Sopron.info.hu

200 éves jubileum az Erdőmérnöki Karon – Alma Mater kiállítás

  2008 márc 01 / #csak úgy

200 éves jubileum az Erdőmérnöki Karon - Alma Mater kiállításA Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara 2008. február 28-án tartotta 200 éves jubileumának nyitórendezvényét a soproni Erdészeti Múzeumban. A felcsendülő bányász himnusz után az ünnepségsorozatot és az évfordulóra rendezett kiállítást Prof. Dr. Náhlik András, az Erdőmérnöki Kar dékánja nyitotta meg, aki az Erdőmérnöki Kar múltját felelevenítve köszönetet mondott Selmecbánya polgármesterének, illetve a miskolci testvérintézménynek a vándorkiállítás anyagáért.

Selmecbánya polgármestere is köszöntötte a soproniakat és a vendégeket. – Sok ismerős arcot látok – mondta polgármester úr. – Európa közepén egy nagy családként gyűltünk össze, hogy megünnepeljük a 200 éves évfordulót. Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek az ünnepségen.

200 éves jubileum az Erdőmérnöki Karon - Alma Mater kiállításProf. Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora elmondta, hogy a kiállítás a Selmecbányáról indult, 273 éve alapított bányatisztképző iskola és a 200 éve alapított Erdészeti Tanintézet továbbélését, gazdagodását mutatja be. Valamennyi tárgy egy-egy önálló történetet hordoz, a testvérintézmények közös sorsának egy-egy szeletét. A kiállításra látogatók időszakokat ismerhetnek meg, amelyeknek határkövei

  • 1770, az intézmény akadémiai rangra való emelkedése;
  • 1808, az Erdészeti Tanintézetet megalapítása;
  • 1867, az oktatás nyelvének magyarrá válása;
  • 1892, az Erdészeti Palota megszületése;
  • 1919, a kényszerű áttelepülés és
  • 1956, a szabadságharc és az azt követő újrarendeződés.  

A kiállított anyag méltó történelmi áttekintést nyújt az intézményről, az oktatás segédeszközeiről, a tanár-diák kapcsolatról és a hallgatói életről, amelynek emlékét külön terem őrzi.

A selmeci – soproni hagyományokról rektor úr elmondta, hogy erősítik az egyetemet, szellemiségük erős háttérként szolgál a hallgatók neveléséhez, ami az oktatás mellett fontos feladat.

– Jövőt építünk. A múlt intelmeit figyelembe véve a minőség, barátság és egymás segítésének szellemében oktatjuk hallgatóinkat.

– Maradjunk szívünkben selmeci diákok – mondta befejezésképpen a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora az értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozva.

A jubileumi nyitóünnepséget Az öreg diák dala zárta. Mindnyájan voltunk egyszer az Akadémián./Leraktunk minden vizsgát, no egy-kettő híján…/Megittunk egypár ekset, s jó néhány létra bort….- csendült fel a Tassonyi Ernő selmeci diákregényéből (Aki a párját keresi) és a szakestélyekről ismert dal.

szerző: Csiha Tünde Noémi

nyme.hu