Sopron.info.hu

SopronDrum: világsztárok érkeznek

  2018 máj 15 / #hírek

Európában először Sopron adhat otthont a műfaj világsztárjait felvonultató nemzetközi ütősfesztiválnak, a SopronDrumnak június 11. és 17. között. Jazzcsillagok koncerteznek a Fertőrákosi Barlangszínházban, érkezik a rajongók által “afrikai Sting”-nek hívott Richard Bona is.

soprondrum

A megújult 61. Soproni Ünnepi Hetek keretén belül életre hívott SopronDrum művészeti vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, aki kiemelte, hogy a meghívott világsztárok nemcsak muzsikálnak majd, hanem kurzusokat is tartanak az ideérkező magyar és külföldi középiskolás, valamint egyetemista művészeti hallgatóknak. Mesterkurzust vezet majd Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos és Aaron Spears, aki olyan R&B szupersztárokkal zenél együtt, mint Ariana Grande és Usher.

A mesterkurzusra érkező diákok/hallgatók és tanáraik fellépnek ezen a hétvégén a Fő téren, illetve a Liszt Café teraszán. Ilyen jellegű, kimondottan ütősöknek szervezett fesztivál még nem volt az országban, sőt Európában sem. Ez kivételes alkalmat kínál mindazoknak, akik az ütős hangszerek iránt érdeklődnek, hogy a műfaj legnagyobbjaival találkozhassanak, és tanulhassanak is tőlük. A közönség számára pedig különleges élményt tartogat, amikor a ritmus varázsa járja át a települést.

Photo - Richard Bona & Mandekan Cubano 1 -

Richard Bona a műfaj egyik kedvelt világsztárja, aki bármikor képes a közönséget elvarázsolni és felvillanyozni a basszusgitárjával. / Fotó: Rebecca Meek

 

Richard Bona könnyed, laza stílusa, fergeteges zenei tudása lehengerlő és egyedülálló. A Los Angeles Times ezt írta róla: „Képzeljenek el egy művészt, akiben megvan Jaco Pastorious virtuozitása, George Benson énekesi könnyedsége, Joao Gilberto dallam és harmóniák iránti érzéke, és mindez vegyítve az afrikai kultúrával. Hölgyeim és Uraim, íme Richard Bona!”. Zenei világának reneszánszaként útjára indított afro-kubai projektje, a Mandekan Cubano június 15-én mutatkozik be a Fertőrákosi Barlangszínházban.

She-e-Wu960px

She-e Wu marimba művész, az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora is színpadra lép a Barlangszínházban.

 

A SopronDrum további szenzációja a június 16-i “A ritmus varázsa” c. produkció, amikor is együtt lép fel She-e Wu marimbaművész, az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora, Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar első számú ütőhangszerese, Rolando Morales-Matos ütőhangszeres művész, karmester, aki a Broadway nagyszabású produkcióiban is közreműködik, a Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo, valamint a Sopron Balett. A különleges eseményen a műfaj legnagyobbjai találkoznak, a táncosok pedig kimondottan a magyar produkcióra készülnek egyedi koreográfiákkal.

cobham_

A világklasszis dobos, Billy Cobham napjaink egyik legmeghatározóbb fúziós jazz dobosa.

 

A hét igazi csemegéje a világ egyik legjobb és legkülönlegesebb dobosának tartott Billy Cobham fellépése lesz június 17-én. A fúziós jazz ásza robbanékony, dinamikus zenész, akiről kevesen tudják, hogy egy ideig az amerikai hadseregben dobolt. Utána persze Miles Davis, George Duke, Peter Gabriel, George Benson is meggyőződhetett arról, hogy nem illeszthető be egy seregbe sem, hiszen akad pillanat, amikor egyszerre négy verővel játszik.

 

További információ az esemény Facebook és weboldalán található.

 


%d blogger ezt szereti: