Sopron.info.hu

Több mint félmillió euróból újulhat meg városunkban az egyetemi Botanikus Kert

  2018 Sze 05 / #hírek

A Ligneum Látogatóközpontban egy sajtótájékoztató keretében került sor arra a remek bejelentésre, amely a Soproni Egyetem  Botanikus Kertjének magújulásáról szólt, és ami az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának Interreg Szlovákia-Magyarország támogatási programjának keretén belül valósulhat meg. 

Dr. Czupy Imre dékánhelyettes, Erdőmérnöki Kar / fotó: Leczovics Zsolt

A projekt egyébként egy “közös győzelem” így ez a beruházás nem csak a soproni növénykertet érinti, hanem a Kisiblyei Arborétumot is. Fontos tudni, hogy a magyarországi erdészeti felsőoktatás első botanikus kertje Kisiblyén jött létre (mai Kisiblyei Arborétum, Szlovákia), majd az első világháború után, mikor Selmecbányáról költözni kényszerült az akkori akadémia, hozták létre Sopronban is a botanikus kertet (mai hivatalos nevén: Egyetemi Élő Növénygyűjtemény). A közös múlt a mai napig élő kapcsolatot eredményezett, hiszen egyrészt a két település testvérváros, másrészt a soproni egyetem hallgatói rendszeresen látogatják az ősi Alma Matert és vele együtt az arborétumot.

A nyertes pályázatban szerepelt, hogy annak ellenére, hogy mindkét kert nagyon gazdag történelmi háttérrel valamint változatos és vonzó növényanyaggal rendelkezik, a turisztikai potenciálját, természeti-kulturális értékeit egyik sem tudja igazán kamatoztatni, így fontos hogy ezek megújuljanak és a természeti kincsek mellett programokat is kínáljanak.

A támogatási összeg – amit elnyert a két kertre vonatkozó pályázat –  összesen 1.461.000 EURÓ támogatás, amelyből a Soproni Egyetemre jutó rész: 549.000 EURÓ.

A kivitelezések illetve a megújulások  célja, hogy a Botanikus Kertek a  megújulásokkal hozzájáruljanak a két a térség turisztikai potenciáljának fejlesztéséhez, szolgálja a helyi lakosságokat, a turistákat és az egyetemi polgárság érdekeit is. Új, modern és interaktív eszközökkel kívánják majd elérni azt, hogy megfelelő színhely legyen az erdei pedagógiának, a tanösvények látogatóinak, és egyfajta „természetes tornateremként” szolgáljon a kocogóknak és a sportolóknak is.

Sopronban a tervek szerint sor kerülhet így a következő egy esztendőben a meglévő épület átalakítására kiállítási hellyé, megvalósulhat majd az üvegház rekonstrukciójára, a Botanikus Kert útjainak helyreállítására, az elöregedett fák számának csökkentésére, új, QR kódokkal ellátott információs táblák felállítására, digitális időjárás állomás kialakítására, háromdimenziós felmérés útján készített új interaktív- és web-re optimalizált térképek kivitelezésére, a  látogatók számára több nyelven új útmutató információs anyagok összeállítására, kiadványok készítésére, oktatási programok összeállítására tanulók és a családok számára valamint eszközbeszerzésekre, amely a Botanikus Kert gépparkjának fejlesztését foglalja magában. A Soproni Egyetem botanikus kertje 17,2 hektáron terül el, és mintegy négyezerféle növény található jelenleg is benne.

A két helyen megvalósuló beruházás záróakkordjaként cél az is, hogy a megújult kertekről egy 4 illetve 5 nyelvű dokumentumfilm készítése is megvalósul, melyeket akár különböző médiákban, akár a látogató központokban be tudnának mutatni. Mindezek nagyban hozzájárulnak a két régió turisztikai potenciáljának növekedéséhez, valamint a kertek ismertebbé tételében a határmenti régiókban.

A sajtótájékoztató protokolláris pillanatai után a sajtó munkatársainak lehetősége nyílt megtekinteni a soproni botanikus kertben azokat a helyszíneket, amelyek a megújulás előtt állnak, többek közt az üvegházat, a kiszolgáló épületeket és azokat a területeket, amelyek egy év múlva egy sokkal szebb helyszínt kínálnak majd a látogatóknak.

 

Dr. Király Géza docens, Erdőmérnöki kar / fotó: Leczovics Zsolt

Kui Biborka, Erdőmérnöki Kar – Egyetemi Élő Növénygyűjtemény / fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt


%d blogger ezt szereti: