Sopron.info.hu

NépmesePonttal gazdagodik a város! Megnyitó vasárnap!

  2018 aug 30 / #hírek

2018. szeptember 2-án délután egy ünnepélyes megnyitó keretében kerül átadásra a Soproni NépmesePont. A NépmesePontnak a Liszt Ferenc Kulturális Központ alagsora (-1 szint) ad majd otthont, amelynek kialakításakor nagyon ügyeltek arra, hogy egy barátságos, gyermekbarát foglalkoztató tér legyen, ahol a mobil térkialakításnak megfelelően többféle program is megvalósítható lesz. 

 

A Soproni NépmesePont megvalósítására és minimum 3 évig való működtetésére egy pályázaton 79,8 millió Ft-os EU-s támogatást nyert a Pro Kultúra Nonprofit Zrt. az EMMI-n keresztül. Az országban 15 helyen nyílik az őszi hónapokban NépmesePont, melyek közül a soproni a harmadik lesz a sorban és amelynek szakmai felügyeletét – csakúgy mint az összes többinek – a Hagyományok Háza látja el.

A NépmesePontok célja, hogy a fiatal magyar társadalmat érzékenyítse a magyar verbális folklórkincs értékeire, az élőszavas mesemondás és – hallgatás élményére. Itt szó szerint „megszólal” a magyar népmesekincs, életre kelnek a hagyományok, megvalósul a mesére épülő nevelés fogalma – több szinten: 11 soproni általános és középiskolával működünk együtt a következő 3 évben különféle műhelyprogramokkal, de tervezünk a fiatal szülők számára hasznos előadásokat és nyári napközis táborozási lehetőséget is.

Minden NépmesePont választ magának egy olyan motívumot, amire felfűzi a működését és az arculatát. A soproni szervezők az égig érő paszulyt választották, mivel a soproni poncichterek („bohnenzichter”- babtermelő) kifejezés a helyi kulturális hagyományban gyökerezik, ugyanakkor túlmutat a gyermeki világon, tehát a felnőttek számára is értelmezhető.  A futóbab motívuma az ősi életfával azonosítható, összeköti az eget és a földet, a jót és a rosszat, az élőket és a holtakat … A magyar művészettörténet egyik legszebb középkori életfa-ábrázolása is Sopronban van,  a Szent Jakab kápolna bejárata felett látható 2 sárkánnyal kőbe faragva évszázadok óta. Ez a motívum is feltűnik majd a soproni NépmesePont fogatóterében.

A NépmesePont az üzemeltetők reményei szerint nemcsak új színfolt, hanem új közösségi tér is lehet a városban, ahol a magyar népmesekincs mentén megszólíthatnak fiatal és felnőtt korosztályokat, újfajta programoknak teremtve ezzel otthont – térben és a lelkekben egyaránt.

 


%d blogger ezt szereti: