Sopron.info.hu

VI. Sarkady Sándor Versmondó Nap: Egy délelőtt a versek világában!

  2018 feb 23 / #Soproni Hírek

Egy verset el lehet mondani szépen és jól, de igazán akkor hiteles és őszinte, ha az aki előadja, az magáénak is érzi! – ez a mondat jutott eszembe –  talán gyermekkori irodalomtanáromat idézve – amikor a VI. Sarkady Sándor Versmondó napon a résztvevő gyerekeket néztem teljes ámulattal. Olyan őszinték voltak és annyira ügyesek, hogy bizony nem véletlen az, hogy évről-évre egyre népszerűbb ez a rendezvény, aminek az otthona a GYIK Rendezvényház.

.

A pénteken megtartott eseményen a résztvevő óvodásokat és kisiskolásokat Dr. Ifj. Sarkady Sándor köszöntötte, aki megnyitó gondolataiban édesapjának emlékét is felidézte valamint köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hogy ezzel az irodalmi nappal minden esztendőben megemlékeznek Sarkady Sándorról. Sok sikert kívánt a résztvevőknek és hozzátetette, hogy bár ez egy verseny, de nem szabad elfelejteni azt, hogy a versek szeretete nem a megmérettetéseken múlik, hanem a szívünkben és gondolatainkban lakozik, amelyek az irodalmi alkotások igazi otthona.

Orbán Júlia, a GYIK Rendezvényház igazgatója, aki nem mellesleg Radnóti-díjas versmondó szintén sok szeretettel köszöntötte a gyermekeket és  elmondta, hogy hatodik alkalommal rendezik meg ezt a versenyt, melynek célja elsősorban a költészet népszerűsítése és főhajtás Sarkady Sándor életműve előtt. Megköszönte a gyermekeket felkészítő tanárok és szülők szerepvállalását, akik minden esztendőben igazán komoly támaszai a gyerekeknek és akik arra ösztönzik az aprónépet, hogy szeressék a verseket. A versválasztásokkal kapcsolatban elmondta, hogy széles körű, kortárs és klasszikus költőket egyaránt választottak a tanulók, azonban igazán örömteli, hogy szép számú Sarkady-vers is szerepel a választottak között.

A helyszínen megtudtuk, hogy a rendezvény sikerét az is igazolja, hogy ebben az esztendőben húsz intézményből érkeztek gyerekek erre a megmérettetésre Sopronból és környékéről, amelyen három kategóriában (óvodások,  kisiskolások /1-2.o./ kisiskolások /3-4.o./ több mint száz gyermek adott le nevezést.

Az igazán színvonalas előadások egész délelőtt tartottak és természetesen a jutalmak egyik korosztályban sem maradtak el, hiszen a nézőtéren helyet foglaló közönség minden előadást nagy tapssal jutalmazott. A zsűri, melynek elnöke Ács Tamás, a Petőfi Színház művésze volt igazán nehéz helyzetben került, hiszen kiváló előadásokat láthattak mindegyik teremben, így bizony sokáig kellett tanácskozni, hogy mégiscsak kialakuljon valamilyen végső sorrend.

A zsűrinek azonban nem volt választása és meg kellett hozni a végső döntést, amelynek értelmében kialakultak a kategóriák dobogós előadói, akik oklevéllel, könyvjutalommal és a GYIK Rendezvényház gyermekkoncertjeire érvényes tiszteletjegyekkel gazdagodhattak. Persze senki nem maradt ajándék nélkül,  hiszen a szervezők minden résztvevő számára emléklappal, csokoládéval és ajándék lufival is készültek.

Igazán tartalmas irodalmi délelőtt volt ez, ami remélhetőleg még nagyon-nagyon sokáig megismétlődik majd minden esztendőben, ami sokáig megőrzi és életben tartja a versek különleges világát!

 

 


%d blogger ezt szereti: