Sopron.info.hu

A világ borai Sopronban

  2009 jún 17 / #programajánló

2009. június 18-21. között Sopronban tartják a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 10. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amelyet a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. 1992 óta rendez meg.

A korábban kétévente, mostantól viszont már évente megvalósított rendezvény 2000-től a világ tíz legjelentősebb borversenyének egyike. Az idei, jubileumi megmérettetésre közel 600 borminta érkezett, Magyarországgal együtt 21 országból.

Különlegesség, hogy idén először a késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borok elbírálására egyedi összetételű, e borkategóriák bírálatában nagy tapasztalatú személyekből álló szakértő bizottság alakul. A „különleges borokat” bíráló bizottság tagjai Franciaországból, Németországból, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból és Magyarországról érkeznek.

A borokat kilenc kategóriában nevezik és az eredményeket 42 főből álló nemzetközi bíráló bizottság hozza meg.A bíráló bizottságok külföldi tagjai más és más országokból érkeznek, úgy, mint Ausztria, Belgium, Brazília, Chile, Csehország, Franciaország, Horvátország, Portugália, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Svájc.

A borok értékelése a VinAgora által fejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével történik. A világon először 2000-ben a VinAgora teremtette meg a bírálati folyamat teljes informatikai hátterét (szoftver-hardver), mely technológiát Svájcban a Mondial du Pinot noir Nemzetközi Borversenyen 2003-tól és Európa legrégebbi versenyén Ljubjanában a Vino Ljubjana Nemzetközi Borversenyen 2004 óta egyaránt nagy sikerrel alkalmaznak.

A program objektív, több nyelven is könnyen használható bírálatot tesz lehetővé a világ számos borvidékéről érkező, nagy szakmai múlttal rendelkező bírálók és a bíráló bizottságokban résztvevő neves magyar borászok és szakemberek számára.

A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett rendezvény aktív tagja a VinoFed-nek (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége), valamint megszerezte az OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Hivatal) és az UIOE (Nemzetközi Borász Szövetség) szervezetek szakmai védnökségét is.

A borverseny zsűrielnöke: dr. Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár. A borverseny igazgatója: Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. ügyvezetője.

A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozza döntéseit. A média zsűriben olyan újságírók, médiaszemélyiségek vesznek részt, akik vagy szakújságíróként váltak ismertté, vagy szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

Sopronban a versenyt a Hotel Fagusban tartják. A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására 2009. július 3-án, Budapesten, a Vörösmarty téri új „Üvegpalotában” kerül sor.

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 18. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon 2009. szeptember 9-13. között a Budai Várban.

(sopron.hu)