Sopron.info.hu

Pénteken ünnepel Ausztria! Mutatjuk miért!

  2018 okt 25 / #Cikkmix

Nemzeti ünnepet és egyben – többé-kevésbé – munkaszüneti napot tartanak október 26-án Ausztriában, hiszen 1955-ben ezen a napon hirdette ki a bécsi parlament az Ausztria örökös semlegességéről szóló nyilatkozatot, amivel az osztrák állam az utolsó szovjet kritériumot is teljesítette ahhoz, hogy visszanyerhesse teljes szuverenitását.  

forrás: mult-kor online

 

A köztársaság az idekapcsolódó 1955-ben elfogadott dekrétum elfogadásával akkor fogadalmat tett a jövőbeli náci vagy fasiszta mozgalmak elfojtására és ezen ideológiák betiltására is. A Szovjetunió az osztrák önállóság elismerésének még egyetlen feltételt szabott, nevezetesen azt, hogy a szövetséges erők kivonása után  a köztársaság Svájc mintájára semleges államként folytassa életét. Miután a Vörös Hadsereg és a NATO csapatai 1955. október 25-én megkezdték a kivonulást az országból, Ausztriának teljesítenie kellett a molotovi alku rá eső részét, ezért másnap, 26-án a bécsi parlament kihirdette, majd alkotmányba iktatta a semlegességről szóló nyilatkozatot. Erre a napra emlékeznek azóta is nyugati szomszédaink, akik ezen a napon munkaszünetet is tartanak több helyen. Azért több helyen és nem mindenhol, mert jól tudjuk, hogy a mai világban több vendéglátó és szolgáltató ilyenkor is kinyit, és az ilyen jellegű munkaszüneti nap, már nem a totális “munka-stoppot” jelenti, inkább csak a jelentős mértékűt.

Ha pedig ünnep Ausztriában, az azt is jelenti, hogy megnövekedhet Sopronban is az osztrák rendszámú forgalom, hiszen sokan ilyenkor itt töltik el majd idejüket a bevásárlóközpontokban, szépségszalonokban, éttermekben és ahogy az a modern és rohanó világban már bevett szokás, költekezve ünnepel.


%d blogger ezt szereti: