Sopron.info.hu

A tavaszi fáradság és ellenszere

  2009 márc 26 / #ezo

A tavaszi fáradság nem egy betegség hanem csak bizonyos tünetcsoportnak az elnevezése. Ezek a tünetek lehetnek:fáradékonyság, rossz közérzet, ingerlékenység, étvágytalanság, aluszékonyság vagy éppen álmatlanság, a munkaképesség csökkenése.

Előidézői: a szervezet csökkent vitamin ellátása, a téli napok ibolyántúli sugarak csökkenése, a mozgásszegény életmód, kevesebb idő tőltése a szabad levegőn, valamint a változékony idő és a meteórológiai tényezők mind hozzá járulnak a tavaszi fáradság kialakulásához.

A nőknél ilyenkor jelentkezhetnek havi vérzéses zavarok. A tavaszi újszülöttek testsulya is kisebb mint pl a nyári babáké és hajlamosabbak az angolkorra . A tavaszi fáradságot jóbb ha megelözzük, vitamin bevitellel, nem csak déligyümölcs bevitellel hanem a primörök fogyasztásával: retek, saláta, karalábé, sárgarépa és ezeket nyersen fogyasztjuk, valamint tojást, májat ,tejtermékek fogyasztása ajánlott.

Sok időt kell tőlteni a szabad levegőn sétálással, kirándulással. Az öltözködés pedig réteges kell, hogy legyen , az időjárásnak megfelelően . A spórtolok nem érzik a tavaszi fáradságot és ezt a test edzetségének köszönhetik, tehát ajánlott a rendszeres spórtolás elkezése a fizikai erőnlétnek és kórnak megfelelően.

B-VITAMIN
A tavaszi fáradtság nem feltétlenül csak fizikai fáradtságot jelent. Ha már kicsit nehezebben gondolkodunk, mondhatni lassabban forognak az agytekervények, mint eddig, az annak a jele, hogy szellemileg is kimerültünk. Természetesen ez a probléma sem orvosolhatatlan.

Tudta, hogy a B-vitamin család összes tagja nagyon fontos hatással bír az agyi tevékenységre? A B1-vitamint például pont emiatt morális vitaminnak is szokták nevezni. Fogyasztása különösen fontos olyan emberek számára, akik tanulnak, vagy folyamatosan szellemi munkát végeznek. A B-komplex vitaminokat régóta úgy tartják számon, mint stressz-oldó tápanyagokat. Fontos szerepet töltenek be az idegek és az agy egészségének fenntartásában, ezért hiányuk jelentősen befolyásolja az idegrendszer működését. Ha meg akarunk birkózni a stresszel , a legjobb, ha B-komplex fogyasztásával kezdjük.
HA A NAPI ÉTRENDÜNKBE VALAMILYEN FORMÁBAN BEIKTATJUK A B-VITAMINOK FOGYASZTÁSÁT, AKKOR MÁR LEGALÁBB A SZELLEMI FRISSESSÉGÜNKÉRT TETTÜNK VALAMIT. DE MIT LEHET TENNI, HOGY FIZIKÁLISAN IS AKTÍVABBAK LEGYÜNK?
C-VITAMIN
A C-vitamin felhalmozódott hiánya okozza az izmok fáradtságát tavasszal, illetve évszaktól függetlenül bármikor. Amennyiben rendszeresen küzd ezzel a problémával, az annak a jele, hogy a szervezetében lévő C-vitamin raktárak kiürültek. Ezt természetesen könnyű pótolni, csupán egy jó minőségű C-vitamin készítmény kell hozzá. Még ennél is jobb, ha beiktatja a napi étrendjébe a C-vitaminban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket óriási mennyiségben.
Ez a csodálatos vitamin nem csak az izomgyengeségen segít, emellett még számos pozitív tulajdonsággal bír. Az egyik legjobb antioxidáns tápanyag, ezáltal védi szervezetünket a káros hatásoktól. Emellett hozzájárul a haj, bőr, és a köröm egészségének megtartásához. Tehát, ha Ön valamelyiket ezek közül valamelyik minőségével nem elégedett, mindenképpen fogyasszon rendszeresen C-vitamint. A hatás nem marad el, ezt garantáljuk.
D-VITAMIN
Mi az a vitamin, amit minden állat az ételével fogyaszt el, az ember pedig képes rá, hogy maga állítsa elő, ha napfény éri a testét? A D-vitamin. Ez a hormonszerű vitamin szédületesen sok élettani folyamatban vesz részt. Hiánya számtalan betegség forrása lehet.
A D-vitamin pótlásának legjobb és legolcsóbb módja a napsütés. Ennél egyel kevésbé jó, de napsütés hiányában remek alternatíva a szolárium. Amennyiben sem ez, sem az nem oldható meg, akkor nincs más, tegyük azt, amit a medvék, a tengeri malacok vagy az eszkimók.

Együnk D-vitamint. A legjobb és legolcsóbb forrás a különféle étrendkiegészítő halmáj olaj kapszulák. Ezek remekül adagolhatók, és tárolhatók a sötét téli napokra is.

Ez a három vitamin csak egy kiragadott példa a számtalan tápanyag közül, amelyre szervezetünknek szüksége van. Ebben a kimerült, fáradt időszakban pedig még fontosabb a napi tápanyagpótlás.