Sopron.info.hu

Újabb fejlesztések valósulnak meg a Soproni Gyógyközpontban

  2018 Már 12 / #Soproni Hírek

A Soproni Gyógyközpont kiemelt fejlesztéseit ismertette Farkas Andrea mb. ápolási igazgató és dr. Kulcsár Dániel mb. orvosigazgató az intézményben tartott sajtótájékoztatón. A betegbiztonságot kormányzati támogatással, összesen 191,15 millió forintból növelik. Konkrét céljuk a higiénés rendszer és a betegazonosítás kor színvonalának megfelelő infrastruktúrájának kialakítása, melyet különböző higiénés eszközök beszerzésével és telepítésével, illetve az egységes betegazonosítás informatikai támogatásával kívánnak megvalósítani.

fotó: Leczovics Zsolt

Higiénés fejlesztés során endoszkópmosó automata kerül beszerzésre, melynek következtében a népegészségügyi szempontból kiemelten fontos vastagbél szűréseken használt eszközök fertőtlenítésének lehetősége megkétszereződik. A kézfertőtlenítés megfelelőségét mérő rendszer, felület fertőtlenítést ellenőrző rendszer, zárófertőtlenítő berendezések és a hálózati vízellátó rendszer fertőtlenítését szolgáló eszközök kerülnek beszerzésre. A kórtermekbe és a közösségi terekbe falra szerelhető fertőtlenítő szer adagolók kerülnek kihelyezésre. Ezeket nemcsak a kórház dolgozói, hanem a betegek és a látogatók egyaránt tudják majd használni.

A fotó jobb oldalán látható, hogy már jelenleg is vannak kézfertőtlenítők a gyógyközpontban, amelyek valóban nagyon hasznos eszközök. / fotó: Leczovics Zsolt

A betegbiztonság további fokozása érdekében az aktív ellátást nyújtó osztályokon egy új, betegazonosításra és nyomon követésre szolgáló rendszer épül ki, amely összesen 15 osztályon kerül bevezetésre. A felvételre kerülő betegek egy vonalkóddal ellátott karszalagot kapnak, mely intézményi tartózkodásuk során folyamatos azonosítást tesz lehetővé, ezzel nagymértékben növelve a betegbiztonságot. Az egységes betegazonosító rendszer illeszkedik a medikai rendszerhez, a könnyen kezelhető felületeken keresztül, a betegazonosítás biztosított lesz az orvosok és szakdolgozók számára.

A betegek hatékonyabb és gyorsabb ellátásáért 280,38 millió forintos kormányzati támogatásból a járóbeteg szakrendelési egységeket fejlesztik Soproni Gyógyközpontban. Olyan orvostechnológiai eszközökkel szerelik fel a kiválasztott járóbeteg szakrendeléseket, melyekben a beszerezni kívánt eszközökkel csökkenthető a kórházban töltött napok száma, illetve olyan eljárások alkalmazhatóak használatukkal, melyek kiváltják vagy rövidítik a bent töltött időt.

fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Kulcsár Dániel mb. orvosigazgató hangsúlyozta, hogy új kezelési módszerek felgyorsítják a járóbeteg szakrendelést, tehermentesítik a fekvő beteg ellátást, és az előjegyzési rendszer is pozitív irányba fog változni, csökken a várólista. Napjainkban a felgyorsult betegellátás lényeges minden betegségnél, a daganatos betegségeknél nincs választási lehetőség a minél korábbi beavatkozások elvégzésére. Nagyon lényeges, hogy a diagnosztikán kívül, nemcsak konkrét megbetegedéseknek kimondásáról van szó, hanem az eszközökkel végzett vizsgálatok prevenciót is szolgálnak. Nagyon sok olyan diagnózis kerül felfedezésre, amely még beavatkozást nem igényel, életmód váltással, instrukciókkal, tanácsokkal, a kialakulandó betegség is megelőzhető – hangsúlyozta az osztályvezető főorvos.

fotó: Leczovics Zsolt

A beszerzéseket követően az intézmény 10 járóbeteg szakellátást végző egységének eszköz ellátottsága javul. A fejlesztés érinti a kardiológiai-, bőrgyógyászati-, szemészeti-, sebészeti és traumatológiai szakrendeléseket. A korszerűsítés a Radiológia, Fül-Orr-Gégészet, Urológia, Nőgyógyászat szakterületeken is előrelépést jelent. A gasztroenterológiai szakrendelés eszközbeszerzései elsősorban a vastagbél szűrőprogramok folytatását szolgálják.

fotó: Leczovics Zsolt

Farkas Andrea mb. ápolási igazgató kiemelte, hogy a fejlesztési program illeszkedik a népegészségügyi program részeként megfogalmazott daganatos betegségek korai felismeréséhez, például a bőrgyógyászati szakrendelés eszközbeszerzése az anyajegyes daganatos elváltozás korai szűrését szolgálja.

A kiválasztott járóbeteg szakrendeléseken a beszerzésre kerülő gépek és eszközök alkalmazásának eredménye lehet a korai diagnosztika, mely lehetővé teszi, hogy a betegek jelentős hányada ambuláns ellátás keretében gyógyuljon. A fejlesztés során a korszerű vizsgálattal történő tünetek korai felismerése, kiszűrése és ambuláns kezelése a fekvőbeteg ellátásba való tovább küldést csökkenti.

Mivel a kivizsgálás a járóbeteg szakellátásban történik, a betegeknek kevesebb időt kell távol tölteniük családjuktól, munkahelyüktől, a kórházban töltött napok száma pedig csökken.

fotó: Leczovics Zsolt

A fejlesztések/ beszerzések részletei: 

A kardiológiai szakrendelésre célkitűzés a Holter EKG rendszer beszerzése, amely a  szív működésének és a keringésnek a különböző paramétereinek 24 órás véleményezésére is alkalmas lesz illetve az ECHO Kardiográfia elősegítését szolgáló színes UH készülék, amelynek a nyelőcsövön keresztül lejuttatott UH fejével lehet tökéletes diagnosztikát végezni szívbetegség esetén.

A bőrgyógyászati szakrendelés bővülni fog a dermatoscop beszerzéssel, amely videó rendszerrel és nagy felbontású kamerával lesz ellátva, így még tökéletesebb felvételek készülhetnek a még pontosabb diagnózis megállapításának érdekében.

A szemészeti szakrendelés bővülni fog egy  Non-kontakt tonométerrel, amely egy szemnyomásmérő, ami egy olyan eszköz amely a szemnyomás fokozódás diagnosztikájára alkalmas illetve beszerzésre kerül egy UH készülék is.

A sebészeti szakrendelésre beszerzésre kerül egy NF vágó koaguláló készülék, egy mobil műtőlámpa illetve egy sebészeti kezelőasztal, sebészeti kéziműszer tálcákkal.

A radiológia, amely most is nagyon korszerű diagnosztikai eszközökkel rendelkezik a fejlesztés során egy szoftver beszerzésével gyarapodik majd, amely gyakorlatilag a meglévő rendszer fejlesztését irányozza elő.

Az urológiai szakrendelésre a beszerzés egy  új UH készüléket irányzott elő, amellyel részben diagnosztikai vizsgálatokat tudnak végezni a húgyúti rendszer megbetegedéseiben, egy olyan UH Fejjel  mellyel biopsziák végzése is lehetséges, így a korai diagnózis felállítása is elérhetővé válik.

A traumatológiai szakrendelésre egy új sebészeti kezelőasztal beszerzése mellett egy állítható magaságú vizsgálóágy beszerzése is megvalósul.

 

Az ismertetett fejlesztések jelenleg a közbeszerzési fázisban tartanak.


%d blogger ezt szereti: