Sopron.info.hu

Őrületes kiállítás

  2008 máj 05 / #programajánló

Őrületes kiállításA zseniket az őrültektől csak egy hajszál választja el. Egy művész lélek amúgy se lehet egy egyszerű eset. A való világban sokszor nem találják helyüket. Gondolataik, érzelmeik, tudatuk és fantáziájuk nem ismernek határt. A sors viszont annyira kegyes hozzájuk, hogy bizonyos, néha különlegesnek tűnő képességekkel ajándékozza meg őket.

Salvador Dalí volt egyike eme kiválasztottaknak. Gyermekkora óta művészekkel volt körbevéve. Írással, majd rajzolással próbálkozott, különböző művészeti iskolákban végezte tanulmányait.

Már 18 évesen díjat nyert, első kiállításakor 21 éves volt. Járt Madridban, Párizsban, Londonban, New Yorkban ahol nyolc évig élt, feleségével a II. Világháború kirobbanása végett..

Ezekben a városokban természetesen több kiállítása is volt, és van mai napig. Találkozott Picassoval, Sigmund Freuddal. Ezek a találkák meghatározták egész életét. Alkotásai többszörösen sokkolhatta a nagyközönséget.

Több, mint ezer festményt pingált, szobrokat faragott, jelmezeket tervezett, könyveket és filmeket adott ki. Biztos vagyok benne, hogy a jó borokat nem vetette meg és különböző kábítószereket is kipróbált. Festményei világszerte hírhedtek, közülük a legismertebbek Lány az ablakban, Az emlékezet állandósága és A rózsa.

Volt szerencsém Londonban egy Dalí kiállítást elcsípnem. Május 10. és július 6. között, itt Sopronban, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban lesz alkalmunk alkotásai megtekintésére!

Két illusztráció sorozatot hoznak kisvárosunkba a tengeren túlról. Fantasztikus, egyszeri alkalom ez, amit senki se hagyjon ki! Dante Isteni színjátéka és Alice Csodaországban helyszíne a Festőterem lesz.