Sopron.info.hu

Pécsre került a Magyar Kupa

  2010 márc 29 / #sport

Óriási küzdelemben, egy kiélezett végjátékban Vajda Anna utolsó másodpercekben elért találatával a MiZo-Pécs 2010 nyerte a Nõi Magyar Kupát.

A mérkõzés délelõttjén a Szövetség képviselõi egy újítás kipróbálásáról, bevezetésérõl döntöttek. Ennek értelmében a Magyar Kupa Döntõjén, illetve a rájátszásban élõ közvetítés mellett futó mérkõzések esetében videóbírót lehet a csapatoknak igénybe venni, mérkõzésenként egyet- egyet a vitás esetek tisztázására. Amennyiben a vezetõedzõ igaza érvényesül a játékvezetõi ítélettel szemben, úgy a bónusz lehetõség megmarad, ellenkezõ esetben több megtekintésére nincs lehetõség. Az edzõk által kiválasztott és megtekintett eset ugyanakkor videóbíró igénybevétele esetén nem adhat alapot óvásra. Az ötlet fogadtatása vegyes volt a szakemberek körében, de ahogy mondani szokás, a puding próbája az evés.

A bronz mérkőzés még nem hozta lázba a szurkolókat, akik csendesen figyelték a Szeged és a Zalaegerszeg csatáját – melyet végül a Szeged húzta be 22 ponttal -, a döntõ közeledtével azonban egyre többen foglalták el helyeiket a lelátón, köztük mintegy 50-60 lelkes soproni drukker.

Játékosaink pihenéssel és egy kis sétával töltötték a napot. A szombati elődöntőn Tina bokája kisebb sérülést szenvedett, de játéka nem forgott veszélyben. Jeca is együtt melegített a társakkal, de az õ bokája még messze volt a tökéletestől, így a kezdő ötösben Tina foglalt helyet.

Kristi adta meg az alaphangot rögtön az elsõ támadásunkból egy tökéletesen kivitelezett triplával, melyre a másik karmester, Iványi Dalma válaszolt az ellentámadásból. A Pécs első hármasa sem késett sokat. Sõt, Vajda után Mazzante is beemelt egy trojkát, mely 5 pontos pécsi vezetést eredményezett (4. perc 5-10). Nagy lendülettel kosaraztak a hazaiak. Honti Kata az elsõ percektõl fogva nagy párbajt vívott Fegyverneky Zsófiával. Sajnos a küzdelem közben Kata két személyi hibát is összeszedett a 4. perc közepére. A feszült hangulat a 6. percben a tetõre hágott, amikor Mazzante ziccerben nagyot esett. Elszabadult egy pillanatra a pokol a lelátó pécsi részén, ahonnan sport pályára nem illõ rigmusok záporoztak csapatunk irányába. Bíztunk benne, hogy a kedélyek lenyugszanak és újra a kosárlabda veszi át a fõszerepet. A két csapat ugyan elvesztette egy ideig a fonalat támadásban, így a 8. percig kellett újabb kosárra várni. Sajnos ezt Bujdosó Nóra szerezte, mellyel már 8 pontos volt a hátrányunk (7-15). Akadozott a játékunk, egyenlõre a nagy elánnal játszó ellenfelünk akarata érvényesült. A negyed végén Fegyverneky is elsüllyesztett egy három pontost. Ezzel 9 pontos hátrányt szedtünk össze az elsõ 10 percben.

Védekezésben nagy javulásra volt szükségünk, és támadásban sem a tõlünk megszokott sebességgel mentünk. Jókor jött Amber bravúros duplája, de továbbra is akadtak lyukak a védõfalunkon, melyeket szépen megjátszottak a hazaiak. A 12. percben Fegyverneky maradt a palánk alatt a nála jóval magasabb Horti Dodival, akit nem is tudott szabályosan megállítani. Ez volt a harmadik személyi hibája a pécsiek spílerének. A 15. percben esélyünk volt felzárkózni, de Sarok triplája visszaállította a 8 pontos különbséget (20-28). A 16. percben Dodi középtávoliját követõen ellenfelünk idõt kért (22-28). A szünet elõtti percek a márciusi bajnokihoz hasonlóan meghozták a feltámadásunkat, kezdtük átvenni az irányítást. Ehhez kellettek a hazaiak hibái is és kihagyott büntetõi is. Pillanatok alatt visszajöttünk a mérkőzésbe! Amber betörésből elért találata után ismét pécsi idõkérés következett (28-30). Fûzy Ákos újra pályára küldte Fegyverneky Zsófiát, aki nem sokkal késõbb beütötte a negyedik hibáját is. Nálunk Horti Dórának akadtak fault problémái, de õ még csak háromnál járt. Sajnos a szünet elõtt Tina is begyûjtötte a harmadikat, mely a center poszton érzékenyen érintett minket. Az utolsó másodpercben még Ohlde kapott az égbõl két büntetõt. Ezekbõl egyet célba is juttatott, így minimális, egy pontos elõnnyel várhatta a második félidõt a pécsi együttes (32-33).

Pécsi pontokat hozott a folytatás. Kintrõl nem ültek a dobásaink, több, mint három percet kellett várni az elsõ pontjainkra, melyeket Amber juttatott a gyûrûbe a büntetõ vonalról (23. perc 34-37). A 25. percben Kristi triplájától vártunk új lendületet, aki nem sokkal késõbb sántikálva, a bokáját fájlalva ült le. Iványi Dalma közben a tõle megszokott módon hátára vette csapatát (37-41). Nálunk is képviseltette azonban magát a rutin: a 27. percben Edo pontjaival utolértük a Mizot (41-41). A következõ támadás befejezése is Edo nevéhez fûzõdött, mely a mérkõzés során elõször vezetést eredményezett számunkra (43-42)! Nagy-Bujdosó Nóra nem tudta szabályosan fogni Jecát a palánk alatt. Szorgosan gyûjtögette is a személyi hibákat, a 29. percben már a negyediket. Tina a negyed végén összeszedte a negyedik személyi hibáját, Ohlde pedig egy büntetõjével beállította a negyed végeredményét (48-45).

Izgalmas záró 10 percre volt kilátás! A Pécs a büntetõket mi pedig a triplákat dobtuk gyengén a mai estén. A 33. perc elején újra a hazaiak vezettek Quigley szépen kivitelezett tempóját követõen (48-49). Amber kapcsolt nagyobb sebességre, mely pontokban is megmutatkozott (34. perc 53-51). Nagy taktikai harc folyt az edzõk között is, akik azonnal reagáltak a másik oldal húzásaira. A hazaiak kissé fáradtabbnak tûntek, mely késõi mozdulatokból fakadó, növekvõ faultokban mutatkozott meg. Horti Dóra a palánkok alatt okozott fejfájást ellenfelünknek. Szükség is volt a jó játékára, kár, hogy a 36. percben már õ is négy személyi hibát számlált, így le kellett ültetni. A hazaiaknál Quigley mutatott nagyon jó dobóformát. Triplájával újra egyenlõ állást olvashattunk le az eredményjelzõrõl (37. perc 56-56). Rengeteg fault volt mindkét oldalon, de a kipontozódásokat még megúszták a játékosok. Quigley nem tudott hibázni, újabb távoli dobásával 2 pontos elõnyre tett szert a Pécs.

A 38. percben Horti Dodit érte utol elsõként a kipontozódás. Ráadásul Nicole Ohlde büntetõivel 4 pontos elõnnyel várhatta a hajrát ellenfelünk (59-63). Edo triplája azonban életben tartotta az esélyeinket. Ohldenak is volt azonban ehhez egy-két szava, így másfél perccel a lefújás elõtt idõt kellett kérnünk (62-65). A megbeszélt figura végén Jeca hármasa hullt a gyûrûbe (65-65). Nem sokáig tartott az örömünk. Vajda Anna a túloldalon 2+1-el válaszolt. Egy perc maradt vissza, hátrányunk 3 pont volt (65-68). Újra idõt kértünk.

Kristi távoli dobása rövidnek bizonyult, de az ellentámadást nem sikerült kosárral befejeznie ellenfelünknek. Ugyanakkor Vajda Anna faultja után Amber mindkét büntetõjét a helyére rakta (67-68). Ezúttal Fûzy Ákos élt az idõkérés lehetõségével fél perccel a lefújást megelõzõen. Iványi Dalma ellen szabálytalankodtunk, a rutinos irányító pedig nem hibázott a büntetõ vonalról (67-70). Székely Norbert kikért utolsó idejét is. 28 másodpercünk maradt arra, hogy ledolgozzuk a 3 pontos hátrányunkat. Edo triplája célba is ért, de Vajda Anna az utolsó másodpercekben visszatett egy lepattanót, mellyel a Pécs nyerte a kupát.

Székely Norbert: “Ahogy arra előzetesen számítottunk egy labda döntötte el a kupa sorsát. Hullámzó volt a játék, melyekből egy-két mozdulattal ellenfelünk jött ki jobban. Úgy gondolom tisztességesen helyt álltunk, köszönjük szurkolóink támogatást. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy nem jó az, ha ebbe az irányba halad a kosárlabda.”

MKB-EUROLEASING SOPRON – MiZo-Pécs 2010 70-72 (12-21, 20-12, 16-12, 22-27)

Pécs, 2200 nézõ Jv.: Bodnár , Cziffra , Gyõrffy

MKB-EUROLEASING SOPRON: Toliver 14/6, Honti 6, Holt 13, Krivacevic 5, Horti 9 Cs.: Milovanovic 8/3, Eördögh 15/6, Semsei –

MiZo-Pécs 2010: Iványi 9/3, Fegyverneky 10/3, Mazzante 3/3, Vajda 14/3, Ohlde 16 Cs.: Raksányi 2, Bujdosó 2, Túróczi -, Quigley 12/6, Sarok 4/3

Statisztika

Mezõny dobószázalék: 20/53 38% ill. 23/52 44%

3-pontos dobószázalék: 5/18 28% ill. 7/14 50%

Büntetõ dobószázalék: 25/31 81% ill. 19/31 61%

Lepattanó: 33 (Holt 9) ill. 30 (Ohlde 11)

Gólpassz: 13 (Honti 4) ill. 10 (Quigley, Ohlde 3-3)

Szerzett labda: 5 (Toliver 2) ill. 7 (Ohlde 3)

Eladott labda: 11 ill. 10

Fault: 23 ill. 28

IBM: 97 (Eördögh, Holt 18-18) ill. 93 (Ohlde 34)

Bronz mérkõzés

SZEVIÉP-Szeged – ZTE NKK 91-69 (23-12, 18-11, 27-23, 23-23)

Ld.: Horváth Zs. 14/6, Sipaviciute 14, Laczi 13, Zherzherunova 12/6, Németh 11/9, Ciglar 11/3, Kajdacsi 10 ill. Czukor 18/3, Rasheed 17/6, Bukovszki 10/3

A Nõi Magyar Kupa Döntõ végeredménye

1. MiZo-Pécs 2010

2. MKB-EUROLEASING SOPRON

3. SZEVIÉP-Szeged

4. ZTE NKK

Különdíjak

All-Star: Iványi Dalma, Alexandra Quigley, Amber Holt, Vajda Anna, Nicole Ohlde

MVP: Nicole Ohlde

Legjobb MiZo-Pécs 2010 játékos: Vajda Anna

A gyõztes csapat edzõje: Fûzy Ákos

wb-sopron.com