Sopron.info.hu

A SMAFC serdülői negyedikek az országos döntőn!

  2009 máj 12 / #sport

Május hetedike és tizedike között Budapesten, a Pasaréti Sportcsarnokban rendezték meg az országos serdülő kosárlabda-bajnokság döntőjét. A színvonalas és izgalmakban bővelkedő eseményen az 1995-ben és 1996-ban született lányok mérték össze tudásukat.

A döntőbe került nyolc csapat közül végül a házigazda Vasas-Csata együttese bizonyult a legjobbnak. Sopron városát két utánpótlás-csapat is képviselte: a SMAFC-NYME együttese (Palkovits Tamás edző irányításával) a negyedik helyet szerezte meg, a Soproni Darazsak (Czirják Szilvia vezetésével) a hatodik helyen végeztek. A részletes programról, az eredményekről, a mérkőzések statisztikáiról a http://osb2009.gportal.hu oldalon olvashatnak további információkat.

A SMAFC-NYME kék-fehér mezben játszó együttese csütörtökön, az országos döntő első mérkőzését azzal a Kiss Lenke Kosársulival kezdte, akiktől a középdöntő során 19 pontos vereséget szenvedtek. Mind a négy negyed alatt hatalmas küzdelem folyt a pályán. Bár a soproni lányok nagyon jól védekeztek, s 54 lepattanót szedtek, sajnos a dobószázalékuk már nem volt ennyire fényes, ennek köszönhetően elmaradt a meglepetés.

Kiss Lenke Kosársuli – SMAFC-NYME 63:53 (25:11, 12:9, 14:15, 12:18)
Kiss L.: Vitovszki 15, Tóth L. 13, Udvardi 11, Tokaji 8, Bartucz 6, Nagy 6, Papp 2, Szabó 2, Orosz, Thamó, Berényi, Kovács
SMAFC: Préger 19/3, Böcskei 13, Cserpes 9, Kálmán 4, Uzsoki 2, Lantos 2, Németh 2, Locsmándi 2, Kisréti, Szeder, Takács, Major
***
Pénteken aztán kettőből kétszer győztesként jöttek le a pályáról a SMAFC kosarasai. Elsőként a Szolnoki SI csapatával mérkőztek meg. Szenzációsan kezdtek a kék-fehérek, s a hatodik percben már 14:0-ra vezettek. A második félidőben is voltak szép megoldások, de akkor és ott elsősorban a küzdelem dominált. A soproniak ebben a műfajban is felvették a versenyt ellenfelükkel, és mivel dobásbiztonságuk sokat javult az előző mérkőzéshez képest, végül “rajt, cél” győzelmet arattak

SMAFC-NYME – Szolnoki SI 68:58 (23:8, 13:21, 17:15, 15:14)
SMAFC: Préger 25/3, Böcskei 19, Cserpes 11, Németh 8, Szeder 2, Lantos 2, Kálmán 1, Kisréti, Uzsoki, Takács, Major, Locsmándi
Szolnok: Szabó II. 24, Szabó I. 15, Benedek 9, Héricz 2, Szabó III. 2, Bakos 2, Pető 2, Fazekas 1, Gyuricza 1, Rontó, Bódi
A pénteki második mérkőzést a Soproni Darazsakkal vívták a kék-fehérek. Míg az előbbiek új kezdő ötössel indítottak, a SMAFC-osok maradtak a megszokott ötösünknél. Utólag kiderült, Palkovits Tamás edző ebben is jól döntött: a Préger-Németh-Cserpes trió ponterős játékával, valamint Lantos és Kisréti kitűnő védekezésével az egyetem utánpótlás-csapata 11 pontos előnyt szerzett az első játékrészben.

A második negyedben tovább gyűrték egymást a soproni lányok, de a félidőben így is 10 pontos volt a SMAFC-osok előnye. A második félidőre sajnos egy sérültje is lett a kék-fehéreknek: a kitűnően védekező Kálmán Enikő egy esést követően volt kénytelen elhagyni a játékteret, és már vissza sem tudott térni. Ezzel együtt a továbbiakban is a SMAFC-osok irányították a játékot, és sikerült visszaverniük a Darazsak próbálkozásait.

A negyedik negyedben tovább sziporkázott a SMAFC-NYME serdülő csapata, és végül 26 pontos győzelmet aratva, hatalmas bravúrként, bekerült a legjobb négy közé!

SMAFC-NYME – Soproni Darazsak 83:57 (20:9, 14:15, 20:16, 29:17)
SMAFC: Préger 36/3, Böcskei 23, Németh 10, Cserpes 5, Major 4, Uzsoki 2, Takács 2, Kisréti 1, Kálmán, Szeder, Lantos, Locsmándi.
Darazsak: Böröndy V. 27, Weninger 13, Kuttor 6, Vas 5, Molnár 4, Böröndy D. 2, Klajkó, Németh, Artner, Dolmány, Hadarics.
***
Szombaton a kék-fehérek a torna első számú esélyesével, a hazai pályán játszó Vasas-Csatával vívták az elődöntőt. Az első negyedben a SMAFC-os lányok mind akaraterőben, mind taktikai fegyelemben egyenrangú ellenfelei voltak a csatásoknak, sőt Préger Laura extra teljesítményével 1 pontos vezetéssel jöhettek le a pályáról. A második negyed azonban maga volt a vesszőfutás. Elsősorban a 12 eladott labdának köszönhetően megléptek a hazaiak. A harmadik negyedben élvezetes jó küzdelem folyt a pályán, de ezzel együtt sem tudott a kék-fehér csapat a hátrányából faragni, ráadásul többen közülük kisebb sérülésekkel bajlódtak.

A Csata megérdemelten jutott a döntőbe, és szombaton már csak ők mondhatták el magukról, hogy veretlenek.
Vasas-Csata – SMAFC-NYME 83:38 (14:15, 30:4, 15:12, 24:7)

Csata: Horváth 16/6, Gocsman 16, Glavinics 13, Szalay 9/6, Troják 6/3, Farkas 6, Szabó 6, Szörényi 4, Tóth 3, Szikora 2, Abaházy 2, Földi

SMAFC: Préger 21, Böcskei 9, Németh 4, Kálmán 4, Cserpes, Kisréti, Uzsoki, Szeder, Takács, Lantos, Major, Locsmándi

(A szombati nap folyamán három dobóverseny is szerepelt a programok között. A büntető-dobóversenyt a SMAFC-NYME játékosa, Böcskei Nikolett nyerte, 100%-os teljesítménnyel.

A hárompontos dobásban Kisréti Bianka nem jutott a döntőbe, míg a szülők dobóversenyében Locsmándi Csaba döntőbe került, ahol holtversenyben a második helyet szerezte meg.)
***
A vasárnap a helyosztóké volt. A kék-fehérek a 3-4. helyért játszottak, s ellenfelük újra a Kiss Lenke Kosársuli volt. A soproni csapat tagjai nagyon készültek, hogy az eddigi bravúros teljesítményüket megkoronázzák, és éremmel térhessenek haza.

A szülők, barátok és szimpatizánsok is fantasztikusan biztatták a SMAFC-os lányokat, ám a fáradt és sérült végtagok már nem mindig úgy cselekedtek, ahogyan tulajdonosaik szerették volna. Annak ellenére, hogy helyenként voltak látványos megoldások is, több hibát vétettek mint korábban, ezért a 4. helyet sikerült megszerezniük.

Ez a helyezés hatalmas bravúrnak számít a mindössze 10 hónapja alakult együttes életében. A jelenlévő szakmai vezetők őszintén gratuláltak mindazokhoz az eredményekhez, amelyeket ez alatt a rövid idő alatt a SMAFC-NYME serdülő kosárlabdacsapatának, Palkovits Tamás edző irányításával sikerült elérnie. Az eredményhirdetésen ráadásként különdíjban részesült az együttes három játékosa: Préger Laurát az All star csapat tagjává választották, Böcskei Nikolett a dobóverseny győzteseként kapott jutalmat, Cserpes Fannit pedig a SMAFC legjobb játékosa címet érdemelte ki.

AZ ORSZÁGOS SERDÜLŐ BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE:

  1. Vasas-Csata
  2. Miskolci Sportiskola
  3. Kiss Lenke Kosársuli
  4. SMAFC-NYME
  5. Atomerőmű Szekszárd
  6. Soproni Darazsak
  7. Szolnoki Sportiskola
  8. BSE