Sopron.info.hu

A zöldséges is követel

  2008 jan 29 / #lapszemle


Sopron, január 29. Az ügyvezető saját vagyonával felelhet a károkért.

Miközben a hitelezők arra várnak, hogy a pénzükhöz jussanak, a soproni futballklub kasszája kong az ürességtől. Hiába minden reménykedés, a jelenlegi állás szerint senki nem kap egy fillért sem. Habár a kifizetetlen számlák már a Vízer-éra alatt szépen gyűltek, a kámforrá váló olasz tulajdonosi kör még inkább halmozta a tartozásokat.
Összeomlott minden, amiről 2005 májusában, a Magyar Kupa-győzelem után még minden soproni úgy hitte, hogy betonbiztos alapokon áll.

Alig két és fél esztendő leforgásával minden bedőlt Sopronban: se klub, se csapat – se pénz…

Az FC Sopront működtető gazdasági társaságnak csaknem százhetvenmillió forintos adóssága van, s a tetemes összeg nem csak a tavaly szeptemberben érkező olasz tulajdonosi kör lelkén szárad. Vízer László Máriusz elismerte: amikor ő volt a futball-kft. többségi tulajdonosa, akkor is akadtak kifizetetlen számlák.

Csakhogy az olaszok ezzel tisztában voltak, s úgy vállaltak magukra minden kötelezettséget, hogy az osztrák üzletember tulajdonrészének vételárából már levonta az adósság összegét.

Információink szerint az olaszok a mintegy százhetvenmilliós mínuszból, több mint ötvenmillió forintnyi tartozást halmoztak fel. Bár nehezményezik, hogy senki sem informálta őket a klub valós gazdasági helyzetéről, ez nem lehet mentség.
A legnagyobb tételnek a játékosokkal szembeni kötelezettségek számítanak.

A labdarúgók munkabérei, illetve az arculatátviteli reklámszerződésükből származó kifizetetlen jövedelmei mintegy harmincmillió forintot tesznek ki (hogy ez idén már nem növekedett, arról Köteles Zsolt ügyvezető tett, amikor december 31-ével minden futballistát szabadon igazolhatónak nyilvánított).

A fennmaradó mintegy huszonkét és fél millió forinton nagyrészt a beszállítók “osztoznak”: kifizetetlen telefonszámlák, elmaradó gépkocsilízingdíjak, sőt az olaszok csaknem másfél millió forintot “felejtettek el” átutalni Sopron egyik négycsillagos szállodájának koszt és kvártélyért. A biztonsági szolgálat és a klub alkalmazottai szintén milliókat követelnek, sőt a helyi zöldséges sem látott pénzt az el-, pontosabban hitelre odaadott gyümölcsökért…

Kérdés, hogy a hitelezők miként juthatnak követeléseikhez.
Szinte sehogy… Fodor Tamás, Sopron polgármestere ugyanis korábban elárulta: “Még található némi pénz a csapat kasszájában, de az jóformán semmire sem elég…”

Amikor pedig egy gazdasági társaság fizetésképtelenné válik, felszámolási eljárás kezdeményezhető, és a hitelezők bejelenthetik igényeiket. Fontos azonban nyomatékosítani, hogy a kft. tagjainak kockázatviselése (ahogy az a nevében szerepel) korlátolt, így az önkormányzat és az olaszok is csak a társaságba korábban betett törzsbetétjük mértékéig felelnek a tartozásokért.

Vagyis ha a kassza kong az ürességtől, akkor a hitelezők hiába esnek neki feszítővassal… Igaz, ha bizonyítható a hitelezőknek okozott szándékos(!) károkozás, akkor mindkét fél a saját vagyonával felel az adósságért, a társaság ügyvezetőjével egyetemben.

És ha már szóba került: még a múlt heti sajtótájékoztatón érdeklődtünk Köteles Zsolt ügyvezető igazgató felől. Bár a teremben mosolyt csalt az arcokra a felvetés, hogy “menekülőre fogta”,

Abdai Géza alpolgármester egyáltalán nem találta ennyire viccesnek a helyzetet: “Nagyon remélem, hogy nem ez történt, ugyanis jelenleg Köteles Zsolt az egyetlen a kft.-ben, akinek aláírási joga van.”

Hogy ez miért fontos?

Mert ő köteles a felszámoláskor – többek között – a zárómérleget is elkészíteni. A jelek szerint ez nehezebb feladat, mint újra profi futballt csinálni Sopronban.

Voleszák Gábor
forrás: Nemzeti Sport