Sopron.info.hu

Adventi koszorú készítése

  2006 nov 28 / #programajánló

Adventi koszorú készítéseAz adventi koszorúról egy pár érdekesség: 1838-as feljegyzésekből kiderül, hogy a koszorú régen kocsikerék nagyságú volt, 24 gyertya került rá, amelyből minden hétköznap meggyújtottak egy fehéret, minden vasárnap egy pirosat. A hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepeltek.

Adventi koszorú készítéseA fagyöngy a kelták szent növénye volt, ilyentájt a kelták az ajtókra örökzöld ágakat aggattak, ma is készítünk ajtódíszt, mely gyertya nélküli, ez a szíves vendégvárást reprezentálja. A mai adventi koszorú hagyományos fenyőgallyakból készül, 4 gyertyával melyek advent 4 hetét jelképezik. Uralkodó színei a zöld, piros arany, minden héten egy-egy újabb gyertyát kell meggyújtani a koszorún.

Adventi koszorú készítéseA koszorú készítése: Ha van időnk s kedvünk hozzá, magunk is elkészíthetjük koszorúnkat. Ezen spórolhatunk, hisz az üzletekben 2000-2500-ft-ba is kerülhet a legegyszerűbb asztaldísz. Első lépésként gyűjtsük össze a hozzávalókat. Az alapot beszerezhetjük virág vagy mezőgazdasági boltból, ami lehet mohából, cirokból, szalmából készült is. Természetesen gyertyákra is szükségünk lesz, válasszuk ki a nekünk színben, méretben, formába megfelelőt, vegyük figyelembe azt is, hogy milyen színű masnit szeretnénk rakni a koszorúra. Következő lépésként vágjunk fenyőgallyakat, ajánlanám az ezüstfenyőt, nem hullik annyira, és sokkal szebb, is mint a sima luc. Ötvözhetjük magyallal és fagyönggyel a fenyőágakat.

Hozzávalók még:
– drót, ha lehet zöld színű könnyen hajlítható,
– ragasztópisztoly
– gyertyák
– diszek
Adventi koszorú készítéseA díszítés lényege, hogy természetes anyagokat, növényeket használjunk, elmaradhatatlan a toboz, mindenféle formája, nagysága illik a koszorúhoz, különböző magvakkal is díszíthetünk, én mogyorót, mandulát, makkot ajánlanám. Ha szeretnénk, hogy nem csak szép, de illatos is legyen a koszorú, szerezzünk be fahéj rudat, csillagánizst, és száríthatunk narancsot, citromot, almát is.

Ha minden hozzávalót elkészítettünk, kezdhetjük a munkát. A fenyőgallyakat vágjuk fel kb. 15-cm hosszúságúra, majd a drót segítségével rögzítsük az alaphoz, ha van más örökzöld növényünk azt is, fogjuk hozzá.  A gyertyákat szeggel, vagy dróttal könnyen felhelyezhetjük. Persze mindenki tetszés szerint készíti el ádventi koszorúját, ha szeretnénk havas hatást elérni, lefújhatjuk hósprayvell a terméseket, ami nagyon jól mutat a koszorún. Én idén két masnit kötöttem a koszorúkra így sokkal több, változatosabb termést ragaszthattam rá. Ajtódíszünket is elkészíthetjük ugyan evvel a technikával, persze gyertya nélkül. Ha van otthon rafiánk, abból is köthetünk masnit én a színes helyett ezt használtam. Remélem, sokan kedvet kaptak a képek láttán az adventi koszorú készítéséhez.. Jó munkát!

mogyi