Antipasti
Egy kedvencemet írom le ma Nektek! Igazából ezt a kaját összejövetelekre ajánlom, tálcára felpakolva, vagy akár kicsi szendvicsecskékre halmozva. Tök egyszerű, de szerintem pompás lakoma, és ráadásul totál egészséges is, nem utolsó sorban.
Vegyünk négy – öt cukkínit meg ugyanennyi padlizsánt, piros és sárga kaliforniai paprikát, champignont, meg jó apró hagymát, és fokhagymát, na azt azért ne olyan aprót, mert azt gyűlölet pucolni.
A cukkínit, meg a padlizsánt negyed centis szeletekre vágjuk, legjobb kenyérszeletelő-géppel, és serpenyőben, forró olívaolajban, külön a cukkínit és külön a padlizsánt, enyhén barnára sütjük. Ha van esetleg otthon friss rozmaring vagy kakukkfű, szórjunk hozzá. Kajánul fognak pattogni a levélkék a forró olajban, és utánozhatatlanul izgató illatot eregetnek magukból! Ha mindkét oldaluk eléggé megsült, kiszedjük őket, és egy konyhapapírral bélelt tányérra tesszük, hogy a felesleges olaj eltűnjön a szeletkékről.
A paprikákat megszurkáljuk,(hogy ne robbanjon szét a sütőben, pont, amikor kinyitjuk, velem már megtörtént) és vagy grillező alá tesszük vagy kétszáz fokra előmelegített sütőbe és mindkét esetben addig sütjük, míg a héja mindenhol szép barnás feketére ég. Ekkor egy mélytányérba rakjuk, és fóliát húzunk rá. Ami rögvest bepárásodik. Ezt azért tesszük, mert így majd sokkal könnyebb lesz meghámoznunk a paprikáinkat. Pár percet hagyjuk állni. És ha már meghámoztuk, na meg persze kimagoztuk akkor, egy centi széles szeletkékre vágjuk.
A gombánkat is olívaolajban sütögetjük, só, bors és fokhagyma társaságában kb. öt percig és aztán ez is mehet egy tányérra. Végül a hagyma, ami ha nem elég apró, akkor vágjuk ketté, a kívánt nagyságú hagyma úgy két centi átmérőjű legyen. Kezdjük el pirítgatni a hagymáinkat is, természetesen olívaolajon, majd pár perc után rakjuk hozzá a fokhagyma gerezdeket is. Kb. 6-7 percig pirítgassuk folyamatos kevergetés mellett, sózzuk, borsozzuk, majd hajítsunk hozzá pár rozmaring, és kakukkfű levélkét. A végén löttyintsünk rájuk egy jó fél deciliter balzsamecetet.
Pároljuk össze, míg az ecet kissé besűrűsödik és már kész is. Ezt a hagymaételt önállóan is fogyaszthatjuk, de kiváló körete lehet, húsoknak, vadnak, sőt még egy szelet lazac-steakkel sem kutya. Ha mindezekkel meg vagyunk, akkor már csak egy nagyobb tányérra vagy tálcára kell szépen ráhelyeznünk az ínycsiklandó zöldségeinket, a hagymát a szaftjával persze valami kisebb edénykébe. Megsózzuk, megborsozzuk, pár csepp citromlével és balzsamecettel meglocsoljuk, majd bőven meghintjük bazsalikom pestoval!
Persze most azt kérdezitek mi az a bazsalikom peszto, de majd mindjárt leírom azt is, semmi pánik! Én még szoktam a tálcámra vagy a” szenyómba” rakni egy kis levegőn érlelt sonkát meg kecskesajtot, de ez a zöldségtál önmagában is jó. Már napokkal a party előtt elkészíthető, és nyugodtan tárolhatjuk a hűtőben, csak arra figyeljünk, hogy a fűszerezés a tálalás előtt történjen. Megszórhatjátok még olajbogyókkal, amik kimondottan előnyösek, egy emberesebb italozás előtt, vagy alatt, mivel a zsiradéktartalmuk kibéleli a gyomrot, amin keresztül aztán az a fránya alkohol, nehezebben szívódik fel!
Torkos Zerge