Sopron.info.hu

Óriási soproni siker: Balázs Fanni lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi győztese

  2018 máj 30 / #Cikkmix

A németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a mai országos döntőben heves vitát folytatott a következő kérdésről: „Támogassa-e az állam a diplomás hiányszakmák oktatását Magyarországon?” A vitában nem csak a jobb ténytudás volt döntő, hanem az is, hogy a résztvevők tárgyilagosan és korrekten ütköztessék a nézeteiket. Fontos volt tehát odafigyelni egymásra és megérteni az ellenkező oldal véleményét. Fel kellett tárni az esetleges ellentmondást az ellenérvekben, és meggyőzően alá kellett támasztani az álláspontokat.

A döntőben Fanni bizonyult a legrátermettebbnek / fotó: Selmeczi Tamás

A döntőben a feladat az volt, hogy ketten az adott téma mellett, ketten pedig ellene érveljenek. Egyúttal tisztázniuk kellett a vita célját, és kölcsönösen meg kellett érteniük, hogy a másik fél milyen érvekkel támasztja alá az álláspontját és természetesen lereagálni azt. Ennek természetesen időlimitje is volt, így 24 perc állt rendelkezésükre a fiataloknak arra, hogy bizonyítsanak.

Az országos döntőben a retorikai képességeiről végül Balázs Fanni, a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja győzte meg leginkább a zsűrit. Ennek az óriási teljesítménynek köszönhetően így ő és a második helyezett Hutter Ottó, a budapesti Tamási Áron Gimnázium tanulója képviselheti majd  Magyarországot a szeptember 20-án megrendezendő pozsonyi nemzetközi döntőben.

 

      Helyezések:

  1. Balázs Fanni / Berzsenyi Dániel Gimnázium, Sopron
  1. Hutter Ottó / Tamási Áron Gimnázium, Budapest
  1. Kovács Domokos / Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár
  1. Faller Júlia Janka / Osztrák Iskola, Budapest

 

A győztes soproni Balázs Fanni és a második helyen végzett budapesti Hutter Ottó képviseli majd hazánkat a nemzetközi megmérettetésen. / fotó: Selmeczi Tamás

A projekt céljai között szerepel, hogy erősítse a vitakultúrát, mint a demokrácia eszközét és támogassa az európai többnyelvűséget is. A nemzetközi megmérettetésen  tizenkét közép- és kelet-európai országból 150 középiskola mintegy 2500 tanulója vesz részt, amelyhez hazánk  2010-ben csatlakozott.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.  Magyarországon a projektet a Hanns-Seidel-Alapítvány, a Konrad-Adenauer-Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága támogatja. Az országos döntő fővédnöke Dr. Hende Csaba, a magyar Országgyűlés alelnöke volt.


%d blogger ezt szereti: