Sopron.info.hu

SZURKOLÓI FÓRUM A BALIKÁBAN!

  2011 jan 14 / #sport

Zuhogó esőben átázva érkeztek a focirajongók az Alsólőverekbe. Mintegy hetvenen zsúfolódtak össze a futball relikviákkal dekorált Balika Borozó sokat látott falai közé.

Az est moderátora Horváth Ferenc a Helyi Téma soproni szerkesztője köszöntötte az egybegyűlteket, majd zengett a Borozó, hiszen a szurkolók itt és most a „Sopron induló” eléneklésével fejezték ki érzelmeiket a város labdarúgása iránt.  „Összefogás a soproni fociért” facebook oldalhoz immár több mint 600 an csatlakoztak! Kár, hogy a magasabb színvonalú mérkőzések megvívására még várnia kell a másod és az élvonalhoz szokott soproni publikumnak.

Gőbl Gábor képviselő írásbeli meghívója ellenére meglepő módon nem képviselte felelős tisztségviselő sem a várost, sem pedig az Soproni VSE-t sem, bázisvállalatát, a GYSEV Zrt.-t. Pedig nagyon kíváncsiak lettünk volna az ő véleményükre is azzal kapcsolatban, hogy a komoly civil összefogás láttán eddig miért nem mutatnak nagyobb hajlandóságot arra, hogy Sopronnak júliustól legalább ismét NBII-es csapata legyen.

Az utolsó soproni futball sikerkorszak ügyvezető igazgatója az összefogás elindítója, első kézből számolt be arról, hogy hogyan is alakult a soproni foci sorsa a 2007-es év őszétől, amikor az FC Sopron többségi tulajdonosai a calabriai láthatatlanok lettek. Sokaknak újdonság volt az, hogy a város futballjának megmentése érdekében Gőbl Gábor mennyi próbálkozást tett. 2007. augusztus szándéknyilatkozat a város felé, kisebbségi tulajdonrész vásárlásra. > Mint nem aktuális, visszautasításra került, miközben az olaszok jöhettek.

2007 december, évi 150 milliót áldozni hajlandó új magyar többségi tulajdonos bevonása, > nem talált érdemi érdeklődésre az Önkormányzat részéről.

2008 május: Az NB2-es Dunaújvárosi futballvállalkozás 60%-os tulajdonrészének megvásárlására tett ajánlat, melyhez az Önkormányzat nem csatlakozott.

A város által megvalósított futball klub kialakítások azonban a rossz helyzetértékelésből fakadóan mind elbuktak. Nagyon jelentős anyagi ráfordítás mellett ésszerűtlen döntést hoztak a REAC Sopronban szerepeltetésére, melyre 65 millió adófizetői forint lett elvesztegetve. Majd a ZTE FC második csapatának – a soproni elsődleges sportszakmai érdekek feladásával történő – „kibérlése” három évre potom 105 millió forintért. Szerencsére a közgyűlésen megjelenő több tucat szurkoló ellenvéleménye miatt, hála ég ez az előterjesztés nem lett megszavazva.

2008. őszén a soproni közgyűlés elfogadta a város sportkoncepcióját, melyben világosan le lett fektetve, hogy a városnak szüksége van a legalább másodosztályú futballra! Az eltelt két évben a célok eléréséhez szükséges évi 20 milliós forrás helyett azonban csak évi 10 milliót áldozott az önkormányzat a Soproni VSE támogatására.

2010. őszén, már, mint önkormányzati képviselő újra hozzáfogott a szervezéshez. A GYSEV Zrt. és az Önkormányzat, és Dr. Szájer József EP képviselő felé azért, hogy az ősszel jól szereplő SVSE 2011.tavaszára sportszakmailag és financiális háttérrel is megerősödve kiharcolhassa végre az NBII-be jutást.

A tárgyalásoknak vannak részeredményei! Jelenleg a helyzet úgy áll, hogy a városvezetők kinyilvánították azon szándékukat, hogy feljutás esetén 5 millió forint eredményességi prémiumot adnak az SVSÉ-nek, és azt is, hogy vállalnák az NBII-be történő feljutás esetén az ezzel járó többletfinanszírozást. Gőbl Gábor a maga részéről saját tőkéből illetve az eddig őt támogatásukról biztosító cégektől a téli erősítésekre 4.9 millió forintot előteremtését vállalt, amely összeget ki is pakolta az előtte álló asztalra!!!

Egy havi folyamatos egyeztetés után a város, illetve GYSEV Zrt. részéről még nem történt konkrét állásfoglalás azzal kapcsolatban, hogy a sportmenedzser koncepcióját magukénak érzik-e? A városvezetők lényegében támogatják a sportmenedzser képviselőt, de a GYSEV nem döntött arról, hogy hajlandóak-e felkérni őt? A szakosztályvezető személyének kérdése azért is akut, mivel január 3-án a klub korábbi szakosztály elnöke a klubért sikeresen dolgozó, – Gáborral együttműködni kész – Horváth Ottó úr sajnos lemondott pozíciójáról és a vasúttársaságtól is távozik.

Szóba került az is, hogy a város éves szinten jelenleg összesen csaknem 80 millió forintot költ a futballal kapcsolatos kiadásokra. Létesítmények fenntartása – Városi Stadion, Anger rét, Vasas sporttelep-, az SC Sopron és a SVSE támogatása. A néhány millióval nagyobb támogatás pedig nem veszne el, hiszen a második ligába feljutva, biztosítva lenne az, hogy az SC Sopron UP egyesületből „kiöregedett” 18-19 éves játékosok alkothatnák a gerincét a majdani NB2-es csapatnak.

Jelenleg a soproni fiataloknak nincs lehetőségük, hogy pályafutásukat a városban folytassák, így más városok klubjaiba, akadémiákra vagy Ausztriába igazolnak. Ezt a tényt megerősítette Csiszár Ákos hajdani élvonalbeli labdarúgó is, aki immár 3 éve az utánpótlás nevelő SC Sopron elnöke. Sajnos így nem teljesülhet az SC egyik célja sem: hogy a tisztességgel és szakmai odaadással felnevelt gyerekek soproni felnőtt csapatban lehessenek felnőtt korúkban játékosok.

Azért jöttünk össze most ilyen sokan – mondta Gőbl, hogy ebből a „patthelyzetből” kimozdítsuk mind az Önkormányzat, mind a GYSEV Zrt. felelős képviselőit és a helyzetre megoldást találjunk. Azt is hozzátette, hogy a soproni csatárikon, Tóth Mihály és a korábbi csapatkapitány Pető Zoltán a telefonhívására vár, hogy segíthesse a csapatot a feljutásban.

Csiszár Ákos és a szurkolók abbéli véleményüknek adtak hangot, hogy mindkét említett labdarúgó olyan tudással és sportemberi tartással rendelkezik, hogy egyértelműen alkalmassá válna a csapat a cél elérésére.

Azzal mindenki egyetértett, hogy NBII-es futballra szükség van Sopronban és ezért közösen kell tenni. Tárgyalni és demonstrálni is kell, mégpedig azonnal, mert sürgős döntés kell az előrelépéshez, hiszen a játékosok sem lesznek örökké szabadon igazolhatóak – a jelenlegi csapatból például már négyen bejelentették a távozásukat – és a felkészülés is elkezdődik.

Volt olyan kérdés is, hogy mi garantálja az erősítések után a feljutást. Gőbl szerint garancia erre nincsen, viszont a lehetőséget most kell megragadni arra, hogy újra a futballtérképre kerüljön Sopron. Ha a feljutás mégsem történne meg, akkor az Önkormányzati elhatározással és a megkeresett szponzorok két éves szerződéses vállalásai biztosíthatják azt, hogy jövőre újra meg lehessen próbálni. A legnagyobb sansz azonban most van, ezzel élni kellene -mondta Gőbl.

Csiszár Ákos kifejtette, hogy amennyiben Gőbl Gábor vezetése alatt az SVSE feljutna az NBII-be, úgy kész az SC Sopron és az SVSE utánpótlás szoros szakmai együttműködésre, ezzel megteremtve az esélyét arra, hogy a közös utánpótlásból tehetségek kerülhessenek a nagycsapatba.

A csaknem két órás – gyakran erős érzelmekkel fűszerezett – fórum végén mi szurkolók arra a következtetésre jutottunk, hogy egy jövő heti időpontban szurkolói petíciót adunk át és utcai demonstrációval adunk hangot véleményünknek. A petícióban kifejtjük, hogy a Gőbl Gábor által felvázolt koncepció mögött kiállunk, ennek megvalósulása érdekében kérjük a feleket a mielőbbi megegyezésre. A petíciót minden sajtóorgánumnak és labdarúgással foglalkozó portálnak megküldjük.

Aki egyetért törekvésekkel, az kérjük, személyes jelenlétével támogassa majd azt. Éljünk véleménynyilvánítási jogunkkal, hiszen mi szurkolók egyebet jelen körülmények között nem tehetünk. Veszíteni való nincs! A petícióátadás helyszínéről a facebook-on az „Összefogás a soproni fociért” oldalon illetve a Kisalföldből és más fórumokon is értesülhetnek mindenki.

A véleménynyilvánító demonstrációnkra várjuk a most otthon maradt szurkoló társakat is.

Úgy érezzük, ez az utolsó lehetőség belátható időn belül arra, hogy a soproni labdarúgás visszakerüljön legalább arra a helyre, melyet egy 60 ezres város, a Nemzet Sportvárosa minimum megérdemel.

Hajrá Sopron!

Sopron, 2011. január 13.

Kovács Ferenc, Pölöskei Ferenc, Meggyesi Zoltán, Kocsis Gábor, Asbóth András, Németh Dávid, Szálya Krisztián, Tóth Krisztián, Csontos Károly, Horváth László, Horváth Péter, Lukács Zoltán, Kecskés Sándor, Traxler Ferenc, Boda Gergely, Horváth Ákos, Talabér Péter

Balázs Csaba és Péter, valamint sokan mások idősek, középkorúak, fiatalok és nem utolsó sorban a soproni hölgyszurkolók!