Sopron.info.hu

RIP soproni foci?

  2018 jún 24 / #Cikkmix

Köztudott az a sajnálatos tény, hogy a Soproni VSE labdarúgócsapata a 2017/18-as szezonban elbúcsúzott az NBII-es küzdelmektől, azonban ennél sokkal nagyobb a baj. A bajnokságban mindössze 26 pontot gyűjtő gárda – amellyel az utolsó helyen zártak a pontvadászatban – pénzhiány miatt nem folytatja a labdakergetést még megyei szinten sem, hiszen a klubot üzemeltető Soproni Vasút Futball Kft. adósságaival kapcsolatban lejárt az összes hiánypótlási határidő, amely azt jelenti, hogy gyakorlatilag csődöt jelentett az egyesület, így nincs folytatás a labdarúgásban az 1921-ben alapított klub számára.

A teljes összeomlás a határidők lejárta előtt még elkerülhető lett volna, hiszen ahogy mi is írtuk a soproni önkormányzat – amely egyébként nagy mértékben támogatta a klubot mind infrastrukturálisan, mind anyagilag – még felkínált egy lehetőséget némi segítségre, amellyel azonban nem élt a klub. Talán azért sem tudott ezzel élni, mert cserébe olyan igazolást kellett volna bemutatniuk amely azt tartalmazta volna hogy a klubnak nincs adóssága valamint elindulhatnak az NB III-as bajnokságban és a 2018/2019-es NB III-as bajnoki szereplés pénzügyi fedezete rendelkezésre áll. Úgy tűnik a hiány nagyobb volt annál minthogy azzal éljenek, hogy a következő szezonban ezek a források biztos alapot nyújtsanak, amiből arra lehet következtetni – de ez csak feltételezés – hogy olyan mínuszban volt a működtető kft., hogy egyszerűen nem tudott ilyen igazolást bemutatni, hiszen a tartozásai fennálltak.

Korábban arról is szóltak hírek, hogy az egyesület több havi fizetéssel tartozik a játékosoknak és a szakmai stábnak is, akik azonban hogy ne kövessenek el szerződésszegést így is pályára léptek és kölcsönökből próbálták eltartani magukat illetve családjukat. Furcsa helyzet ez, azonban valljuk be a helyi labdarúgásban nem is új keletű, hiszen eddig mindegyik olyan soproni labdarúgó csapatunk ( EMDSZ SLC, MATÁV FC. majd Sopron FC.  ) melyek a nemzeti bajnokságban szerepeltek így végezték, hogy megindultak a lejtőn, majd az anyagi háttér miatt egyszerűen megszűntek. Úgy tűnhet, hogy ez valami hagyomány lett itt a városban, hogy pár sikeresnek mondható év után a focicsapatok tönkremennek, pedig ez esetben úgy tűnt nem lesz gond, hiszen az SVSE még csak nem is az első osztályban küzdött, hanem a második vonalban, ahol azért jelentősen alacsonyabb működési költségre van szükség, ha nem cél a feljutás. Most feltehetnénk azt a kérdést is, hogy vajon kik a felelősök abban, hogy idáig jutott az SVSE, miért nem tűnt fel szezon közben, hogy nem jó úton jár a gazdasági vonal, de valljuk be, ezek nekünk focit szeretőnek csupán részletkérdések és ezekre a kérdésekre kapott esetleges válaszoktól függetlenül a csapat megszűnt.

Persze a megszűnés több kérdést is felvet, mint például azt, hogy az egyébként remekül működő és közel félezer labdarúgópalántát nevelő SC. Sopron iskoláját végigjáró fiataloknak ezentúl merre nyílik játéklehetőségük ha felnőtté válnak, hiszen ha még megyei szinten egy-egy környékbeli csapatba – vagy Ausztriába a zsíros kenyér osztályba –  esetleg a megyei I. osztályban szép sikereket elérő Soproni FAC-ba is tudnak igazolni, azért az nem olyan erős motiváció, mint az a lehetőség hogy talán kinyílhat a számukra egy NB-s csapatnak az öltözője.

Azért az hozzá tartozik a dologhoz, hogy nem maradunk azért focicsapat nélkül – igaz nem nemzeti bajnokságban szereplő gárda –  a leghűségesebb városban, hiszen a Soproni FAC – akik a megyei első osztályban az első harmadban végeztek – még akár némi erősítés után akár a nemzeti harmadosztályba is felkerülhetnek jövőre, de azt rebesgetik, hogy egy új csapat is megalakulhat helyi fiatalokból, akik a megyei legalsó osztályból próbálják majd azt bizonyítani, hogy bizony még mindig van erő abban, hogy a fociban is elérhessék az álmaikat  Sopronból indulva és egyszer akár a legmagasabb osztályban viseljék a soproni címeres mezt.

A Városi Stadionban így úgy tűnik – sőt biztos – hogy nem lesznek férfi vonalon NB-s meccsek, megyei szinten pedig úgy tudjuk, hogy a SFAC az Anger réti pályán játssza a következő szezonban a mérkőzéseit, a városi találgatások szintjén elképzelt új megyei csapatunk – amely talán az SC. Sopron játékosaiból verbuválódhat –  indulása pedig még kérdéses, hiszen azt senki nem jelentette még be.

Összefoglalva, ismét egy nagy múltú csapat fejezte be a pályafutását Sopronban, ami azért azt is tükrözi, hogy nem igazán vagyunk otthon ennek a sportágnak a menedzselésében, hiszen ismét a pénzügyi háttér és a gazdálkodás miatt szűnik meg egy egyesület, de azért ne temessük a soproni focit, bízzunk a fiatalokban, a gyerekekben, akik talán egyszer újra visszavezetik Sopront a magyar profi labdarúgás térképére.


%d blogger ezt szereti: