Sopron.info.hu

Angela Merkel köszönetet mondott hazánknak

  2009 aug 17 / #csak úgy

Angela Merkel, Németország kancellára szombaton, internetes oldalán, egy videós üzenetben mondott köszönetet Magyarországnak a 20 éve történt határnyitás okán.A német kancellár szerint ennek köszönhetően az egykori NDK több száz állampolgára jutott át Ausztriába, amivel szimbolikusan leomlott a berlini fal, és lehetővé vált Németország újraegyesülése.

[flv:http://bpa.download.eviscomedia.com/flash/2009/Die_Kanzlerin_direkt_26_09.flv 550 300]

Angela Merkel szerdán érkezik Sopronba, hogy megemlékezzen a két évtizede történt eseményekről. A rövid, csaknem 4 perces üzenet az interneten, a bundeskanzlerin.de oldalon tekinthető meg. A videóban Angela Merkel felidézi a két évtizede történt eseményeket. Elmondása szerint 1989. augusztus 19.-én a páneurópai piknik, és az akkori magyar ellenzéki párt, a Magyar Fórum szervezésének köszönhetően megnyílt a magyar-osztrák határ.

Merkel szerint néhány óra alatt az egykori NDK több mint 700 állampolgára jutott át Ausztriába. Ezzel szimbolikusan leomlott a két világrendszer közt húzódó berlini fal, később pedig lehetővé vált Németország újraegyesülése. Magyarország és Németország pedig ma már közösen vesz részt az Európai Unió és a NATO munkájában.

A német kancellár, Angela Merkel szerint Magyarország semmiféle ellenszolgáltatást nem kért a történtekért. Ezért Merkel szavai szerint mostani, soproni utazása köszönetet jelent. „Köszönet Magyarországnak, a magyaroknak, és az érintett egykori vezetőknek. Soha nem feledhetjük ezt Magyarországnak” – mondta Angela Merkel a videós üzenetben.

(hirtv)