Sopron.info.hu

Új üzemcsarnokot avatott a HIRSCHLER-GLAS Kft. az Ágfalvi úton

  2018 szept 19 / #hírek

Új, 1000 négyzetméteres üzemcsarnokot avatott Sopronban a HIRSCHLER-GLAS Kft. Az Európa három visszapillantó-gyártó nagyvállalata között szereplő magyar családi vállalat a több, mint 413 milliós befektetéssel megvalósuló beruházás révén tovább tudja bővíteni gyártókapacitását, s immár 85 főnek ad stabil munkahelyet – mondta el az üzemavatás kapcsán Hirschler Judit tulajdonos-ügyvezető.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

A cég hajdani alapítója, Hirschler Rudolf még képkeretezéssel, ablak üvegezéssel, fazettázással foglalkozott. A család munkáját megbecsülték a városban, ennek köszönhető, hogy elkerülték a kitelepítést, s a család a szövetkezeti időket is átvészelte. Hirschler Rezső javaslatára aztán 1970-ben profilváltás történt, s elkezdtek visszapillantó tükröt gyártani. Hamar a soproni társaság lett az IKARUS és az AFIT egyedüli beszállítója. A komoly hazai pozíció idővel lehetővé tette a fejlesztést és a társaság megkezdhette exporttevékenységét is, amely a rendszerváltás után kiteljesedett, 97 %-ban exportra termel, s ma már európaszerte ismert a soproni székhelyű vállalkozás.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Hirschler Judit tájékoztatása szerint a társaság jelenleg 13 ország 26 gyártójának szállít visszapillantókat. A tavalyi évben árbevételét 44 százalékkal, 660 millió forintra emelte a cég, s a beruházás finanszírozása mellett 37,2 millió forintos adózott nyereséget ért el. A vállalkozás előtt további fejlesztési lehetőségek nyílnak meg. Az új üzemmel a gyártócég pályázik a Ficosa International és a Dacia (Renault Group) TIR-1-es beszállítói pozíciójának elnyerésére, aminek révén több Dacia modell mellett IVECO kamionok és Volkswagen kishaszongépjárművek visszapillantó tükreit gyárthatná a vállalat egy évtizeden keresztül. A partnerség elnyerése a tulajdonos-ügyvezető szerint akár újabb 30 százalékos növekedést is jelenthet a soproni vállalkozásnak. Az elképzelések szerint új, automatizált gyártó és összeszerelő sorok üzembe helyezése mellett további 50 százalékos munkaerő-fejlesztéssel járna a megvalósítás. Az előkészületek folynak, a projekt a tervezési szakaszban van, a források és támogatási lehetőségek felkutatása zajlik – mondta Hirschler Judit.

fotó: Leczovics Zsolt

A mostani beruházást a magyar kormány az Irinyi Terv pályázatán keresztül 195,6 millió forinttal támogatta. Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Parlamenti Államtitkára avató beszédében hangsúlyozta: a kormányzat komoly feladatának tekinti a hazai kis- és középvállalati szektor támogatását. A HIRSCHLER-GLAS Kft. története igazi sikertörténet, hiszen egy hazai tulajdonú vállalatnak sikerült az európai autóipar elsőkörös top-beszállítói közé kerülnie. Ehhez a folyamatos gyártásfejlesztés mellett komoly innovációs kapacitás létrehozására és működtetésére is szükség volt. A cég folyamatos beruházásai révén olyan új, hazai munkahelyek jönnek létre, ahol a versenyképes tudást versenyképes bérekkel tudják honorálni – nem véletlen, hogy az új gyáregységben már külföldről visszatért munkavállalók is dolgoznak.

Cseresnyés Péter Parlamenti Államtitkár hangsúlyozta: az autóipari beszállító a jövő munkaerő-piaci kihívásaira adott válaszban is partnere a kormányzatnak, hiszen a vállalat a nyugat-magyarországi régió egyik duális képzési bázisa. Jelenleg a Soproni Egyetemnek biztosít szakmai gyakorlóhelyet. Amennyiben a remélt, új beszállítói státust sikerülne elnyerni, úgy az új gyártósor néhány magasan képzett mérnöknek is munkahelyet teremtene.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Fodor Tamás, a város polgármestere a jól működő és stabil soproni vállalkozások szükségességét emelte ki. „Külön öröm számunkra, hogy ez a csarnok- és gyártósor bővítés egy olyan tradicionális soproni családi vállalkozásnál valósulhatott meg, mint a HIRSCHLER-GLAS Kft. Sopron megbecsüli vállalkozásait és segíti a további fejlesztéseket. A Modern Városok Programban ezért kapott kiemelt szerepet a gazdaságfejlesztés, melynek részeként új ipari park jön létre Sopronban, a vállalkozásokat pedig egy Innovációs és Technológiai Centrum fogja majd segíteni a folyamatos fejlődésben. Szintén jelentős hatása van a város gazdaságára az M85-ös gyorsforgalmi út kiépítésének is, amely szintén kormányzati források segítségével valósul meg.”– tette hozzá Sopron polgármestere.

 

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Az ünnepi köszöntőket a hivatalos csarnokavató szalagátvágás követte, majd a résztvevőknek Hirschler Judit tulajdonos-ügyvezető mutatta be az új üzemcsarnokban végzett munkafolyamatokat.

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt