Sopron.info.hu

Sopronba érkeztek a Holcim Awards nyertesei

  2010 márc 12 / #helyi

Sopronban először lesznek megtekinthetők március 9-től két héten keresztül a 2008/2009 Holcim Awards for Sustainable Construction világverseny (Holcim Awards a Fenntartható Építészetért) nyertes pályaművei.

A kiállított tervek között bemutatásra kerül a világdöntőbe jutott, az európai megmérettetésen aranyérmes Janesch Péter és csapatának „Négy negyed egy egész” című pályamunkája.
A Holcim Awards a Fenntartható Építészetért világverseny olyan innovatív építészeti projekteket hivatott megismertetni, melyek fenntartható megoldást jelentenek az építészet és az építkezés napjainkban felmerülő kihívásai számára helyi, regionális és globális szinten is. 121 országból közel ötezer projektterv érkezett a svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction által második alkalommal meghirdetett pályázatra – a 2 millió dollár összdíjazású 2008/2009 Holcim Awards világverseny döntőjén egy marokkói, egy vietnami és egy kínai pályamű vívta ki az értékelő bizottság egyértelmű elismerését.

A rendezvény megnyitójával egybekötött szakmai fórum előadói:

Ertsey Attila (Kós Károly Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Építész Kamara alelnöke) – Az autonóm ház;

Szekér László (a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnökségi tagja és a Magyar Építőművészek Szövetségének munkacsoport vezetője) – Passzívházak Magyarországon;

és Kiss Ida (építész) – A Holcim Awards 2009-es világdöntőjének nyertesei címmel tartanak beszámolót a környezettudatos építészetről.

„Az autonóm ház, egy önellátó épület, mely a hálózatoktól (víz, gáz, villany, csatorna) függetlenül tud működni. Rendkívül takarékos, és igényeit a természet megújuló forrásaiból nyeri. Törekvése elébe megy az EU céljainak, mely 2011-től a passzívház szabvány, majd ezután az energetikailag önellátó épület bevezetését tervezi.

Az Autonóm Ház ezen túlmutatva az ökologikus és fenntartható működést teljessé teszi: kiterjeszti a vízhasználatra, az épület anyagaira és teljes életciklusára. Ez a legtöbb, amit ma egy házépítőnek tudnia kell, ha gondol a jövőre” -mondta a magyar pályázó, Janesch Péter tervei kapcsán Ertsey Attila.

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]