Sopron.info.hu

Zerge a Ráspinál

  2007 máj 29 / #gasztro

Zerge a RáspinálH-9421, Fertőrákos, Fő u. 78
Tel: +36-99/355-116
raspi@raspi.hu
http://www.raspi.hu/
Na hát a RÁSPI! Járkálok én itt kajálni mindenhova, mindenféle távoli városokba, falvakba, miközben itt van a közelben sokak szerint az ország egyik legjobb étterme!

A vendég, Borbarát, Szép Magyarország, Playboy, Zarándok, Népszabadság című lapokban dicsérő cikkek tömkelege jelent már meg róla! Sőt én is itt kezdtem vendéglátó pályafutásomat, jó pár évvel ezelőtt! A karrierem nem volt túl hosszú itt, talán három hónapig tartott, de az önéletrajzomban azért nagyon jól mutat, így hát mindig beleírom!
Zerge a RáspinálA vendéglátó egység Fertőrákoson található egy gyönyörűen kialakított parasztházban. Tudni kell hogy itt majdnem minden a tulajdonos keze munkája a kerti padoktól, az ételen keresztül, a borokig, szörpökig! A kapun belépve egy helyes kis terasz fogad bennünket, ahol hangulatos lugasok alatt fogyaszthatjuk el étkünket.

Én most tovább haladva az étteremben kötöttem ki, ami szerintem, életem egyik legízlésesebben berendezett, zegzugos, barátságos ’kocsmája’. Egy csodaszép borpince rejtőzik még az épület alatt, ahol akár egy jó kis Ráspi borkóstolót is megejthetünk!

Zerge a RáspinálAz egyetlen negatívum, ami miatt nem sűrűn járok ide, az az árak! Bár szeretném azt a színvonalat elérni, egyszer majd, amikor nem kell foglalkoznom az étlapon feltüntetett árakkal, csak, azzal hogy élvezzem az ételeket, na meg persze az italokat! Hát ez még sajna nagyon messze van, sőt nagy rá az esély hogy sohasem jön el! Legutóbb is csak azért mertem itt csillapítani étvágyamat, mert megakadt a szemem egy hirdetésén, amin ötszáz forintért kínált halászlét és ezerért fogast! Sőt még egy pohár saját készítésű rozé is benne van az árban!

 Bár én ezt fogyasztottam, leírok itt pár étket az étlapról, mert igazán ínycsiklandóak, és a tapasztalatok szerint igencsak finomak!
Pácolt kacsamáj szeletek szarvasgombával 2900,
Vargányakrém leves 1100.-
Szarvasgombás házitészta 4500.-,
Mézes kacsamell sültalmával 3500.-
Szarvas-bélszin szarvasgombával 7900.-
És kérhetünk menüt is amit egyszer úgyis meg fogok
engedni magamnak, ha a fene fenét eszik akkor is, és akkor persze le is írom
nektek, hogy milyen volt!
Menü I. borajánlattal
Aperitif: Saját készítésű 3 éves Balzsamecet
Aktuális ízelítő
Pácolt kacsamáj szeletek szarvasgombával
Tokaji Szomorodni, édes
Vargányakrém leves
2005 Leányka, a ház saját bora
Gyümölcs -Sorbet
Szarvas-bélszín szarvasgombával
2003 Cabernet Sauvignon, a ház saját bora
Karamelizált körte borhabbal
Tokaji szomorodni, édes, Oremus
Sajttál
2004 Máté Cuvée, a ház saját bora
Menü I: 15.350.-
Menü Aperitiffel és borral: 20.140.-

Az étlap tehát teljesen rendben van! Pont olyan milyennek lennie kell, nem túl nagy, de mégis mindenféle finomság megtalálható rajta! Ez mindenképpen alapfeltétele a jó minőségű, friss alapanyagok, használatának!

A rendelés után, sity suty már az asztalon is volt a gőzölgő halászlé, egy csodaszép tányérban! Ezüstkanál járt hozzá (az összes evőeszköz, kimondottan tetszetős), és egy kosár, természetesen házi készítésű kenyér, meg persze a pohár rozé! A halászléről és a kenyérről is csak metaforákkal tudnék beszélni annyira jó volt! Szép nagy halszeletekkel, egy szem szálka nélkül! A fogas is kitűnő volt, bár azt meg kell jegyeznem, hogy véleményem szerint nem fertő tavi fogas volt, az, ami az asztalunkra került, sőt talán nem is fogas! (bár lehet, tévedek )

Levezetőnek somlói galuska érkezett! Ettem már jobbat is, de ez most nem kritika csak tényleg így van. Amúgy teljesen rendben volt. Persze megkóstoltam a szörpöket is, mivel itt nem kapható semmilyen ’plasztik’ üdítőital, csak és kizárólag házi készítésű, virág és gyümölcsszörpök! Akác, Hárs, Bodzavirág, Bodzagyümölcs, Szagosmüge, Vadrózsaszirom, Ibolya, Szőlővirág.. (és ebben feltétel nélkül egyetértek a tulajdonossal) A szörpöt 3 dl-es pohárban, kanállal, tálcán érkezik. Hát meg kell hagyni ennek aztán köze nincs a boltban kapható szörphöz.
Az étkezést aztán egy sajttállal koronáztam meg, ami finomabbnál finomabb házi készítésű sajtokból állt!
Ez egy tényleg jó hely, ahol az ember csak a legjobbat kapja, szeretettel és odafigyeléssel elkészítve, egy csodaszép étterembe, kedves, figyelmes kiszolgálással! Bátran ajánlom mindenkinek!

Értékelés
Parkolás, bejárat 7
Építészet dekoráció 9
Mosdók, tisztaság, rend 9
étlap, itallap 8
étel minősége, tálalás 9
italkínálat, minőség, szervírozás 8
ár-érték arány 7
felszolgálás minősége, szakszerűsége 8
borlap, borkínálat, kínálás 8
konyha gyorsasága 7

Összpontszám: 80

Torkos Zerge