🥛Tej vagy növényi ital? Napjainkban egyre többen választják a növényi italokat a hagyományos tej helyett
🥛Tej vagy növényi ital? Napjainkban egyre többen választják a növényi italokat a hagyományos tej helyett – sokan egészségügyi okokból, mások egyéb megfontolásból. De valóban helyettesíthető-e tápérték szempontjából az állati eredetű tej növényi italokkal? – erről kérdeztük Nagy Krisztinát, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusát. Nem „növényi tej” – helyesen: növényi ital❗️ Bár a köznyelvben gyakran „növényi tejként” emlegetik őket, a boltok polcain ezek a termékek hivatalosan növényi italként jelennek meg. Általában gabonából (például zab) vagy olajos magvakból (mandula, szója) készülnek, és különféle adalékanyagokat is tartalmazhatnak. Alacsonyabb fehérje- és tápanyagtartalom❗️ „A tehéntej egyik legnagyobb előnye a magas minőségű, teljes értékű fehérje, ami létfontosságú az izmok és a sejtek működéséhez, fejlődéséhez” – emeli ki Nagy Krisztina. Ezzel szemben a növényi italok gyakran csak minimális mennyiségű fehérjét tartalmaznak, ráadásul az aminosav-összetételük sem teljes értékű. 💻A teljes cikket weboldalunkon olvashatják: https://www.sopronmedia.hu/cikkek/tej-vagy-novenyi-ital Forrás: Soproni Gyógyközpont