Angela Merkel köszönetet mondott hazánknak

Angela Merkel, Németország kancellára szombaton, internetes oldalán, egy videós üzenetben mondott köszönetet Magyarországnak a 20 éve történt határnyitás okán.A német kancellár szerint ennek köszönhetően az egykori NDK több száz állampolgára jutott át Ausztriába, amivel szimbolikusan leomlott a berlini fal, és lehetővé vált Németország újraegyesülése.

[flv:http://bpa.download.eviscomedia.com/flash/2009/Die_Kanzlerin_direkt_26_09.flv 550 300]

Angela Merkel szerdán érkezik Sopronba, hogy megemlékezzen a két évtizede történt eseményekről. A rövid, csaknem 4 perces üzenet az interneten, a bundeskanzlerin.de oldalon tekinthető meg. A videóban Angela Merkel felidézi a két évtizede történt eseményeket. Elmondása szerint 1989. augusztus 19.-én a páneurópai piknik, és az akkori magyar ellenzéki párt, a Magyar Fórum szervezésének köszönhetően megnyílt a magyar-osztrák határ.

Merkel szerint néhány óra alatt az egykori NDK több mint 700 állampolgára jutott át Ausztriába. Ezzel szimbolikusan leomlott a két világrendszer közt húzódó berlini fal, később pedig lehetővé vált Németország újraegyesülése. Magyarország és Németország pedig ma már közösen vesz részt az Európai Unió és a NATO munkájában.

A német kancellár, Angela Merkel szerint Magyarország semmiféle ellenszolgáltatást nem kért a történtekért. Ezért Merkel szavai szerint mostani, soproni utazása köszönetet jelent. „Köszönet Magyarországnak, a magyaroknak, és az érintett egykori vezetőknek. Soha nem feledhetjük ezt Magyarországnak” – mondta Angela Merkel a videós üzenetben.

(hirtv)

5773 / 1844 látogató

kapcsolódó cikkek

“Angela Merkel köszönetet mondott hazánknak” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Hát ez tök jó, sajnálom, hogy Sopront nem bírta rendesen kimondani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizennyolc − 3 =