Sopron.info.hu

Ajándék

  2009 dec 11 / #csak úgy

Hallottam egy barátomtól, hogy Szombathelyre utazik, megvásárolni a karácsonyi ajándékokat mert a Sopronban levő boltok ne felelnek meg, vagy itt nincs olyan üzlet amire neki szűksége van.

Másoktól meg azt hallom, hogy Budapestre vagy éppen Bécsbe utaznak, hogy megfelelő a ajándékot vásároljanak. Sokszor mi is autóba ülünk, hogy valamiért messzebbre utazzunk.

Aztán eszembe jutottak gyermekkorom Szentestéi. Talán ezek voltak minden évben a legfontosabb, legemlékezetesebb napok. A család együtt, közös éneklés, vacsora, na és persze az a rengeteg ajándék, ami talán egy gyerek számára a legfontosabb, Jézus születésnapján. „Rengeteg ajándék” Ezen tűnődtem…hiszen még nem volt nyitva a határ, a városban egy „szocialista” játékbolt, egy sportbolt, egy hangszerbolt volt, na és ha ruha kellett, csak az „anyák boltja” állt a szüleim rendelkezésére.

Igen, egyetlen gyermekruha bolt, ott vásárolt mindenki. Félreértés ne legyen, nem sírom ezt vissza, örülök, hogy végre Sopron is felzárkózik a tőlünk nyugatabbra fekvő városok kereskedelmi színvonalához, Alphapark, Plasa, Family Center, Spar, Tesco, Aldi, várkerületi boltok, Stadion üzletház stb. stb. Köztudott, hogy mára már több üzlet van a városban mint amennyire szűkség lenne.

Nagypapám nagyot nézne ha feltámadna és körülvinnénk a városban, talán rá sem ismerne. És mi, utazunk. Megyünk más városokba, szomszéd országokba nehogy ne feleljen meg a karácsonyi ajándék.

És most visszatérnék gyermekkorom karácsonyaira, és arra, hogy vajon az én gyermekeim számára tudok-e olyan szép, meghitt szentestét rendezni, melyeket én kaptam szüleimtől, nagyszüleimtől, és rájövök, hogy nagyon nem az ajándék a fontos, valószínűleg örömet lehet szerezni anélkül is, hogy száz kilométereket utazzunk, tolongjunk, idegeskedjünk a szupermarketekben…

Nem beszélve arról, hogyha Sopronban vásárolunk, a helyi kereskedők is jól járnak.

Boldog Karácsonyt kívánok :

KBJ