Sopron.info.hu

Advent

  2006 nov 28 / #kultúra

AdventAdvent az úr kegyelemhozó eljövetelének időszaka, az úr érkezése. Egyben az egyházi év Szent András ünnepéhez (November 30.) legközelebb eső vasárnappal, ill. annak előestéjével kezdődik 4 hétből áll, ez a karácsonyra való előkészület ideje. Régen éjféli harangzúgók jelezték kezdetét, egyben az egyházi év megnyitását is, ekkor még a vallásos emberek böjtöt tartottak, falun hajnali misére jártak, amit angyali vagy aranyos misének is hívtak, ezt a misét Szűz Mária tiszteletére ajánlották. 


Néhány hiedelem babona ezekből az időkből:
-Alföldi szokás volt a harangozáskor a lányok mézet, cukrot ettek, hogy ettől édes legyen a nyelvük, s mielőbb férjet édesgessenek magukhoz.
– Erdélyben a hajnali mise ideje alatt minden ajtót, ablakot zárva tartottak, mert ilyenkor a boszorkányok állati alakot öltöttek, házakba, ólokba próbáltak jutni s ott rontást hoztak.
– Salgótarján környékén azt tartották, hogy ilyenkor tüzes emberek jártak, szájukból tűz áradt. Ezek ellen rózsafüzérrel lehetett védekezni.
     Az adventi naptár hagyománya: a karácsony előtti 4 hetes időszaknak időmérő eszköze, ez időszak előrehaladtával figyelmeztet minket nap, mint nap, melynek vége szent karácsony ünnepe. A mai adventi naptárak 24 ablaka mögött édesség rejtőzik. Az első nyomatott adventi naptár 1098-ban készült.

mogyiAdvent

Advent