Sopron.info.hu

Osztrák családi pótlék: A hazai árszínvonalhoz igazítják az összeget a magyar munkavállalók részére

  2018 máj 02 / #Cikkmix

Az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről. Az Európai Unió tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyermeket is érint, gy várhatóan jelentősen átalakul majd a kifizetett összegek mértéke.  Az új jogszabály várhatóan 2019-től léphet életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.

A döntéssel kapcsolatosan Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy véleménye szerint az osztrák kormány legutóbbi döntése a családi pótlékokról méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben. Hozzátette azt is, hogy Ausztria fontos partnere hazánknak, és számos kérdésben fontos szövetségese is Magyarországnak, de ebben az ügyben súlyos vitánk van velük. Nem fogadjuk el ugyanis, hogy azok után, hogy a magyar emberek valamennyi adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek megfelelnek Ausztriában, kevesebb családtámogatást kapjanak, mint az azonos járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tevő osztrák állampolgárok.

Szijjártó Péter hozzátette azt is, hogy ez ugyanakkor európai kérdés is. Magyarország elvárja az európai intézményektől, hogy szerezzenek érvényt az európai szabályoknak és szerződéseknek. Ha az Európai Bizottság egyenlő mércével mér, fel kell lépnie ezen európai jogsértésekkel szemben.


%d blogger ezt szereti: