Sopron.info.hu

Nemzetközi adatvédelmi konferencia Bécsben

  2018 Már 09 / #Cikkmix

2018. március 5-6-án nemzetközi adatvédelmi konferenciát tartottak Bécsben. Az „European Cities Conference: Dataprotection 2018” rendezvényen közép-európai városok szakértői az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének májusi hatályba lépése előtt az önkormányzatokat és a gazdaságot érintő adatvédelmi változásokat vitatták meg.

Adatvédelmi konferencia Bécsben / © Regina Hügli

“Adatok & demokrácia – A városok digitális kihívásai” volt a fő témája a Bécsi Városházán megrendezett European Cities Conference: Dataprotection 2018 adatvédelmi konferenciának, melyen több, mint 120 vendég vett részt. 2018. május 25-én lép hatályba az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR), mely teljesen új alapokra helyezi az adatvédelmet Európában. Ebből az alkalomból hívott meg Bécs az Eurocomm-PR külképviseleti irodahálózatának városaiból és az osztrák fővárosból szakértőket a nemzetközi konferenciára.

“Az új általános adatvédelmi rendelettel Európa alapot teremtett arra, hogy az adatok jogellenes felhasználása komoly büntetést vonjon maga után. Ez nemcsak a magánéletünket védi, hanem Európa központi gazdasági szerepét is erősíti. Bécs, mint a “digitális humanizmus” központja támogatja az adatvédelem hatékony érvényesítését. Ezért alapvető érdekünk, hogy az itteni székhelyű NGO-t, a ‘none of your business’-t (noyb) támogassuk” – mondta Renate Brauner, Bécs pénzügyi, gazdasági és nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka.

 

Adatvédelmi konferencia Bécsben / © Regina Hügli

 

A kétnapos konferencián először bécsi szakértők tartottak előadást az Open Data, a digitális technológiák és az adatmonopóliumok kérdéseiről, Max Schrems pedig a harmadik országokba irányuló adattranszferről beszélt. A konferencia második napján bolgár, szerb, cseh és magyar szakértők osztották meg egymással tapasztalataikat a témában. A magyar tapasztalatokról Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke tartott előadást.

 


%d blogger ezt szereti: