Sopron.info.hu

Aranyfácán

  2006 nov 11 / #gasztro

AranyfácánAranyfácán
9400 Sopron
Brecht Rezső u. 3
tel: +36-99-349-292
Nem könnyű megtalálni Sopron első Magyarország második, rendszerváltás előtti magán vendéglőjét, amely 1989-ben nyitotta meg kapuit.

Akkoriban talán nagy szám lehetett a berendezés de manapság elég retro hangulatot áraszt. Parkolási lehetőség majdnem egyenlő a nullával, de azért sikerül megállnom az étterem utcájában szorosan a kerítésnek simulva. Mivel már elég hidegre fordult az idő besétálunk az étterembe a teraszon keresztül, ami lehetne hangulatos is egy szép nyári estén vendégekkel telve.

A falakat vadmadarak kitömött tetemei és állat szőrök borítják és az asztalokat nádból készült paravánok választják el egymástól. A pincér tévét néz de érkezésünkre felpattan és egy asztalhoz kísér minket.

A leültetés után átnyújtja az étlapot majd diszkréten távozik amivel nekem elsőre elnyeri a tetszésemet , mivel hagy időt az italajánlat áttanulmányozására és nem szegezi nekünk egyből a kérdést mint álltalába, hogy „milyen italt hozhatok?” Én csapolt sört rendelek a párom üdítőt, a gyermekünkre való tekintettel „nem hideget”. A névadó sörből érkezik egy korsó a kellő hőfokon kemény habbal gyöngyöző pohárban, épp ahogy illik, és az üdítő szobahőmérsékleten kerül az asztalra. Az étlap kellően’ hosszú’ talán egy kicsit sok is, és nagyon sok fogás található csülökből készítve. Nagy kedvence vagyok a coca eme részének ezért nem orrolok meg a szakácsra elfogultsága miatt, ezután a nyersanyag iránt. Káposztás babos pontyhalászlét, fokhagymakrém levest kérünk előre.

AranyfácánMiután a halászléhez érkező fehérkenyeret megtépem, már megnyugszom, ilyen kenyérrel öröm lesz a halászlébe tunkolni. Erős Pista is kerül az asztalra ami szerintem is elhagyhatatlan egy halászlénél. Pincérünk pontosan és gyorsan dolgozik bár nincs nehéz dolga mivel csak mi tartózkodunk az étteremben. A halászlé kellemes meglepetés, mivel még nem ettem ilyen savanyúkáposztás-babos változatát voltak fenntartásaim, amit aztán hamar ledöntött a csészében gőzölgő finomság. Partnerem is teljesen elégedett volt a fokhagymalevessel, nem túl sűrű és kellemesen fokhagymás. Második fogásként babos csülök és tengeri halfilé zöldségekkel kerül elénk, mindegyik kis adag.

Az étlapról majdnem minden fogást lehet kis és nagy adagban rendelni. A csülök és a bab jó a krokett természetesen nem házi készítésű de jóízűen végzek vele. A hal megfelelő és a zöldségköretnek van íze, és nem a mindenhol megszokott vízízű, szétfőzött kotyvalék hanem egy vajon átforgatott kellemes köret amiben minden zöldség külön- külön is felismerhető. Kis adagot rendeltünk de bőven elég volt még úgy is, hogy gyermekem is vidáman falatozott belőle. A csülökhöz társaságnak lecsúsztatok még egy kori csodálatos söritalt, és talán ennek hatására rendelek még egy gesztenyepürét áfonyával, amit már csak büszkeségből erőszakolok teli hasamba. Egy kis szusszanás után meglátogatom a mellékhelységet ami sajnálatos módon közvetlenül az étteremből nyílik.

Szerintem sokat elmond egy vendéglátó egységről, hogy milyen a mosdója, sajnos az Aranyfácán nem büszkélkedhet semmi jóval ez ügyben. Linóleum padozat és múltidéző dizájn.

Bár az étteremárai árai elsőre már-már ijesztően alacsonyak, később örömmel fedezhettük fel az ezzel kapcsolatos negatív sztereotípiák leomlását , a kávé kivételével, amelynek viszont sürgős lecserélését javaslom, a számlához még kapun két kupica mézes pálinkát, és mivel párom vezet, emelkedett hangulatban távozok.
Összességében egy kellemes estét töltöttünk itt és jóllakottan indultunk haza.
 
Értékelés

parkolás, bejárat 4
építészet dekoráció 6
mosdók, tisztaság, rend 6
étlap, itallap 6
étel minősége, tálalás 7
italkínálat, minőség, szervírozás 7
ár-érték arány 8
felszolgálás minősége, szakszerűsége 9
borlap, borkínálat, kínálás 4 
konyha gyorsasága 8

összpontszám: 100/65

Torkos Zerge