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Soproni Szakképzési Centrum épületein” című pályázata vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás mértéke az elszámolható összköltség 100 % – a, amely 123,00 millió Forint. A KEHOP-5.2.11-16-2016-00127 kódszámú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg 2017.11.15. – 2018.05.10. között.

Forrás: Soproni Szakképzési Centrum, sajtóanyag

A nyitókép illusztráció.%d blogger ezt szereti: