Sopron.info.hu

40 ezer köbméter szennyvíz ömlött az Ikva patakba

  2008 febr 07 / #helyi

A környék ivóvízkészletét nem, de a természeti értékeket, a környezetet veszélyeztetheti a nagy mennyiségű szennyvíz

A petőházi cukorgyár szennyvíztároló tavából 40 ezer köbméter szennyvíz ömlött szerdán kora este az Ikva patakba. A vízügyi szakemberek elkezdték tiszta víz bevezetésével hígítani a szennyezett patakvizet a tömeges halpusztulás elkerülésére. Vizsgálják, hogyan történhetett a baleset és kit terhel a felelősség. A környék ivóvízkészletét nem, de a természeti értékeket, a környezetet veszélyeztetheti a nagy mennyiségű szennyvíz.

Janák Emil, az Észak-Dunántúli környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a cukorgyárnak az Ikva partján lévő szennyvíztároló tavából ömlött a nagy mennyiségű szennyvíz a patakba. A környék ivóvíz bázisa nincs veszélyben, de a természeti, környezeti értékek igen. A környéken több védett terület is van. Ezek és az Ikva hal-állományának védelme érdekében a vízügyi szakemberek nagy mennyiségű tiszta víz hozzáadásával hígítják a patak vizét.

A szennyvíz úgy került a patakba, hogy a tároló tó gátja átszakadt, vagy átvágták. Azt, hogy melyik történt, vizsgálja a vízügyi hatóság. Annyi biztos, hogy a gátak állapotáért a tulajdonos cukorgyár felelős. Hogy pontosan milyen körülmények vezettek a balesethez, és pontosan ki a felelős érte, azt szintén vizsgálja a hatóság – tette hozzá Janák Emil. Az Ikván egyébként harmadfokú vízminőségi készültség van érvényben.

hirado.hu/FH