Sopron.info.hu

Zsira fellélegezhet, az osztrák oldalon is elkészült az elkerülő út!

  2018 jún 16 / #Cikkmix

Zsira és Lutzmannsburg (Locsmánd) községeket már bő tíz éve köti össze aszfaltos út, igaz akkoriban azonban az átmenő autóforgalmat mindig is száműzni akarták a termálfürdő mellől. A tényleges határellenőrzés felszámolását követően is maradt a korlátozás, ha épp nem szerelte le egy illetéktelen, behajtani tilos tábla tiltotta az áthaladást az osztrák oldalon. Ezt pedig más útvonal nem lévén, napi szinten autósok száza hagyta figyelmen kívül.

Az új út – Fotók: Koszorú Mihály

A magyar fél már jó ideje lépett, a Sonnentherme Betriebs Gmbh, Zsira és Sopronhorpács községek önkormányzatok önerőből, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásából több mint egymillió eurót fordítottak új közlekedési utak kialakítására. Három útszakasznak a kiépítésére, felújítására nyertek el forrást. Így épült ki a Zsira településhatárától az új Zsira – Lutzmannsburg határátlépő pontig vezető út, de a Zsira – Nikitsch (Füles), egykori határőrségi út rekonstrukciója, Nikitsch-től az államhatárig vezető, már meglévő út kiépítése és meghosszabbítása is e beruházásnak volt köszönhető 2012-ben. Sokáig ez volt az a magyar falu, ahol jobb volt az önkormányzati út, mint Ausztriában.

Hosszú várakozást követően nemrégiben végül átadták az osztrák oldalon épült új, 1,7 kilométeres szakaszt, ami tehermentesíti a termálfürdő környékét. Az út Locsmánd keleti felén csatlakozik vissza a települési főútra.  Az osztrák beruházás kétmillió eurós összköltségét az Európai Unió mellett Burgenland tartomány és a fürdőfenntartó vállalat  állta.

Az új elkerülő út építés alatt, május végén:

A forgalomba állított új szakasz:

Mezőgazdasági út köti össze a termálfürdővel

A mezőgazdasági út másik vége

 


%d blogger ezt szereti: