Aranyfácán

AranyfácánAranyfácán
9400 Sopron
Brecht Rezső u. 3
tel: +36-99-349-292
Nem könnyű megtalálni Sopron első Magyarország második, rendszerváltás előtti magán vendéglőjét, amely 1989-ben nyitotta meg kapuit.

Akkoriban talán nagy szám lehetett a berendezés de manapság elég retro hangulatot áraszt. Parkolási lehetőség majdnem egyenlő a nullával, de azért sikerül megállnom az étterem utcájában szorosan a kerítésnek simulva. Mivel már elég hidegre fordult az idő besétálunk az étterembe a teraszon keresztül, ami lehetne hangulatos is egy szép nyári estén vendégekkel telve.

A falakat vadmadarak kitömött tetemei és állat szőrök borítják és az asztalokat nádból készült paravánok választják el egymástól. A pincér tévét néz de érkezésünkre felpattan és egy asztalhoz kísér minket.

A leültetés után átnyújtja az étlapot majd diszkréten távozik amivel nekem elsőre elnyeri a tetszésemet , mivel hagy időt az italajánlat áttanulmányozására és nem szegezi nekünk egyből a kérdést mint álltalába, hogy „milyen italt hozhatok?” Én csapolt sört rendelek a párom üdítőt, a gyermekünkre való tekintettel „nem hideget”. A névadó sörből érkezik egy korsó a kellő hőfokon kemény habbal gyöngyöző pohárban, épp ahogy illik, és az üdítő szobahőmérsékleten kerül az asztalra. Az étlap kellően’ hosszú’ talán egy kicsit sok is, és nagyon sok fogás található csülökből készítve. Nagy kedvence vagyok a coca eme részének ezért nem orrolok meg a szakácsra elfogultsága miatt, ezután a nyersanyag iránt. Káposztás babos pontyhalászlét, fokhagymakrém levest kérünk előre.

AranyfácánMiután a halászléhez érkező fehérkenyeret megtépem, már megnyugszom, ilyen kenyérrel öröm lesz a halászlébe tunkolni. Erős Pista is kerül az asztalra ami szerintem is elhagyhatatlan egy halászlénél. Pincérünk pontosan és gyorsan dolgozik bár nincs nehéz dolga mivel csak mi tartózkodunk az étteremben. A halászlé kellemes meglepetés, mivel még nem ettem ilyen savanyúkáposztás-babos változatát voltak fenntartásaim, amit aztán hamar ledöntött a csészében gőzölgő finomság. Partnerem is teljesen elégedett volt a fokhagymalevessel, nem túl sűrű és kellemesen fokhagymás. Második fogásként babos csülök és tengeri halfilé zöldségekkel kerül elénk, mindegyik kis adag.

Az étlapról majdnem minden fogást lehet kis és nagy adagban rendelni. A csülök és a bab jó a krokett természetesen nem házi készítésű de jóízűen végzek vele. A hal megfelelő és a zöldségköretnek van íze, és nem a mindenhol megszokott vízízű, szétfőzött kotyvalék hanem egy vajon átforgatott kellemes köret amiben minden zöldség külön- külön is felismerhető. Kis adagot rendeltünk de bőven elég volt még úgy is, hogy gyermekem is vidáman falatozott belőle. A csülökhöz társaságnak lecsúsztatok még egy kori csodálatos söritalt, és talán ennek hatására rendelek még egy gesztenyepürét áfonyával, amit már csak büszkeségből erőszakolok teli hasamba. Egy kis szusszanás után meglátogatom a mellékhelységet ami sajnálatos módon közvetlenül az étteremből nyílik.

Szerintem sokat elmond egy vendéglátó egységről, hogy milyen a mosdója, sajnos az Aranyfácán nem büszkélkedhet semmi jóval ez ügyben. Linóleum padozat és múltidéző dizájn.

Bár az étteremárai árai elsőre már-már ijesztően alacsonyak, később örömmel fedezhettük fel az ezzel kapcsolatos negatív sztereotípiák leomlását , a kávé kivételével, amelynek viszont sürgős lecserélését javaslom, a számlához még kapun két kupica mézes pálinkát, és mivel párom vezet, emelkedett hangulatban távozok.
Összességében egy kellemes estét töltöttünk itt és jóllakottan indultunk haza.
 
Értékelés

parkolás, bejárat 4
építészet dekoráció 6
mosdók, tisztaság, rend 6
étlap, itallap 6
étel minősége, tálalás 7
italkínálat, minőség, szervírozás 7
ár-érték arány 8
felszolgálás minősége, szakszerűsége 9
borlap, borkínálat, kínálás 4 
konyha gyorsasága 8

összpontszám: 100/65

Torkos Zerge

6178 / 2008 látogató

kapcsolódó cikkek

“Aranyfácán” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Megrökönyödve olvastam Torkos Zerge értékelését az Aranyfácán vendéglőről. Az a 65% szerintem szégyenletes, különösen ha figyelembe veszem a szóbeli értékelést. Mert az Aranyfácán végül is egy étterem, első az étel és a kiszolgálás, aztán jöhet minden más, ami viszont másodlagos. Mi ide évek óta visszajárunk, s mint az országban oly sok helyen megforduló utazó biztosan állíthatom ettől kellemesebb vendéglátó helyen nem jártam még. Igen, a hangulat talán “retro”, de hangulatos, egy magyaros étteremhez illő, semmi gond a trófeákkal, ha figyelebe veszzük az étlap kínálatát. Amikor az ember ide belép, rögtön sejti mire számíthat, és azt is kapja: fimnom házisas, magyar, ízeket, a barátságos, kedves kiszolgálást. És az árak barátiak, ez talán még a mosdó állapotáért is kárpótol. Ilyen olcsón, ilyen házias, finom magyar ételt nem sok helyen kínálnak az országban, ebben biztos vagyok. Igaz nincs fehér abrosz, s hátul masnival átkötött elegáns, talán modern de annál kényelmetlenebb szék, önműködő, ultramodern toalet. Az asztalokat nádparavánok választják el, ami véleményem szerint – a hely hangulatához méltóan – megteremti azt az intimitást, amelyet egy betérő vendég joggal elvár egy vendéglátó helytől. Nem áll három pincér a nyakamban lihegve, várva, hogy mikor tüntetem el az utolsó csontot is a tányérról, hogy elkaphassa előlem azt. Nem feszengek, ha netalántán kicsöppen egy korty bor az üveg széléről a kockás abroszra. Ezért itt senki nem néz rám rossz szemmel, mint ahogy azért sem, ha egyedi kívánságom van az étellel kapcsolatoban. Itt ugyanis bármit elkészítenek, nem is akármilyen színvonalon. Mert itt a vendég az első. Az üzletvezető és a pincérek emlékeznek rád, amikor másodszor arra jársz, még egy év távlatából is. Nincs sokféle méregdrága, puccos bor, de miért is legyen, Sopronban a vándor a Kékfrankost keresi. VAlóban nincs parkoló, s valóban nehéz a szűk utcában megállni. Pont, mint Sopronban bárhol. Ez köszönhető a város és különösképp a a Lővérek építészeti hagyományainak. De pont ezért szereti az ember Sopront. Ez az a hangulat amiért visszajárunk. És őszintén: ezeket a finom igazi magyar ízeket, le kell öblíteni egy korty borral. És nem érdemes kihagyni a finom házi mézes pálinkát sem, ami a számla mellé jár. Akkor meg minek az autó? Nem lehet, hogy kissé elkényelmesedtünk? Sopron nem az a város, ahol legküzdhetetlen távolságok vannak. Én azt mondom ide mindenkinek el kell jönni egyszer, mert a vendégszeretet, a kivételesen ízletes, házias ételek mindenkit kárpótolnak talán még azért a kis gyaloglásért is. Mi köszönjük az élményt, amíg tehetjük visszajárunk. Békés karácsonyt, boldog új évet kívánunk Zsoltinak, Antalnak és az egész személyzetnek Veszprémből: Csilla és Gábor
    Ui: remélem a reklámrobot nem moderálja át utólag úgy ezt az írást, hogy ne ismerjek rá.

  2. Szerintem minden ilyen értékelés szubjektív, és kár vitatkozni rajta. Az én szubjektívom szerint még túl is értékelte, mert nem akart megbántani senkit. Te jól érezheted magad, akár egy szalonnsütés alkalmával, de azt azért ne minősítsd 100%-os élménynek, ha a vendéglátás a téma.
    A parkolás ha rossz, akkor rossz, te hiába érzed jól magad. Azért hssznál 10 értékelési szempontot, hogy valamennyire összehasonlíthatóak legyenek a helyek.

  3. Azt hiszem a kritikám teljesen korrektül íródott, semmi rossz szándékkal. A pozitív dolgok megemlítésével, és természetesen a negatívok megnevezésével egyetemben. Az árak, mármint az árak alacsonysága sajnos nem kárpotólhatja a vendéget a mellékhelység állapotáért. A pontozásból meg egyértelműen kitűnnek a vendéglátóhely erősségei(ár- érték arány, felszolgálás, ételek) és természetesen a javítandó dolgok is. Mindenesetre köszönöm a hozzászólásodat!

  4. Én csak annyit tennék hozzá, hogy télen nem szeretünk menni, mert nagyon hideg van az étteremben, főleg, hogy pinceszinten is van, a család mindig fázott, nem nagyon fűtenek. Nyáron viszont oké.

  5. Kedvenc soproni éttermünk. Kifogástalan hangulat, amit más soproni vendéglő nemigen tudott nyújtani, a kaja tápláló, a mézespálesz hibátlan. A kiszolgálás csont nélküli.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenegy − 6 =