Sopron.info.hu

Az arany iránytű!

  2008 febr 06 / #mozimánia

Az arany iránytű!Az arany iránytű (The Golden Compass) a New Line Cinema fantasyfilmje, Philip Pullman Az Úr sötét anyagai-könyvtrilógiájának első kötete, az Északi fény (az Egyesült Államokban a filmmel azonos címen jelent meg) alapján.

A történet egy Lyra nevű kislány kalandjait meséli el a messzi északon, miközben barátját keresi. A projektet 2002 februárjában jelentették be, a különböző fantasy-adaptációk sikerét követően, s a 180 millió dolláros költségvetésű produkció a stúdió legnagyobb vállalkozása fennállása óta, miután az elmúlt év sorozatos kudarcokat hozott a jegypénztáraknál.

2007 októberében a Katolikus Liga a film bojkottjára szólított föl, a forrásanyag vélt anti-katolicista témái okán. A Vatikán egy közleményben istentelennek nyilvánította a filmet

A bemutatóra december 7-én került sor Észak-Amerikában, hazánkba pedig a rákövetkező csütörtökön érkezett az InterCom forgalmazásában Dakota Blue Richards mint Lyra Belacqua, aki útra kel, hogy megküzdjön a gonosz erőivel és megmentse legjobb barátját.

A New Line Cinema 2006 júniusában jelentette be a 12 éves Richards kiválasztását, aki azt követően ment el a nyílt szereplőválogatásra, hogy látta Az arany iránytű egy színpadi változatát.

Tízezer kislány közül választották ki, ez az első színészi feladata.

Nicole Kidman mint Marisa Coulter, a film gonosztevője. Kidman volt Philip Pullman ideális jelöltje a szerepre már tíz évvel a film munkálatainak megkezdése előtt, s a kezdeti elutasítás ellenére, melyet azzal indokolt, hogy nem akar negatív figurát játszani, Kidman végül elfogadta a felkérést, miután Pullman személyesen írt neki levelet.

Daniel Craig mint Lord Asriel, Lyra távolságtartó és titokzatos kalandor bácsikája.

Ian McKellen az eredeti hangja Iorek Byrnisonnak, a felpáncélozott jegesmedvének, aki Lyra barátjává és bajtársává lesz. Nonso Anozie színésszel készültek hangrögzítések, azonban már egy kései munkálati fázisban a New Line leváltotta őt McKellenre, mivel egy nagyobb nevet akartak a szerepre.

A stúdió produkciós elnöke, Toby Emmerich bevallotta, „sosem gondoltam Anozie-re mint Iorek hangadójára,” s bár kezdetben megbízott Weitz a szereposztást illető döntéseiben, „sosem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy ennek a fickónak a hangja nem az igazi.” A váltás nem volt Weitz ínyére, de később azt mondta, „ha bárkit lecserélnek a filmedben, boldogsággal tölthet el, ha Ian McKellen az új illető

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_arany_ir%C3%A1nyt%C5%B1

Összállította: Demuth
Aktuális soproni moziműsor