Sopron.info.hu

Pár órára a huszárok világába csöppenhettünk Sopronban

  2018 Már 12 / #Cikkmix

Már a Liszt Központ épülete előtt huszáros hangulat és némi ólomszag várta a látogatókat vasárnap délután, hiszen lóháton üdvözölték az érkezőket a huszárok és a fémfaragók segítségével bárki kipróbálhatta hogyan kell ólomkatonát önteni, amit azután magával is vihetett az, aki készítette.

 

A HUSZÁRVÁGTA nevű rendezvény legfőbb partnere a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület volt, akik a ház előtt azt is megmutatták, hogyan mutatnak a nyeregben, de szívesen elkalauzoltak bárkit, aki kíváncsi volt arra, hogy hol van a helyi huszármúzeum.

Az épület földszintjén a Líceumi Vívóegylet „csörgette a kardot”, akik ugyan nem a huszáros kardvívást művelik, hanem a mai vívótechnika alapján tartottak nyilvános edzést, azonban jó volt betekintést nyerni a vívás illetve a kardvívás rejtelmeibe.

Az emeleten számtalan program várta a látogatókat, ahol lehetőség nyílt hetyke, kunkori vagy éppen harcsa formájú huszárbajuszt festeni magunknak, de készíteni lehetett papírból  huszárcsákót vagy éppen kardot is.

Akik a fegyverek iránt érdeklődnek, azoknak Koszorús Ödön helytörténész magángyűjteményét tekinthették meg, melyek között voltak 1848-as bajonettek, szablyák és kardok is.

A soproni Mézesház békebeli mézeskalácsokkal, csizmákkal, szívecskékkel és persze huszárokkal készült a napra – az ügyesebbek ki is próbálhatták, hogyan kell a cukormázzal díszíteni a „mézesbábokat”.

A Petőfi AMI táncosai – a Figurás Banda zenei kísérete mellett – ezúttal verbunkost táncoltak, de ugyanezen a helyen bemutatásra kerültek a legjellemzőbb magyar viseletek is.

A kézműves asztaloknál Benedek apó lányai (az óvóképző hallgatói) szorgoskodtak és segítettek az aprónépnek az “egyedi” emléktárgyak készítésében. Itt lehetett zokniból lovat készíteni, csákót, pártát és kis kardot is fabrikálni, hogy mindenki méltó szalagozással, bajuszokkal és kokárdákkal várhassa a ’48-as forradalom 170. évfordulóját.

Igazán tartalmas és élményekben gazdag programkínálatot nyújtott ez a rendezvény, ami remélhetőleg az elkövetkezendő években is visszatérő esemény lesz, hiszen minden résztvevő nagyon jól érezte magát ezen a vasárnap délutánon a huszárok társaságában.

 

Cyberpress

Ünnnepváró családi nap huszárokkal a Liszt Központban este 19 óráig, ahol ólomkatonákat is önthetnek a gyerekek, de az épületben sok kapcsolodó színes program is van. Érdemes még elindulni 😉


%d blogger ezt szereti: