Sopron.info.hu

VOLT 2007 – Minden most kezdődik el! – interjú Ákossal

  2007 jún 21 / #Volt Fesztivál 2007

VOLT 2007 - Minden most kezdődik el! - interjú ÁkossalÁkos visszatérő vendég a VOLT Fesztiválon, annak ellenére, hogy ő nem egy tipikus fesztiválfellépő. A mai sajtótájékoztató előestéjén Lobenwein Norbert, a VOLT egyik főszervezője beszélgetett Ákossal.

VOLT: Eddig háromszor jártál VOLT Fesztiválon: egyszer “csak” barátságból egy beszélgetésen vettél részt, kétszer pedig megtöltötted a Nagyszínpadunk küzdőterét.

Nem vagy egy tipikus fesztivál fellépő, a VOLT után mégis mindig feldobottnak tűnsz. Emlékszem, 2004-ben a koncert után pár nappal még meg is kerestél egy palack borral, hogy közösen elevenítsük fel az élményt. Nagyon más ez a közeg, mint egy önálló koncert? Mik a tapasztalataid, élményeid a VOLT-ról?

Ákos: Csupa jó emlékem van, nagyon hálás vagyok neked, mert a VOLT volt az első fesztivál, amelyik meghívott minket. Előtte nem játszottam ilyen helyen, nem is nagyon hívtak, ismerve a produkciónk egyedi technikai igényeit. A ti rendezvényetek törte meg a jeget, és remélem, igazolva látjátok a döntést: mindkét eddigi fellépésünk a leglátogatottabb nap volt Sopronban. Pedig az időjárás mindkétszer megtépázta a nézőket, 2005-ben például 11 fok volt, amikor színpadra léptünk, ráadásul szakadt az eső. Itt vegyesebb közönségnek játszunk, sokan először találkoznak a dalokkal, annak ellenére, hogy lassan már húsz éve zenélek. Aki mendemondákból vagy a heccsajtóból tájékozódik, az gyakran megdöbben, hogy jé, mi is emberek vagyunk, és a produkciónk egy látványos rockkoncert, nem valami más. Akik pedig szeretik a zenénket, eljönnek ide is. Úgyhogy tök jó.

VOLT: Két éve, amikor a VOLT-on jártál, hosszasan beszélgettetek a Weninger pincészet fiatal tulajdonosával. Akkor még csak terv volt az Andante Borpatika, azóta viszont megvalósult az álom. Az Andante nem egyszerűen egy borozó, jóval több annál. Mit jelent a Te életedben?

VOLT 2007 - Minden most kezdődik el! - interjú ÁkossalÁkos: A Franzi-féle Frettnert a 2004-es fellépésünk után itt kóstoltam először, a Weninger-birtokkal azóta is jó a viszony, az Andante Borpatikában csaknem 140 hazai bor között az övék is ott van. Van egy kis pódiumunk, irodalmat, zenét, kultúrát kínálunk a borok mellé, elegáns, mégis családias környezetben. Borkedvelő közönség jár hozzánk, olyan vendégek, akik értékelik a bor nyugodt állandóságát, vibrálását, a szép budapesti látképet, amely az ablakainkból látszik, a programjainkat, borkóstolóinkat, a kifejezetten borokhoz hangolt ételeket. Aki nem riadt el ettől a dumától, annak azt ajánlom, hogy személyesen látogasson el hozzánk, érdekes élményben lesz része. Mindenkit szeretettel várunk.

VOLT: Borpatika, nagykoncerték, turnék, lemezek, dvd-k… Biztos kihagytam valamit, de nagyjából ebből áll egy éved. Ráadásul a sort három gyerekeddel és Krisztával, a feleségeddel kellett volna kezdenem. Ahogy ismerlek, szeretsz mindent 100%-osan kézben tartani, és mindenre maximálisan odafigyelni, legyen az a családod, a munkád vagy a hobbid. Nem érzed néha úgy, hogy nem bírod egyedül, és eleged van?

Ákos: Az éneklés nagyjából öt százaléka a feladataimnak, pedig igazából csak ezt szeretem csinálni. Az adminisztráció fáraszt, meg az, hogy mindenben nekem kell döntenem, minden felelősség az enyém. Nagyon nem panaszkodhatom, mert magam alakítottam így, de ettől még fárasztó, ráadásul nemigen tudnék már változtatni ezen a helyzeten. Természetesen gyakran érzem, hogy elegem van, előbb-utóbb be fogok iktatni egy hosszabb pihenőt. De ez nem mostanában lesz, nagyjából 2009-ig látom, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Ahogy öregszem, egyre jobban igénylem a lazulást, a családdal, barátokkal rendszerese járunk síelni, vitorlázni. Idén is voltam már a tengeren, pedig sűrű a nyár: zajlik a remixverseny, közben a folyamatos turnézás mellett előkészítjük a Még közelebb-koncertfilm őszi DVD-kiadását, a saját stúdiómban zajlik a keverés, vágjuk a képanyagot, az extrákat. Emellett egy Krúdy-hangoskönyvvel készülök karácsonyra. A DVD-t és a Krúdy-albumot is magam adom ki, úgyhogy az év végéig aligha lanyhul a feszkó.

VOLT: Tinédzserként lettél idol idehaza. Egy “földi halandó” számára elképzelhetetlen, milyen az, ha valaki csak nehezen tud elbújni a nyilvánosság elől. El tudnád képzelni úgy az életedet, hogy megállsz tankolni, veszel egy kiló kenyeret, és közben nem súgnak össze mögötted, hogy “itt az Ákos”, vagy ezen már túl vagy, és nem zavar? Tudsz “normális” hétköznapi életet élni?

VOLT 2007 - Minden most kezdődik el! - interjú ÁkossalÁkos: Földi halandó vagyok, nem tudok és nem is szeretnék az idolszerepnek megfelelni. Nem tesz boldoggá, inkább elviselem, ha összesúgnak a hátam mögött, de egyáltalán nem hiányzik, ha nem következik be. Van abban báj, hogy idegen emberek is az ismerősükként kezelnek, és néha megkönnyebbülés, ha nem kér autogramot a benzinkutas. De az se gond, ha kér: adok. Azt hiszem, a túlterheltségtől eltekintve hétköznapi életet élek, három gyerekem van, őket marhára nem érdekli, hogy apa mekkora sztár, csak az, hogy jöjjön már társasozni, mert megígérte.

VOLT: Bevallom, kissé bántónak érzem, hogy a honlapodon és a hírleveleidben külön kiemeled a “saját szervezésű” bulikat, ezzel kissé degradálva a fesztiválmeghívásokat. Mit üzensz ezzel a közönségednek? Az a fontos buli, amelyik saját?

Ákos: Egyszerű a magyarázat, nem fontossági sorrendről van szó. A honlapon webáruházat is üzemeltetünk, itt jegyeket is lehet rendelni. A nyári turnénk nyolc bulijából négy saját szervezésű, négy meg fesztiválfellépés. Az áruházunk csak a saját koncetekre árul jegyet, ezeket emeltük ki, mert fesztiváljegyeket nem forgalmazunk. Hiába az egyértelmű jelrendszer, az érdeklődők közül még így is lesz, aki a VOLT jegyeit fogja keresgélni a honlapomon. Minden buli egyformán fontos, nem engedünk a színvonalból, mindenütt Ákos-koncertet adunk, nem rövidítjük le a műsort és nem adjuk alább a műszaki követelményrendszert egyetlen fesztiválfellépésen sem.

VOLT: Két hét múlva csütörtökön a VOLT Fesztivállal indul a nyári Ákos-turné. Mire számíthatnak a VOLT-osok?

Ákos: A Még közelebb című platinalemezes album dalaival tavaly december óta turnézunk, majdnem ötvenezren látták már ezt a koncertműsorunkat. Vonósokkal, énekegyüttessel, zongoristával egészül ki a rockzenekar, a látványt a háromosztatú kivetítő határozza meg. Kétórás a műsor, csaknem 30 számot játszunk, rockos dalokat és intimebb hangszerelésű ügyeket egyaránt. A VOLT-osok leginkább arra számítsanak, hogy ha mi színpadra állunk, biztosan esni kezd az eső!

VOLT: Kivételesen ne legyen igazad!